Kako ubrzati proces apliciranja za Njemačko državljanstvo?


Kako ubrzati proces apliciranja za njemačko državljanstvo?
Kako ubrzati proces apliciranja za njemačko državljanstvo?

Proces dobijanja njemačkog državljanstva može potrajati nekoliko godina, i iako ne postoje zvanični prečaci, postoje neke stvari koje možete uraditi kako biste osigurali da se vaša aplikacija obradi što je brže moguće.

Pronađite pravu kancelariju za prirodjenje

Možda mislite da će svaka kancelarija za prirodjenje procesuirati zahtjeve za državljanstvo.

Pogrešno razmišljanje. Da je to slučaj, trenutna kašnjenja u obradi aplikacija za državljanstvo bila bi ravnomjerno raspoređena širom zemlje. Umjesto toga, vrijeme čekanja može varirati od šest mjeseci do tri godine, ovisno o mjestu stanovanja.

Budući njemački državljani moraju posjetiti svoju lokalnu kancelariju za prirodjenje, zbog čega veliki gradovi imaju posebno visok broj aplikacija.

Ali, na nekim mjestima – posebno u velikim gradovima – možda nije uvijek očigledno koja kancelarija za prirodjenje je odgovorna za vas.

Jedan bloger iz Berlina izvijestio je u “Red Tape Translation”:

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

“Na primjer, ja živim na granici između Pankowa i Wedinga, pa sam pretpostavio da bi moj ured bio u Wedingu, ali onda sam saznao da se Weding zapravo obrađuje u Mitteu – ko bi to znao?!”

Dakle, provjerite koja kancelarija je odgovorna za vas. Važno je da ne nagađate.

Radna viza za Njemačku: Savjeti i trikovi

Ne čekajte da dobijete potrebne dokumente

Iako će dokumenti koje trebate priložiti uz aplikaciju za državljanstvo, donekle, zavisiti o vašem individualnom slučaju, postoji nekoliko dokumenata koje svako mora imati, i možete početi pripremati te dokumente već sada.

Jedan čitalac nam je rekao na Facebooku: “Sve sam imao spremno do vremena mog savjetovanja i mogao sam poslati sve dokumente u narednih nekoliko dana. Mislim da mi to neće ubrzati vrijeme obrade, ali prebacuje svu odgovornost na državu jer sam ja unaprijed obavio svoj dio.”

Obrazac za prijavu za dozvolu boravka.

Svakako će vam biti potrebne kopije vašeg rodnog lista i, ako je primjenjivo, vjenčani list, kao i univerzitetska diploma. Ove dokumente će trebati prevesti na njemački jezik od strane zvanično priznatog prevodioca. Dakle, kako biste ubrzali proces, možete unaprijed prevesti ove dokumente.

Na nacionalnoj bazi odobrenih prevodilaca možete pronaći odobrene prevodioce koji će vam pružiti njemačke verzije vaših dokumenata i njihov službeni pečat.

Obrazac za promjenu porezne klase u Njemačkoj

Rezervišite termin za test državljanstva na vrijeme

Jedan od ključnih dokumenata koje će vam trebati je certifikat koji potvrđuje da ste položili test njemačkog državljanstva. Ponekad, možda ćete morati čekati mjesecima da dobijete termin za test, pa je dobra ideja da se što prije prijavite za test.

Možete pronaći listu centara za testiranje u vašoj saveznoj državi u odeljku “Preuzimanja” na web stranici Federalnog ureda za migraciju i izbjeglice ovdje.

Većina lokalnih vlasti kaže da ćete rezultate testa dobiti u roku od četiri do šest nedjelja, ali to može potrajati mnogo duže.

Jedan čitatelj iz Nürnberga nedavno je kontaktirao The Local i rekao nam je da još uvijek čeka na rezultate testa nakon četiri mjeseca.

Ubrzajte svoje jezičke vještine

Da biste postali njemački državljanin, morate biti sposobni govoriti njemački jezik do određenog nivoa. Trenutno, oni koji su živjeli u Njemačkoj osam godina moraju imati jezički nivo B1, a oni koji apliciraju za ubrzani proces (šest godina) moraju položiti B2 test.

Predložene promjene zakona, međutim, omogućit će još brže dobijanje državljanstva nakon samo tri godine za one koji, između ostalog, mogu položiti C1 ispit.

Prema novom zakonu, svi osim osoba starijih od 67 godina koje su legalno živjele u Njemačkoj najmanje pet godina, još uvijek će morati priložiti certifikat koji dokazuje jezički nivo potreban za njihovu aplikaciju.

Stoga je dobra ideja da što prije počnete sa pripremama za ispit koji ćete morati polagati. To ne znači samo otvaranje gramatičkih knjiga, već i rezervisanje termina za ispit unaprijed, jer često ima dugih lista čekanja za termine za testiranje, a rezultati testova mogu potrajati nekoliko mjeseci.

Općenito, aplikanti za državljanstvo moraju imati jezički certifikat od Telca ili Goethe Instituta, a lako možete saznati gdje možete polagati ispit u vašem lokalnom području pretraživanjem traženog jezičkog nivoa, ispitne institucije, lokacije i riječi “Prüfung” (ispit), npr. “B2 Telc Prüfung Stuttgart”.

Termini za testiranje u narodnim školama (Volkshochschulen) obično su nešto jeftiniji nego u privatnim jezičkim školama, ali ih je stoga teže dobiti: još jedan razlog zašto je dobra ideja rezervisati ih unaprijed.

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Budite u toku sa promjenama u zakonu o državljanstvu

Ako redovno čitate The Local, ovo neće biti problem, jer već neko vrijeme izvještavamo o predloženim promjenama njemačkog zakona o državljanstvu i nastavit ćemo to raditi.

Važno je pratiti šta se mijenja, jer to može zaista utjecati na to koliko ćete morati čekati da aplicirate za državljanstvo i također na kriterijume koje morate ispuniti da biste postali njemački državljanin.

Na primjer, prema trenutnom zakonu, aplikanti za državljanstvo moraju imati najmanje osam kontinuiranih godina boravka u Njemačkoj da bi aplicirali za državljanstvo, iako osobe koje dobro govore njemački jezik ili koje mogu dokazati “izuzetnu” integraciju mogu aplicirati nakon šest godina.

U budućnosti, ‘standardni’ period zahtijevanog boravka bit će smanjen na pet godina, dok će ubrzani rok biti smanjen sa šest na tri godine za one koji ispunjavaju strože kriterijume – kao što je posjedovanje jezičkih vještina nivoa C1.

Potražite savjet

Ako imate problema sa procesom aplikacije, ili ako imate bilo kakva pitanja u vezi sa procesom, može biti korisno posavjetovati se sa advokatom koji se specijalizirao za zakon o državljanstvu. Iako angažiranje advokata može biti skupo, imati pravnog stručnjaka na vašoj strani ne samo da će osigurati da ništa ne propustite, već može i ubrzati cijeli proces.

Ako ne možete priuštiti advokata, postoje i druge usluge dostupne za strane državljane koji pokušavaju postati njemački državljani. Na primjer, Diakonie Deutschland nudi besplatne konsultacije onima kojima je potrebna pomoć u procesu aplikacije.

Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Ostanite u kontaktu sa vlastima

S obzirom na to da sve više ljudi aplicira za njemačko državljanstvo, mnoge kancelarije za prirodjenje su vrlo zauzete, i vaša aplikacija može pasti na dno gomile. Nemojte se bojati da kontaktirate službenika koji obrađuje vaš slučaj ako ne čujete ništa duže vrijeme.

Često postavljana pitanja:

Kako mogu saznati koja kancelarija za prirodjenje je odgovorna za moj slučaj?

  • Možete provjeriti na zvaničnoj veb stranici grada ili općine u kojoj živite. Tamo će biti navedeni kontakt podaci kancelarija za prirodjenje i informacije o nadležnosti.

Da li mogu prevesti dokumente kod bilo kojeg prevodioca ili moram koristiti zvanično priznatog prevodioca?

  • Da biste bili sigurni da će prevod biti prihvaćen, preporučljivo je koristiti zvanično priznatog prevodioca. Možete pronaći listu odobrenih prevodilaca na nacionalnoj bazi odobrenih prevodilaca.

Kako mogu rezervisati termin za njemački test državljanstva?

  • Možete pronaći listu centara za testiranje na web stranici Federalnog ureda za migraciju i izbjeglice. Tamo će biti dostupne informacije o terminima i kontakt podacima centara za testiranje.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL