Kako dati otkaz: Savjeti i trikovi za uspješan raskid radnog odnosa


Kako dati otkaz
Kako dati otkaz

Davanje otkaza nije uvijek lako, čak i ako ste već donijeli odluku. Bez obzira na to jeste li nezadovoljni poslom, želite promijeniti karijeru ili imate bolju ponudu za posao, raskid radnog odnosa može biti stresan i zastrašujući. No, uz prave savjete i trikove, možete dati otkaz na način koji je profesionalan, pristojan i koji će vam pomoći da održite dobar odnos sa svojim bivšim poslodavcem.

Pripremite se unaprijed

Priprema je ključna kada je riječ o davanju otkaza. To znači da biste trebali razmisliti o razlozima zašto želite dati otkaz i kako ćete to objasniti svom poslodavcu. Možda ćete biti iskreni i reći da ste nezadovoljni, ili ćete biti diskretniji i reći da vam se otvorila nova prilika. Bez obzira na to, pripremite se unaprijed tako da znate šta ćete reći i kako ćete reagirati na moguća pitanja.

Odaberite pravi trenutak

Kada dajete otkaz, bitno je odabrati pravi trenutak. To znači da biste trebali izabrati dan kada ste smireni i kada se poslodavac ne suočava s drugim važnim događajima, poput važnog sastanka ili roka za dostavu projekta. Također, biste trebali razmisliti o vremenu koje trebate dati svom poslodavcu da pronađe vašu zamjenu ili organizira vašu zamjenu prije nego što odete.

Kako dati otkaz

Budite profesionalni i pristojni

Kada dajete otkaz, bitno je biti profesionalan i pristojan. To znači da biste trebali imati sastanak s vašim poslodavcem i objasniti vašu odluku na pristojan način. Nemojte iznositi kritike ili negativne komentare o poslu ili kolegama. Umjesto toga, fokusirajte se na pozitivne aspekte vašeg iskustva u tvrtki i zahvalite se na prilici da ste radili tamo.

Dajte pisanu ostavku

Kada dajete otkaz, bitno je da svoju odluku potvrdite pisanom ostavkom. Ova ostavka bi trebala biti kratka i jasna, a sadržavati podatke o vašem poslodavcu, vašem imenu i datumu od kojeg više nećete raditi. Također, možete zahvaliti na prilici i izraziti želju za daljnjom saradnjom ako je to primjereno. Ovo će vam pomoći da završite vaš radni odnos na profesionalan način i ostavite pozitivan dojam kod svog poslodavca.

Održavajte dobar odnos s bivšim poslodavcem

Davanje otkaza ne znači da morate prekinuti odnose sa svojim bivšim poslodavcem. U stvarnosti, bilo bi mudro održavati dobar odnos s njima. To će vam pomoći u budućnosti ako vam trebaju preporuke ili ako se vaše karijerne staze u budućnosti ponovno sretnu. Ostanite u kontaktu putem e-pošte ili društvenih mreža i budite otvoreni za mogućnost buduće saradnje.

Ostavite dobar dojam

Kada dajete otkaz, važno je ostaviti dobar dojam. To znači da biste trebali završiti svoje obaveze prije odlaska i osigurati da je vaš radni prostor uredan i čist. Također, pokušajte biti dostupni svojim kolegama u slučaju da imaju pitanja ili ako žele razgovarati o vašoj odluci.

Budite spremni na reakciju svog poslodavca

Kada dajete otkaz, bitno je biti spreman na reakciju svog poslodavca. Može se dogoditi da budu razočarani ili iznenađeni, ali pokušajte ostati smireni i profesionalni. Ako vaš poslodavac traži vaše mišljenje o tome šta bi tvrtka mogla učiniti bolje, budite iskreni, ali oprezni u izrazu svog mišljenja.

Ukratko, davanje otkaza može biti stresno i zastrašujuće, ali uz pravu pripremu i pristup možete dati otkaz na način koji će vam pomoći da održite dobar odnos sa svojim bivšim poslodavcem i osigurati da završite vaš radni odnos na profesionalan način.

Najčešća pitanja o davanju otkaza:

  1. Kada je najbolje vrijeme za dati otkaz?
    Najbolje vrijeme za dati otkaz je kada ste pripremljeni i kada ste smireni. Također, bilo bi mudro odabrati vrijeme kada vaš poslodavac ne prolazi kroz važne događaje poput sastanaka ili rokova za dostavu projekata.
  2. Šta bih trebao učiniti ako mi se ne sviđa način na koji tvrtka vodi posao?
    Ako vam se ne sviđa način na koji tvrtka vodi posao, razmislite o tome zašto se osjećate tako i pokušajte razgovarati sa svojim nadređenima o svojoj zabrinutosti i prijedlozima za poboljšanje. Ako se ništa ne mijenja, možda ćete morati razmotriti davanje otkaza i pronalaženje drugog posla.
  3. Trebam li iznijeti sve svoje razloge za davanje otkaza?
    Ne morate iznijeti sve svoje razloge za davanje otkaza, ali biste trebali biti iskreni i objasniti svoju odluku u najboljem interesu sebe i tvrtke. Nemojte iznositi kritike ili negativne komentare o poslu ili kolegama.
  4. Šta bih trebao učiniti ako mi poslodavac ponudi bolje uvjete da ostanem?
    Ako vam poslodavac ponudi bolje uvjete da ostanete, razmislite o tome šta vam je važno i je li ta ponuda dovoljna da ostanete. Ako vam se sviđaju nove ponude, razmotrite ih i razgovarajte sa svojim poslodavcem o mogućnostima.
  5. Mogu li dati otkaz bez obavještavanja svog poslodavca unaprijed?
    Iako u nekim slučajevima možete dati otkaz bez obavještavanja svog poslodavca unaprijed, to nije preporučljivo. To može ostaviti loš dojam i ugroziti vaše odnose u budućnosti. Uvijek biste trebali pripremiti svoju ostavku i dati svom poslodavcu pravodobnu obavijest o svom odlasku.

Davanje otkaza može biti stresno i neugodno iskustvo, ali s pravom pripremom i pristupom možete to učiniti na način koji će vam pomoći da održite dobar odnos sa svojim bivšim poslodavcem i osigurati da završite vaš radni odnos na profesionalan način. Slijedite ove savjete i trikove i dati ćete otkaz na način koji je profesionalan, pristojan i koji će vam pomoći da se osjećate dobro u svom sljedećem poslu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL