Računanje trudnoće: Kako odrediti datum poroda?


Računanje trudnoće
Računanje trudnoće

Trudnoća je jedna od najuzbudljivijih i najnevjerojatnijih stvari koje se mogu dogoditi u životu. Međutim, izračunavanje trudnoće nije uvijek jednostavno. Može biti zbunjujuće i frustrirajuće pokušati shvatiti koliko dugo trudnoća traje i kada se vaše dijete treba roditi. U ovom blogu ćemo vas provesti kroz različite načine na koje se računa trudnoća i odgovoriti na neka često postavljena pitanja o ovom području.

Kako se računa trudnoća?

Postoji nekoliko različitih načina na koje se računa trudnoća. Najčešće se trudnoća računa od prvog dana posljednjeg razdoblja. Ovaj način se naziva prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa (LMP). To je zato što je teško odrediti tačan datum kada se jaje oplodi. Budući da se menstruacija događa približno jednom mjesečno, većina žena zna kada je bila njihova posljednja menstruacija.

Međutim, neke žene imaju neredovite menstrualne cikluse ili ne znaju tačno kada im se posljednja menstruacija dogodila. U ovom slučaju, liječnik će obično koristiti ultrazvuk kako bi procijenio starost fetusa. Ultrazvuk se obično izvodi između 8. i 12. Sedmice trudnoće, a može dati tačniju procjenu starosti fetusa.

Kako se računa dužina trudnoće?

Dužina trudnoće se obično računa u sedmicama. To se mjeri od prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa do datuma poroda. Ova metoda se naziva gestacijska dob. Ako je trudnoća dobivena umjetnom oplodnjom, datum oplodnje se koristi umjesto datuma posljednje menstruacije.

Kako se računa datum poroda?

Nakon što se procijeni gestacijska dob, liječnik može koristiti različite metode za izračunavanje datuma poroda. Najčešća metoda se naziva Naegeleova metoda. Ova metoda se koristi za izračunavanje datuma poroda iz prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa.

To se radi tako što se od datuma prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa oduzima tri mjeseca, a zatim se dodaju sedam dana. Na primjer, ako je prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa bio 1. Januar, datum poroda bi bio oko 8. Oktobar

Međutim, Naegeleova metoda se ne koristi uvijek jer može biti netačna. Ako žena ima neredovne menstrualne cikluse, primjerice, može biti teško odrediti tačan datum prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. Također, ako se trudnoća dogodila umjetnom oplodnjom, ova metoda nije primjenjiva.

Druga metoda koju liječnici koriste za izračunavanje datuma poroda je ultrazvuk. Ovom metodom se mjeri veličina fetusa i na temelju toga se procjenjuje datum poroda. Ultrazvuk je obično najtačniji u prvim sedmicama trudnoće.

Kako se tijelo mijenja tijekom trudnoće?

Tijelo prolazi kroz mnoge promjene tokom trudnoće. U prvim sedmicama trudnoće, mnoge žene osjećaju umor, mučninu, povraćanje i osjetljive grudi. Kako trudnoća napreduje, tijelo se mijenja i raste kako bi se prilagodilo rastućem fetusu.

Mnoge žene dobivaju na težini tokom trudnoće, ali to je normalno i očekivano. Tijelo se mijenja kako bi se stvorilo više mjesta za rastući fetus i pripremilo za porođaj. Osim toga, tokom trudnoće se događaju mnoge hormonalne promjene koje mogu utjecati na raspoloženje i fizičko zdravlje.

Često postavljena pitanja o računanju trudnoće

Kako se tačno računa prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa?

Prvi dan posljednjeg menstrualnog ciklusa računa se kao prvi dan kada ste počeli menstruirati. Taj datum se zapisuje i koristi se za izračunavanje dužine trudnoće.

Kako se koristi ultrazvuk za izračunavanje starosti fetusa?

Ultrazvuk se koristi za mjerenje veličine fetusa. Na temelju te veličine, liječnik može procijeniti koliko je star fetus i kada bi se trebao roditi.

Mogu li neredovni menstrualni ciklusi utjecati na izračunavanje datuma poroda?

Da, neredovni menstrualni ciklusi mogu otežati određivanje datuma prvog dana posljednjeg menstrualnog ciklusa. To može dovesti do netačnosti pri izračunavanju datuma poroda.

Kada je najtačnije izračunati datum poroda?

Najtačniji datum poroda može se procijeniti ultrazvukom u prvim sedmicama trudnoće. Međutim, to ne znači da će se dijete nužno roditi na taj datum. Datum poroda može varirati i neke žene mogu roditi prije ili kasnije od procijenjenog datuma.

Šta se događa ako se dijete rodi prije procijenjenog datuma poroda?

Ako se dijete rodi prije procijenjenog datuma poroda, to se naziva prijevremenim porodom. U tom slučaju, dijete može biti manje razvijeno i može zahtijevati medicinsku pomoć kako bi preživjelo.

Šta se događa ako se dijete rodi nakon procijenjenog datuma poroda?

Ako se dijete rodi nakon procijenjenog datuma poroda, to se naziva prekoračenje termina. U tom slučaju, liječnici će često odlučiti o potrebi za indukcijom poroda kako bi se dijete sigurno rodilo.

Kako mogu pratiti svoju trudnoću kod kuće?

Postoje mnoge aplikacije za mobilne telefone i online alati koji vam mogu pomoći pratiti svoju trudnoću. Ove aplikacije obično pružaju informacije o tome kako fetus raste i razvija se, kao i savjete o prehrani, tjelovježbi i drugim važnim čimbenicima za zdravu trudnoću.

Zaključak: Računanje trudnoće

Računanje trudnoće može biti zbunjujuće i frustrirajuće, ali postoji nekoliko načina na koje se to može učiniti. Bez obzira na to kako se trudnoća računa, važno je zapamtiti da su datumi poroda samo procjene. Dijete se može roditi prije ili kasnije od procijenjenog datuma. Ako imate bilo kakvih pitanja ili briga tokom trudnoće, uvijek se obratite svom liječniku ili drugom stručnjaku za zdravstvo.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL