Kako da orhideja ponovno procvjeta


Kako da orhideja ponovno procvjeta
Kako da orhideja ponovno procvjeta

Kada govorimo o sobnim biljkama koje privlače pažnju, orhideje su među najpopularnijima. Njihova nevjerovatna ljepota i složenost čine ih omiljenim ukrasom u mnogim domovima. Međutim, kao i kod svih drugih biljaka, orhideje povremeno prolaze kroz faze cvjetanja i mirovanja.

Ako ste zabrinuti zbog toga što vaša orhideja ne cvjeta, nema potrebe za panikom. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste potaknuli ponovno cvjetanje vaše orhideje i uživali u njezinoj ljepoti još jednom.

Razumijevanje orhideja

Prije nego što počnete rješavati problem cvjetanja vaše orhideje, važno je razumjeti malo više o ovoj biljci. Orhideje su egzotične biljke koje rastu u tropskim i suptropskim područjima diljem svijeta. One su poznate po svojim neobičnim cvjetovima, koji dolaze u mnogim bojama i oblicima.

Međutim, iako su orhideje vrlo dekorativne, one zahtijevaju malo više pažnje i njege nego što to zahtijevaju neke druge sobne biljke. Ove biljke vole svjetlo, vlagu i toplinu, ali isto tako moraju biti zaštićene od prevelike izloženosti suncu i vjetru.

Zašto orhideje ne cvjetaju?

Ako ste zabrinuti zbog toga što vaša orhideja ne cvjeta, postoji nekoliko razloga zbog kojih se to može dogoditi. U nekim slučajevima, jednostavno trebate biti strpljivi i pričekati dok se vaša biljka ne vrati u fazu cvjetanja. Međutim, postoje i drugi razlozi zbog kojih vaša orhideja ne cvjeta, kao što su:

 1. Nedostatak svjetla: Orhideje trebaju puno svjetla kako bi cvjetale. Ako vaša biljka nije izložena dovoljnoj količini svjetla, to može spriječiti cvjetanje.
 2. Previše svjetla: S druge strane, ako je vaša orhideja izložena previše jakom svjetlu, to može uzrokovati oštećenja na lišću i cvjetovima, što također može spriječiti cvjetanje.
 3. Nedostatak vlage: Orhideje vole vlažnu okolinu, pa ako nisu dovoljno zalijevane, to može spriječiti cvjetanje.
 4. Previše vlage: S druge strane, previše vlage može uzrokovati propadanje korijena vaše orhideje, što može utjecati na njezinu sposobnost cvjetanja.
 5. Loša kvaliteta tla: Orhideje rastu u posebnom tlu koje im pruža potrebne hranjive tvari. Ako je tlo loše kvalitete ili ne sadrži dovoljno hranjivih tvari, to može spriječiti cvjetanje vaše biljke.
 6. Loša ventilacija: Orhideje trebaju dobru ventilaciju kako bi se pravilno razvijale. Ako vaša biljka nije izložena dovoljnoj količini zraka, to može utjecati na njezinu sposobnost cvjetanja.

Kako potaknuti cvjetanje orhideje

Ako želite potaknuti cvjetanje vaše orhideje, evo nekoliko koraka koje možete poduzeti:

 1. Pravilno zalijevanje: Orhideje trebaju redovno zalijevanje kako bi se održala prava razina vlage u tlu. Međutim, pazite da ne zalijevate biljku previše, jer previše vlage može uzrokovati propadanje korijena.
 2. Pravilna razina svjetla: Orhideje trebaju puno svjetla kako bi cvjetale, ali isto tako moraju biti zaštićene od prevelike izloženosti suncu. Pokušajte pronaći optimalnu količinu svjetla za vašu biljku i podesite položaj biljke u skladu s tim.
 3. Pravilna temperatura: Orhideje vole toplinu, pa pokušajte održavati konstantnu temperaturu oko biljke. Također, pazite da biljka nije izložena prevelikoj vrućini ili hladnoći.
 4. Pravilna ventilacija: Orhideje trebaju dobru ventilaciju kako bi se pravilno razvijale. Pazite da biljka nije smještena na mjestu s nedovoljnom količinom zraka.
 5. Pravilna kvaliteta tla: Orhideje trebaju posebno tlo koje sadrži dovoljno hranjivih tvari. Pobrinite se da koristite kvalitetno tlo za vašu biljku.
 6. Gnojidba: Orhideje trebaju odgovarajuću količinu hranjivih tvari kako bi se pravilno razvijale. Pokušajte koristiti prirodno gnojivo koje neće štetiti vašoj biljci.

Zaključak

Orhideje su prekrasne i elegantne biljke koje mogu ukrasiti svaki dom. Međutim, kao i sve biljke, orhideje povremeno prolaze kroz faze cvjetanja i mirovanja. Ako ste zabrinuti zbog toga što vaša orhideja ne cvjeta, nemojte paničariti. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste potaknuli ponovno cvjetanje vaše biljke.

U ovom članku smo razgovarali o nekim od glavnih razloga zbog kojih orhideje ne cvjetaju, kao što su nedostatak ili previše svjetla, nedostatak ili previše vlage, loša kvaliteta tla ili nedostatak ventilacije.

Također smo predstavili nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste potaknuli cvjetanje vaše orhideje, uključujući pravilno zalijevanje, osiguravanje odgovarajuće količine svjetla i topline, osiguravanje pravilne ventilacije, upotrebu kvalitetnog tla i gnojidbu.

Slijedeći ove korake i pružajući dovoljno pažnje i njege vašoj biljci, možete očekivati ​​da će vaša orhideja ponovno cvjetati u punoj ljepoti.

Često postavljena pitanja

Koliko često trebam zalijevati svoju orhideju?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o mnogim čimbenicima, uključujući vrstu orhideje, uvjete u kojima raste i veličinu posude u kojoj se nalazi. Općenito, orhideje treba zalijevati jednom sedmično tokom ljetnih mjeseci i jednom do dvaput mjesečno tokom zimskih mjeseci.

Koja vrsta svjetla je najbolja za orhideje?

Orhideje vole svjetlo, ali ne i izravnu sunčevu svjetlost. Najbolje je držati orhideje na mjestu s puno svjetla, ali u hladovini ili u prostoru s djelomičnom sjenom.

Kako mogu znati je li moja orhideja zdrava?

Zdrava orhideja ima tamnozelenu boju lišća i krupne, sjajne cvjetove. Ako primijetite da lišće vaše orhideje blijedi ili žuti, ili ako cvjetovi počinju otpadati, to može biti znak da vaša biljka nije u najboljem stanju.

Za tebe


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL