Kako čestitati Kurban Bajram


Kako čestitati Kurban Bajram
Kako čestitati Kurban Bajram

Kurban Bajram, ili kako ga još nazivaju Eid al-Adha, je jedan od najznačajnijih islamskih praznika. Ovaj praznik se slavi u znak sjećanja na Abrahama (Ibrahim) koji je bio spreman žrtvovati svog sina na Božiji nalog. Međutim, prije nego što je to učinio, Bog mu je poslao janjeta za žrtvovanje umjesto djeteta.

Kako se bliži ovaj praznik, važno je znati kako čestitati Kurban Bajram svojim muslimanskim prijateljima i poznanicima. U ovom blogu ćemo vam dati nekoliko savjeta kako to učiniti na pravilan i pristojan način.

Pozdravite svoje prijatelje Islamske vjeroispovjesti

Prije svega, važno je pozdraviti svoje prijatelje na ovaj poseban dan. Možete reći “Sretan Kurban Bajram” ili “Bajram Šerif Mubarek Olsun”. Ovo drugo znači “Neka vam Bajram donese blagostanje i sreću”. Također možete reći “Čestitam ti praznik” ili “Neka ti ovaj praznik donese radost i blagostanje”.

Izrazite svoje želje

Nakon što ste pozdravili svoje prijatelje, vrijeme je da izrazite svoje želje. Možete reći “Neka ovaj Bajram donese obilje ljubavi, sreće i prosperiteta u vaš život” ili “Želim vam da ovaj Kurban Bajram bude ispunjen mirom, ljubavlju i radošću”.

Ukoliko ste bliski s tom osobom, možete im poželjeti i lično zdravlje, sreću i sve ono što bi voljeli da se desi i vama.

Nemojte zaboraviti na poklone

Kao i kod većine drugih praznika, Kurban Bajram također uključuje poklone. Ako ste u prilici, možete pokloniti nešto svojim prijateljima muslimanima kako biste ih iznenadili i pokazali da brinete o njima. Ne mora to biti nešto skupo, već nešto simbolično, ali s ljubavlju dati.

Primjerice, možete pokloniti knjigu o islamskoj kulturi, ili neki slatkiš koji se tradicionalno jede za Kurban Bajram, poput baklava ili hurmašica. Poklon će sigurno izmamiti osmijeh na licu vašeg prijatelja.

Često postavljena pitanja

Kako se kaže Kurban Bajram na engleskom?

Eid al-Adha

Kada se slavi Kurban Bajram?

Kurban Bajram obilježava se desetog dana islamskog mjeseca Dhu al-Hijjah, koji je dvanaesti mjesec u islamskom kalendaru.

Koja je važnost Kurban Bajrama u islamskoj kulturi?

Kurban Bajram je važan praznik koji slavi iskrenost, poniznost i žrtvovanje u skladu s Ibrahimovim primjerom.

Da li su pokloni obavezni za Kurban Bajram?

Pokloni nisu obavezni za Kurban Bajram, ali su vrlo cijenjeni i mogu biti izraz pažnje i ljubavi prema bližnjima.

Mogu li se čestitke slati elektronskom poštom ili SMS-om?

Da, u današnje vrijeme, čestitke se često šalju i elektronskom poštom ili SMS-om, ali je ipak ljepše i pristojnije izraziti čestitke uživo ili telefonskim pozivom, ako je moguće.

Ukratko, čestitanje Kurban Bajrama svojim muslimanskim prijateljima i poznanicima može biti jednostavno, ali i pristojno i iskreno. Važno je pozdraviti ih, izraziti svoje želje, a po potrebi i pokloniti nešto.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL