Dobijanje Austrijske vozačke dozvole


Dobijanje austrijske vozačke dozvole: Sve što trebate znati
Dobijanje austrijske vozačke dozvole: Sve što trebate znati

Ako planirate da vozite u Austriji kada se preselite tamo, evo svega što trebate znati o dobijanju austrijske vozačke dozvole.

Srećom za strance koji se sele u Austriju, proces zamjene strane vozačke dozvole je prilično jednostavan. Međutim, u nekim slučajevima može biti potrebno proći cijeli lokalni proces dobijanja dozvole. Prednost ovoga je što ćete lako moći voziti u Austriji umjesto da se oslanjate na javni prevoz – koliko god dobar bio u toj zemlji.

Vozačke dozvole u Austriji

Stranci sa stranom vozačkom dozvolom mogu je koristiti do šest mjeseci u Austriji. Međutim, nakon toga, moraćete je zamijeniti austrijskom vozačkom dozvolom. Dozvole iz određenih zemalja se jednostavno mogu konvertovati u austrijsku, ali u drugim slučajevima može biti potrebno položiti lokalni vozački ispit. Stoga, provjerite u koju kategoriju vaša dozvola spada i osigurajte da ste spremni da dobijete austrijsku dozvolu u roku od šest mjeseci od dolaska.

Dodatno, svako ko ima ne-EU dozvolu također mora imati međunarodnu vozačku dozvolu i njemački prijevod pružen od strane prevodilačke usluge poput lingokinga. Svi koji žele austrijsku vozačku dozvolu prije navršene 18. godine moraju dobiti L17 dozvolu.

Ova dozvola im omogućava rano odobrenje za vožnju i prolazak kroz L17 obuku. S njom možete početi voziti od 15 godina i šest mjeseci. Međutim, dozvolu možete dobiti tek sa 17 godina. Osim toga, morate položiti niz teorijskih i praktičnih ispita.

U Austriji, različite institucije su odgovorne za izdavanje vozačkih dozvola. Na primjer, u Beču, Odsjek za motorna vozila (Verkehrsamt) će izdati vašu dozvolu. Međutim, u drugim gradovima, lokalno regionalno policijsko upravno sjedište (Landespolizeidirektion) ili uprava okruga (Bezirkshauptmannschaft) je odgovorna za dozvole.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Možete početi sa časovima vožnje sa 15 godina i šest mjeseci, ako dobijete B17 dozvolu. Nakon što provedete određeni broj sati na putu, moraćete proći niz testova. Prvo, morate prezentirati potvrdu o dobrom zdravlju od svog ljekara.

Zatim, morate proći obuku vozačke teorije sa svojom auto-školom i položiti test teorije na računaru. Nakon svega toga, morate položiti nekoliko praktičnih testova. Generalno, potrebno je nekoliko mjeseci da prođete kroz sve testove i dobijete austrijsku vozačku dozvolu.

Vozački ispiti u Austriji

Da biste dobili austrijsku vozačku dozvolu, morate položiti i teorijske i praktične ispite. Vaša auto-škola će se pobrinuti za to.

Teorijski ispiti vožnje u Austriji

Prije nego što pristupite teorijskom ispitu vožnje u Austriji, morate završiti 32 sata obuke. Međutim, možete sami izabrati kako želite da se pripremate za to. Na primjer, većina ljudi ima po dva časa nedjeljno tokom osam sedmica. Ali možete također odabrati da imate po četiri časa četiri puta nedjeljno tokom dvije sedmice (intenzivni kurs) ili po četiri časa svaki dan tokom osam dana (ekspresni kurs). Kako biste olakšali pripreme, možete kupiti set knjiga i CD-ova za 40 eura od auto-škole.

Dok se pripremate za teorijski kurs, ili nakon toga, također morate proći kurs prve pomoći koji košta 55 eura. To je šestosatni program u kojem ćete naučiti ključne metode prve pomoći poput oživljavanja. Nakon toga, morate položiti sve vozačke ispite i dobiti dozvolu u roku od 18 mjeseci. U suprotnom, morat ćete ponoviti kurs.

