Brak sa EU Državljaninom: Put Ka EU Građanstvu


Brak sa EU Državljaninom
Brak sa EU Državljaninom

Da biste stekli državljanstvo u Evropskoj uniji, postoje različite staze koje možete slijediti. Jedan od najzanimljivijih načina je kroz brak sa građaninom EU. Ova opcija otvara vrata širokog spektra mogućnosti, ali isto tako zahtijeva određene korake i napore. U ovom blog postu, istražit ćemo kako se brak sa EU državljaninom može pretvoriti u put prema EU građanstvu, uz detaljne informacije i korisne savjete.

Uvod

Brak sa EU državljaninom nije samo ljubavna priča, već i prilika za sticanje prava na boravak i građanstvo u jednoj od najživopisnijih i kulturološki raznolikih regija na svijetu. Ova opcija često privlači parove iz različitih dijelova svijeta, pružajući im šansu za novo iskustvo i bolju budućnost.

Korak 1: Upoznavanje sa Zakonima

Prije nego što uđete u brak sa EU državljaninom, važno je temeljno se upoznati sa zakonima i pravilima zemlje u kojoj želite ostvariti ovu opciju. Svaka zemlja EU ima svoje specifične uslove i zahtjeve, pa je od suštinskog značaja da znate šta vas očekuje.

 • Istraživanje Zemlje Partnera: Prvo, istražite zakone o braku, boravku i građanstvu u zemlji vašeg partnera. Ovo će vam pomoći da shvatite koje korake trebate poduzeti kako biste se legalno vjenčali i aplicirali za boravak.
 • Upoznavanje sa Jezikom: Neki EU regioni zahtijevaju poznavanje lokalnog jezika. Učenje jezika vaše buduće domovine može vam olakšati proces apliciranja za državljanstvo.

Korak 2: Brak sa EU Državljaninom

Kada ste se upoznali sa zakonima i pripremili se za brak, sljedeći korak je da se vjenčate sa svojim partnerom EU državljaninom. Ovo je čin ljubavi, ali takođe je i pravni akt koji će vas približiti ostvarivanju vaših ciljeva u vezi sa boravkom u EU.

 • Legalna vjenčanja: Obratite pažnju na to da li vaše vjenčanje mora biti priznato kao legalno u zemlji vašeg partnera. To zavisi od države, pa se dobro informišite.
 • Dokumentacija: Skupite svu potrebnu dokumentaciju za vjenčanje, uključujući vize, potvrde o bračnom statusu i druge relevantne dokumente. Ovo je ključno za proces apliciranja za boravak.

Korak 3: Aplikacija za Boravak

Nakon što ste se vjenčali,sljedeći korak je apliciranje za boravak u zemlji vašeg partnera. Opet, ovo se razlikuje od zemlje do zemlje, pa pažljivo pratite procedure.

 • Podnošenje Aplikacije: Obično ćete morati podnijeti aplikaciju za boravak u lokalnom imigracionom uredu. Pratite tačne korake i obezbjedite sve potrebne dokumente.
 • Ispratite Proces: Očekujte da proces apliciranja može potrajati neko vrijeme. Ostanite strpljivi i redovno provjeravajte status vaše aplikacije.

Korak 4: Ispunjavanje Uslova za boravak

Nakon što ste stekli pravo na boravak u EU, slijedi ispunjavanje uslova za građanstvo. Ovo može uključivati:

 • Dokazivanje Integracije: Neki regioni zahtijevaju da pokažete da ste se dobro integrisali u društvo i kulturu vaše nove domovine.
 • Poznavanje Jezika: Ako je jezik uslov, morat ćete proći jezički test ili kurs kako biste dokazali svoje jezičke sposobnosti.
 • Društvena Uključenost: Aktivno učestvujte u zajednici i pokažite svoju spremnost da postanete dio nje.

Korak 5: Aplikacija za boravak

Kada ispunite sve uslove, možete aplicirati za EU boravak. Ovo je vaš konačni korak prema potpunom članstvu u državi vašeg partnera.

 • Podnošenje Zahtjeva: Obratite se nadležnim organima za građanstvo i podnesite svoju aplikaciju. Pratite sve upute i zahtjeve za dokumentaciju.
 • Čekanje na Odluku: Očekujte da će proces apliciranja za boravak trajati neko vrijeme. Pratite status vaše aplikacije i budite spremni za intervju ili dodatne zahtjeve.

Zaključak

Brak sa EU državljaninom može biti uzbudljiv i izazovan put ka sticanju boravka u Evropskoj uniji. Ključ je u tome da pažljivo pratite zakone, ispunjavate uslove i ostanete posvećeni svom cilju. Na kraju, ova avantura ne samo da vam omogućava da živite sa osobom koju volite, već i da istražite bogatu kulturu i raznolikost EU.

Često Postavljena Pitanja

 1. Koliko vremena traje proces apliciranja za boravak putem braka sa EU državljaninom? Vrijeme procesa može značajno varirati od zemlje do zemlje. U nekim slučajevima, to može potrajati nekoliko godina.
 2. Da li moram da govorim lokalni jezik da bih aplicirao za boravak? To zavisi od zemlje. Neki regioni zahtijevaju poznavanje jezika, dok drugi nude opciju polaganja jezičkog testa.
 3. Da li postoji mogućnost odbijanja aplikacije za boravak? Da, postoji mogućnost da vaša aplikacija bude odbijena ako ne ispunjavate uslove ili ako imate neke pravne probleme.

Izvori

 1. Europa.eu – Put do EU građanstva
 2. Marrying a Citizen of the European Union – AllLaw
 3. European Union Immigration and Residence – Expat Arrivals

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL