Zabrana “sharentinga” u Francuskoj: Roditelji više neće smjeti dijeliti fotografije svoje djece na društvenim mrežama


Francuski političari su predložili novi zakon kojim bi se roditeljima zabranilo dijeljenje fotografija i videozapisa svoje djece na društvenim mrežama. Ova zabrana bi se odnosila na “sharenting” – fenomen u kojem roditelji koriste svoju djecu kako bi privukli pažnju na društvenim mrežama i profitirali od objavljivanja njihovih fotografija.

Thomas Rohmer iz Observatorija za roditeljstvo i digitalno obrazovanje opisao je ove prakse kao oblik digitalnog nasilja, te tvrdi da se bori protiv ovog fenomena isto kao što se borio protiv nasilja nad djecom.

Rezultati ankete koju je provela ista organizacija pokazuju da više od polovine francuskih roditelja objavljuje slike svoje djece na društvenim mrežama poput Instagrama i TikToka, a 90 posto to radi kada su djeca mlađa od pet godina. Prema istoj anketi, prosječno dijete ima objavljenu sliku na društvenim mrežama 1.300 puta prije nego što navrši 13 godina.

Zabrinutost oko konstantnog izlaganja maloljetne djece javnosti i trendova koji ih ponižavaju za smijeh i lajkove doveli su do ovog prijedloga zakona. Bruno Studer, zastupnik stranke Renaissiance predsjednika Emmanuela Macrona, predložio je ovaj zakon kao odgovor na ovaj problem.

Studer je također naveo u svom zakonu da polovina svih fotografija koje se dijele na forumima pedofila potječe iz nevinih fotografija koje su roditelji objavili na društvenim mrežama, posebno fotografija “golih beba ili djevojčica u sportskoj opremi”.

Francuska državna sekretarka za djecu, Charlotte Caubel, podržala je ovaj zakon i izjavila da bi se roditeljima moglo zabraniti korištenje dječjih fotografija ako ozbiljno zloupotrebljavaju svoje pravo na objavljivanje slika djece.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL