Prijava Boravka u Austriji: Važni Koraci i Informacije


Prijava Boravka u Austriji
Prijava Boravka u Austriji

Dolazak u novu zemlju donosi mnogo uzbuđenja i izazova. U slučaju da ste nedavno stigli u predivnu Austriju ili ste se nedavno preselili u novi stan ili kuću, postoji nekoliko administrativnih koraka koje morate slijediti. Jedan od tih ključnih koraka je prijava boravka. U ovom blog postu, razmotrit ćemo sve što trebate znati o prijavi boravka u Austriji.

1. Važnost Prijave Boravka

Nakon što stignete u Austriju ili preselite u novi stan ili kuću, imate obavezu prijaviti svoj boravak na toj adresi. Bitno je napomenuti da Vas neće prijaviti uprava zgrade ili vaš najmodavac, već to morate učiniti sami.

2. Odjava Boravka

Naravno, život se mijenja, i možda ćete se jednog dana preseliti iz svog stana ili kuće. U takvom slučaju, imate obavezu odjaviti se s te adrese. Ovdje važi isti princip – uprava zgrade ili najmodavac neće to učiniti umjesto vas.

3. Gdje se Prijaviti i Odjaviti

Važno je znati gdje možete obaviti prijavu ili odjavu boravka. To možete učiniti u svakoj bečkoj ispostavi Službe za prijavu prebivališta (Meldeservicestelle). Sada je moguće zakazati termin online putem Online-Terminreservierung, što znači da možete unaprijed planirati vaš posjet.

4. Rokovi za Prijavu i Odjavu

Rokovi su važni kako biste izbjegli neželjene komplikacije. Za prijavu, morate se prijaviti najkasnije 3 dana od dana useljenja u novi stan ili kuću. Bitno je napomenuti da se mjerodavan dan smatra danom useljenja, a ne danom kada ste potpisali ugovor o najmu ili dobili ključeve stana. Prijava prije useljenja nije dozvoljena.

Što se tiče odjave, imate rok od 3 dana prije iseljenja, ali najkasnije 3 dana nakon iseljenja iz stana ili kuće.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Povrat Poreza na PDV za državljane trećih zemalja u Austriji

5. Potrebni Dokumenti

Kada krenete s prijavom ili odjavom, bitno je imati sve potrebne dokumente pri ruci. To uključuje:

 • Prijavni list (Meldezettel): Ovaj obrazac treba biti u potpunosti popunjen i potpisan. Bitno je znati da ga morate potpisati ne samo Vi kao osoba koja se useljava (Unterkunftnehmer_in), već i osoba koja Vam stavlja stan na raspolaganje (Unterkunftgeber_in). To uključuje vlasnika zgrade ili upravu zgrade u njihovo ime ako ste glavni najmoprimac.
 • Isprave i Osobni Dokumenti: Vaši osobni dokumenti moraju sadržavati sljedeće podatke: ime i prezime, prezime prije prvog braka, datum rođenja, mjesto rođenja, spol i državljanstvo. To može uključivati vozačku dozvolu, uvjerenje o državljanstvu, putovnicu ili pasoš te rodni list. Osobe koje nisu austrijski državljani moraju imati važeću putnu ispravu.

6. Troškovi

Srećom, prijava i odjava boravka su besplatni. Nakon što obavite prijavu ili odjavu, dobit ćete “potvrdu o prijavi” (Bestätigung der Meldung). Međutim, ukoliko vam trebaju dodatne potvrde, na primjer, za poslodavca, trebali biste znati da se za to zaračunava naknada. Evo nekoliko troškova koji se mogu pojaviti:

 • Naknada za zahtjev: 14,30 evra (ne naplaćuje se ako se zahtjev usmeno podnosi).
 • Naknada za uvjerenje: 14,30 evra (ne naplaćuje se ako se potvrda o prijavi upućuje nekom javnom tijelu ili određenoj osobi, izuzev samom podnositelju/ici zahtjeva).
 • Državna upravna pristojba: 3 evra.

Ove naknade su važne za imati na umu prilikom planiranja prijave ili odjave boravka.

Prijava i odjava boravka u Austriji su bitni koraci koji trebaju biti ispunjeni u skladu s propisima. Pravilno izvršavanje ovih administrativnih postupaka može vam pomoći da izbjegnete komplikacije i uživate u svom boravku u ovoj predivnoj zemlji.

Sada kada znate što trebate učiniti, ne zaboravite pravodobno prijaviti ili odjaviti svoj boravak u skladu s rokovima i prateći navedene smjernice.

Često Postavljena Pitanja

 1. Koliko traje postupak prijave ili odjave boravka? Postupak prijave ili odjave boravka trebao bi biti brz i efikasan. U većini slučajeva, možete očekivati da ćete dobiti potvrdu istog dana ili najkasnije sljedećeg dana.
 2. Što ako promijenim adresu unutar Austrije? Ako se preselite unutar Austrije, također trebate prijaviti promjenu adrese. Ovo se obavlja na isti način kao i prvobitna prijava boravka.
 3. Mogu li prijaviti boravak online? Da, možete zakazati termin online putem Online-Terminreservierung. To vam omogućuje da unaprijed planirate svoj posjet ispostavi Službe za prijavu prebivališta.

Izvori:

 1. Official Austrian Government Website
 2. Expat Guide to Austria
 3. Vienna Expat Center

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao razumjeti proces prijave boravka u Austriji i da ćete sada lakše izvršiti ove administrativne korake. Ako imate dodatna pitanja, slobodno ih postavite u komentarima ili se obratite nadležnim vlastima za dodatne informacije. Sretan boravak u predivnoj Austriji!

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL