Austrija uvodi masivni paket pomoći protiv inflacije


Pod novim mjerama, svi stanovnici Austrije dobivat će jednokratne uplate, a porezni sistem i beneficije bit će prilagođeni kako bi se održao korak s inflacijom. Mjere će biti na snazi najmanje do 2026. godine.

Vlada Austrije u utorak je predstavila paket olakšica vrijedan 28 milijardi eura (29,3 milijarde dolara) kako bi se suprotstavila sve većoj inflaciji koja se osjeća diljem svijeta. Kancelar Karl Nehammer nazvao je ovaj potez “povijesnim korakom” koji će biti neophodan za najugroženije.

Inflacija u eurozoni trenutno iznosi 8,1%, a stručnjaci upozoravaju da bi ta brojka mogla ostati visoka još neko vrijeme. Kako bi podržala one koji su najteže pogođeni rastom cijena goriva i potrošačkih dobara, paket uključuje jednokratne uplate i promjene u poreznom sistemu kako bi se isplate poreza prilagodile inflaciji. Jednokratne uplate bit će isplaćene svim stanovnicima i mogle bi dosegnuti iznos od 1.000 eura.

Druga mjera koja će stupiti na snagu 2023. godine odnosi se na povezivanje isplata socijalnih naknada s inflacijskom stopom.

Registracija auta u Austriji: Otkrijte tajne cijena i postupka

Financiranje kroz povećanje poreza

Zakonodavci se nadaju da će ubrzati dodatne jednokratne uplate u iznosu od 300 eura za osobe i porodice s niskim prihodima, nezaposlene i penzionisane osobe.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Prema riječima ministra financija Magnusa Brunnera, nove regulacije bit će na snazi najmanje do 2026. godine. Vlada, koja je koalicija između konzervativne Austrijske narodne stranke (ÖVP) i Zelene stranke, planira financirati paket kroz ciljano povećanje prihoda.

Često postavljena pitanja:

  • Koji su ciljevi austrijskog paketa pomoći protiv inflacije?
    Austrijski paket pomoći protiv inflacije ima za cilj podržati stanovnike koji su najteže pogođeni rastom cijena goriva i potrošačkih dobara. Uključuje jednokratne uplate i prilagodbe u poreznom sistemu kako bi se isplate poreza prilagodile inflaciji.
  • Kako će se financirati ovaj paket pomoći?
    Vlada planira financirati paket kroz ciljano povećanje prihoda, što uključuje povećanje poreza.
  • Do kada će biti na snazi nove regulacije?
    Nove regulacije bit će na snazi najmanje do 2026. godine, prema izjavama ministra financija Magnusa Brunnera.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL