Stambeni krediti u Njemačkoj


Stambeni krediti u Njemačkoj
Stambeni krediti u Njemačkoj

San o vlastitom domu ili stanu često je jedan od najvažnijih ciljeva koje mnogi od nas žele postići u životu. No, kupovina nekretnine može biti zastrašujuća, pogotovo ako ste stranac koji želi živjeti u Njemačkoj. Kako funkcioniraju stambeni krediti u Njemačkoj i šta trebate znati kako biste ostvarili svoj san? U ovom blogu, otkrit ćemo vam sve što trebate znati o stambenim kreditima u Njemačkoj kako bismo vam olakšali put do vlastitog doma.

Kako stambeni krediti funkcioniraju u Njemačkoj?

Stambeni krediti u Njemačkoj razlikuju se ovisno o vašim primanjima, životnom stilu i osobnim okolnostima. Neki njemački krediti zahtijevaju od vas da odmah počnete s otplatom, dok drugi omogućuju odgodu pune otplatne rate i plaćanje samo kamata.

Kreditni instituti u Njemačkoj omogućuju vam posudbu do 100% vrijednosti nekretnine (iako ćete morati pokriti neke druge troškove kupovine kuće, poput naknada za kupovinu, vlastitim kapitalom). Iako će neke njemačke banke biti spremne financirati puni iznos, krediti od oko 80% su uobičajeniji. Neki njemački državljani smatraju rizičnijim ulaganja i stoga ćete obično morati platiti veći polog unaprijed, posebno ako niste stanovnik ili zaposleni u Njemačkoj.

Stambeni krediti obično traju od 25 do 30 godina, s fiksnom kamatnom stopom tokom prvih nekoliko godina. Također možete odabrati fiksnu kamatnu stopu na 10, 20 ili čak 30 godina u zamjenu za nešto višu ukupnu stopu. U usporedbi s drugim zemljama diljem svijeta, kamatne stope na njemačke stambene kredite relativno su niske, obično oko 1-2% godišnje.

Kako biste spriječili da neko uzme stambeni kredit koji si ne može priuštiti, davatelji kredita osiguravaju da vaše mjesečne otplatne rate ne prelaze 35-40% vaše plaće. Više informacija o izračunu vaše sposobnosti plaćanja stambenog kredita i postupku podnošenja zahtjeva možete pronaći na našoj stranici “Njemački stambeni kredit u 10 koraka”.

Vrste stambenih kredita u Njemačkoj

Postoji nekoliko različitih vrsta stambenih kredita u Njemačkoj. Evo kratkog pregleda najčešćih tipova; savjetnik za stambene kredite može vam pomoći da odlučite koji je najprikladniji za vašu osobnu situaciju. Kako biste bili kvalificirani za sve niže navedene kredite, trebate ispunjavati određene ključne kriterije.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Anuitetni kredit (Annuitätendarlehen)

Najpopularniji oblik stambenog kredita u Njemačkoj je anuitetni kredit, koji je fiksni zajam u razdoblju od pet do 30 godina. Vaša mjesečna otplata kredita ostaje ista tokom trajanja stambenog kredita. Na početku plaćate većinu kamata, a manji dio ide na otplatu glavnice kredita. Vremenom, kako se dug polako isplaćuje, udio kamata se smanjuje, a udio otplata raste.

Jedna karakteristika njemačkog sistema je da vam kreditni instituti obično dopuštaju postavljanje iznosa koji želite otplaćivati svaki mjesec (kao postotak od ukupnog kredita, između 2 i 10 posto godišnje – poznato kao “Tilgung”). Također vam može biti dopušteno uplatiti jednokratne svote (Sondertilgung) kako biste brže otplatili svoj stambeni kredit.

Kredit s potpunom otplatom (Volltilgerdarlehen)

Kredit s potpunom otplatom vrlo je sličan anuitetnom kreditu, jer plaćate konzistentnu mjesečnu ratu koja se sastoji od kamata i otplata. Jedina razlika je što umjesto da odredite mjesečnu stopu otplacivanja kao postotak ukupnog kredita, specificirate vremenski period u kojem želite potpuno otplatiti svoj zajam. Vaša mjesečna otplata stoga je prilagođena kako biste to postigli: što kraći rok odaberete, to će vam mjesečna rata biti veća.

Stambeni kredit s kamatama (endfälliges Darlehen)

Nije vrlo uobičajen među kupcima u Njemačkoj, ovaj tip stambenog kredita gotovo se uvijek koristi za nekretnine koje se iznajmljuju. Prema modelu kamatnog kredita, vaše mjesečne uplate ne otplaćuju zajam, već pokrivaju samo kamate. Na kraju roka kredita cijeli iznos duga je na naplati. Expate će obično trebati veći polog da bi osigurali ovaj tip kredita s kamatama.

Porezne klase u Austriji: Što morate znati o različitim vrstama poreza

Stambeni kredit iz građevinske štednje (Bausparen)

Stambeni kredit iz građevinske štednje je vrsta kredita koja je povezana sa štednim računom. Ovi stambeni krediti obično se odlikuju dugoročnim i niskim kamatnim stopama. Postoje dva modela: ili štedite na određenom štednom računu dok ne postanete kvalificirani za stambeni kredit, ili uzimate stambeni kredit i uplate štedite na štednom računu koji se kasnije koristi za otplatu stambenog kredita.

Stambeni krediti s promjenjivom kamatnom stopom (variables Darlehen)

Za razliku od fiksnih kamatnih stopa kod anuitetnih i kredita s potpunom otplatom, stambeni krediti s promjenjivom kamatnom stopom, kao što i sam naziv sugerira, imaju promjenjive kamatne stope. Svaka tri mjeseca kamatna stopa se prilagođava kako bi odražavala kamatnu stopu Europske centralne banke.

Ovaj tip stambenog kredita omogućuje zajmoprimcima iskoristiti fluktuacije kamatnih stopa, što može omogućiti bržu otplatu kredita. Varijabilni krediti također su relativno fleksibilni, što omogućuje zajmoprimcima da izvrše veće uplate ili da prekinu stambeni kredit bez kazni. Ovi tipovi stambenih kredita često se kombiniraju s drugim, fiksnim kreditima.

Subvencije i potpore za stambene kredite

Njemačka vlada (Bundesregierung) nudi različite zajmove, potpore i subvencije kako bi pomogla kućnim kupcima. Ove povoljne ponude obično se mogu kombinirati s redovnim stambenim kreditima kako bi se smanjili ukupni troškovi. Provjerite jeste li kvalificirani i saznajte kako se prijaviti.

Zaključak

Stambeni krediti u Njemačkoj nude razne mogućnosti za one koji žele ostvariti svoj san o vlastitom domu. Ovisno o vašim financijskim ciljevima i životnim okolnostima, možete odabrati između anuitetnih kredita, kredita s potpunom otplatom, kredita s kamatama, kredita iz građevinske štednje i stambenih kredita s promjenjivom kamatnom stopom. Njemačke kamatne stope su relativno niske, što čini stambene kredite privlačnim za strance koji žele živjeti u ovoj prekrasnoj zemlji.

Ako ste spremni započeti svoj put prema vlastitom domu u Njemačkoj, obratite se stručnjacima za stambene kredite koji će vam pomoći pronaći najbolju opciju prema vašim potrebama i ciljevima. Uživajte u svom novom domu i ispunite svoje snove!

Često postavljena pitanja

  1. Koji su najčešći tipovi stambenih kredita u Njemačkoj?
    Najčešći tipovi stambenih kredita u Njemačkoj su anuitetni kredit, kredit s potpunom otplatom, kredit s kamatama, stambeni kredit iz građevinske štednje i stambeni kredit s promjenjivom kamatnom stopom.
  2. Koliko je obično trajanje stambenih kredita u Njemačkoj?
    Stambeni krediti u Njemačkoj obično traju od 25 do 30 godina.
  3. Jesu li kamatne stope na stambene kredite u Njemačkoj visoke?
    Ne, kamatne stope na stambene kredite u Njemačkoj su relativno niske, obično oko 1-2% godišnje.

Čitaj Više