Ispit je test sa više izbora i obavlja se na računalu. Pokriva dva modula sa po 20 pitanja u svakom modulu. Pošto je na njemačkom jeziku, možete imati prevodioca ako vam je potreban. Imate 30 minuta da odgovorite na sva pitanja i morate dobiti najmanje 80% bodova da biste položili ispit. Prvi teorijski ispit je besplatan; nakon toga, morate ga platiti.

Registracija auta u Austriji: Otkrijte tajne cijena i postupka

Praktični ispiti vožnje u Austriji

U Austriji, praktični ispiti se održavaju ujutro. Također, moraćete imati svoj pasoš sa sobom. Ispit se sastoji od tri dijela. Prvo je pregled vozila, gdje pokazujete svoju sposobnost obavljanja sigurnosne provjere automobila, uključujući točkove, kočnice i osvjetljenje. Drugo, počinjete voziti na mirnoj ulici gdje morate izvršiti paralelno parkiranje i parkiranje unazad.

Treće, vozit ćete u centru grada ili na autoputu. Na kraju, imaćete priliku da razgovarate o ispitu sa ispitivačem i opravdate bilo kakve greške koje ste napravili. Ukupno, praktični ispit traje oko 45 minuta. Ako položite, odmah dobijate privremenu vozačku dozvolu, a prava dozvola stiže poštom nekoliko sedmica kasnije.

Međutim, dobijanje austrijske vozačke dozvole je samo prvi korak ka postizanju statusa potpunog vozača. U roku od četiri mjeseca od dobijanja dozvole, morate završiti kurs za usavršavanje vožnje u svojoj auto-školi. Zatim, u roku od godinu dana, morate proći drugi kurs.

Svaki kurs košta između 90 i 100 eura. Osim toga, u roku od devet mjeseci od dobijanja dozvole, morate proći ekstremni kurs vožnje i prisustvovati predavanju psihologa. Za to je potrebno gotovo devet sati ukupno.

Časovi vožnje u Austriji

Prije nego što pristupite praktičnim ispitima za austrijsku vozačku dozvolu, morate imati određeni broj časova obuke. Tačan broj sati koji vam je potreban zavisi od kategorije dozvole koju dobijate. Na primjer, A-kategorija zahtijeva 12 sati, dok B-kategorija zahtijeva 13.

Najmanje prvih šest sati vaše obuke moraju biti sa registrovanim instruktorom. Nakon svega toga, možete početi usavršavati svoje vještine vožnjom sa vozačem koji ima vozačku dozvolu. Tokom ove pripreme za ispit, naučićete sve od procjene saobraćaja i promjene traka do pregovaranja na raskrsnicama, ekonomične vožnje i vožnje na autoputu. U Austriji, časovi vožnje obično koštaju oko 65 eura po satu.

Kolika je prosječna plata u Austriji? Otkrijte koliko možete zarađivati!

Vožnja sa stranom vozačkom dozvolom u Austriji

Ako imate stranu vozačku dozvolu, možete je koristiti do šest mjeseci u Austriji. Međutim, trebala bi biti praćena međunarodnom vozačkom dozvolom. I ako dozvola nije na njemačkom jeziku, trebali biste imati i službeni prijevod. Nakon tri mjeseca, moraćete dobiti austrijsku vozačku dozvolu.

Zamjena strane vozačke dozvole u Austriji

Kada ste spremni za dobijanje austrijske vozačke dozvole, jednostavno možete zamijeniti svoju stranu dozvolu. Općenito, to je jednostavan proces. Morat ćete donijeti neke dokumente u odgovarajući ured za izdavanje dozvola, poput pasoša, strane dozvole i fotografije.

Također ćete morati pokazati valjani medicinski izvještaj o dobrom zdravlju i potvrdu o prijavi boravišta u Austriji (Bestätigung der Meldung). Konverzija u austrijsku vozačku dozvolu košta 60,50 eura, ali ako je želite odmah, morat ćete platiti dodatnih 18,94 eura. U nekim slučajevima, možda ćete također morati položiti vozački ispit.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL