Devet stvari koje trebate uraditi nakon rođenja djeteta u Njemačkoj


Devet stvari koje trebate uraditi nakon rođenja djeteta u Njemačkoj
Devet stvari koje trebate uraditi nakon rođenja djeteta u Njemačkoj

Rođenje djeteta je jedan od najvažnijih trenutaka u svakom privatnom životu. No, također zahtijeva obavljanje velike količine administrativnih poslova – i to u trenutku kada ste izuzetno umorni. Evo šta trebate znati.

Dani i sedmice nakon rođenja djeteta obilježeni su mješavinom emocija, nedostatka sna, laskanja, posjeta porodice i previjanja pelena. Mnogo previjanja pelena.

U isto vrijeme, potrebno je obaviti puno organizacijskih zadataka.

Najvažniji savjet koji vam neko može dati jest da isprintate, ispunite i pripremite što više potrebnih dokumenata prije nego vaše dijete stigne na svijet.

Ne smijete slati nijedan dokument dok se dijete ne rodi, ali vrlo brzo ćete shvatiti da imate vrlo malo vremena ili energije za nositi se s gomilom administrativnih zadataka koji slijede.

Registracija rođenja

Prva stvar koju morate učiniti nakon rođenja jest službeno registrirati dijete kod lokalnog Standesamta (matičnog ureda). Nemate puno vremena za to: morate to učiniti unutar prve sedmice.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Srećom, tokom pandemije većina matičnih ureda omogućuje slanje dokumenata poštom, pa vam neće biti potrebno ići lično da ih predajete.

Potrebno je dostaviti niz pratećih dokumenata, poput vašeg rodnog lista. Vrlo je dobra ideja da ih prikupite unaprijed.

Važno je napomenuti da morate pružiti ovjereni prijevod bilo kojeg dokumenta koji nije na njemačkom jeziku, poput rodnih i vjenčanih listova. Ovaj prijevod mora obaviti ovjereni prevoditelj i koštat će vas više od 50 eura po dokumentu.

Obavijestite poslodavca i zdravstveno osiguranje

Ovo je još jedna stvar koju biste trebali učiniti odmah nakon rođenja, ali odnosi se samo na majku djeteta.

Njemački zakoni o “Mutterschutzu” znače da vam nije dopušteno raditi prvih osam sedmica nakon rođenja. Vaš poslodavac i zdravstveno osiguranje moraju biti obaviješteni o rođenju jer oba plaćaju dio vaše plaće tokom tog vremena.

Pronađite pedijatra

U nekim situacijama trebali biste pronaći pedijatra prije rođenja. Na primjer, ako planirate isti dan kada rodite doći kući, morat ćete bolnici dostaviti dokaz da ste pronašli liječnika za drugi pregled – takozvani U2 pregled vaše bebe. U1 pregled obavit će primalja odmah nakon rođenja.

Ovisno o mjestu gdje živite, možda ćete morati nazvati nekoliko pedijatara prije nego pronađete onoga ko ima slobodnih termina. Vaša primalja vam također može pomoći s preporukama.

Odlazak na U2 pregled vjerovatno će biti prvi put da izlazite iz kuće s djetetom – nervozno iskustvo za roditelje po prvi put!

Prijava za zdravstveno osiguranje

Jedan od sljedećih ključnih koraka nakon dolaska rodnog lista je uključivanje vaše bebe u vaše zdravstveno osiguranje. Ako vi i vaš partner imate obavezno zdravstveno osiguranje, bilo koji od vas može postaviti “Familien-Krankenversicherung” na kojem će biti navedeno i vaše dijete.

Zatim ćete dobiti zdravstvenu karticu za vašu bebu koju ćete morati predočiti prilikom daljnjih posjeta doktoru.

Registracija adrese djeteta

Važno je što prije obaviti ovaj postupak nakon primitka rodnog lista. To se radi u “Bürgeramtu”, koji će zatim obavijestiti poreznu upravu i druge vlasti da se rodio novi mali Nijemac.

Nekoliko dana kasnije, dobit ćete porezni broj vašeg djeteta putem pošte, dok će vam služba za zdravstvo također pružiti podršku u drugim administrativnim detaljima.

Tokom tog sastanka u “Bürgeramtu” možete zatražiti i pasoš za vaše dijete.

Prijava za Kindergeld

Još jedan važan dokument s kojim ćete se htjeti pozabaviti je prijava za “Kindergeld” (dječji dodatak), koji dobivate od države kao pomoć za troškove odgoja djeteta. Za svako od vaša prva tri djeteta primate 204 eura mjesečno, a za četvrto dijete i dalje primate 235 eura.

Prijava za Elterngeld

Drugi oblik državne potpore na koji imate pravo kao novi roditelj je roditeljska naknada. To je novac koji dobivate od države tokom vremena koje uzimate slobodno s posla kako biste se brinuli za dijete.

“Elterngeld” je komplicirana tema – postoje firme koje postoje samo da bi vam pružile savjete o tome koju vrstu “Elterngelda” trebate zatražiti i kada.

Bez obzira na to kako organizirate svoj roditeljski dopust, pobrinite se da podnesete zahtjev za ovu naknadu unutar tri mjeseca od rođenja, inače neće biti isplaćena retroaktivno za prvi mjesec.

Također biste trebali imati na umu da morate obavijestiti svog poslodavca najmanje tri sedmice prije početka roditeljskog dopusta.

Prijava za pasoš

Bilo da tražite njemački pasoš, pasoš iz zemlje porijekla ili oboje, morat ćete pričekati da stigne rodni list prije nego što to možete učiniti.

Što se tiče njemačkog pasoša, zakazat ćete termin kod lokalnog “Bürgeramta”. Ako donesete sve potrebne dokumente, kao i biometrijske fotografije (i svoju bebu uživo), odmah će izraditi “Kinderreisepass” za vaše dijete.

Kada je u pitanju dobivanje strane putovnice, trebali biste se posavjetovati s lokalnim konzulatom o koracima koje trebate poduzeti.

Vrtić

Zadnja, ali ne manje važna stvar je razmišljanje o osiguravanju mjesta u vrtiću za vaše dijete. U nekim većim gradovima, mjesta u dječjem vrtiću su vrlo tražena, pa roditelji počinju tražiti mjesto u vrtiću prije nego što se dijete rodi.

Ipak, možete se prijaviti za mjesto u vrtiću tek devet mjeseci prije nego što planirate to koristiti. Ovisno o vašem obiteljskom planu, možda nećete morati razmišljati o tome nekoliko mjeseci kasnije.

Često postavljena pitanja:

  1. Koliko košta certificirani prijevod dokumenta?
    Certificirani prijevod dokumenta obično košta više od 50 eura po dokumentu.
  2. Kada trebam obavijestiti poslodavca i zdravstveno osiguranje o rođenju?
    Obavijestite poslodavca i zdravstveno osiguranje odmah nakon rođenja.
  3. Kako mogu dobiti njemački pasoš za dijete?
    Trebate zakazati termin kod lokalnog “Bürgeramta” i donijeti sve potrebne dokumente, uključujući biometrijske fotografije djeteta.

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL