Kako povećati željezo u krvi: Savjeti i trikovi


Kako povećati željezo u krvi
Kako povećati željezo u krvi

Kako bismo bili zdravi, važno je voditi brigu o svom tijelu na svim razinama, uključujući i ravnotežu hranjivih tvari u krvi. Jedan od ključnih nutrijenata koji utječu na vaše zdravlje je željezo. Željezo je važno za normalan rast i razvoj, a također igra ključnu ulogu u proizvodnji hemoglobina, proteina koji prenosi kisik iz pluća do tkiva u tijelu.

Nedostatak željeza može dovesti do umora, slabosti i čak anemije. Stoga, ako ste primijetili da vam nedostaje željeza, ili jednostavno želite povećati količinu željeza u krvi, evo nekoliko jednostavnih savjeta koje možete slijediti.

Jedite hranu bogatu željezom

Najbolji način za povećanje razine željeza u krvi je kroz ishranu. Postoji mnogo namirnica koje su bogate željezom, a neke od najboljih uključuju:

 • Meso: govedina, janjetina, svinjetina, jetra
 • Morski plodovi: školjke, dagnje, rakovi
 • Pileće jaje: žumanjak
 • Mahunarke: grah, leća, slanutak
 • Žitarice: zobena kaša, riža, pšenica, ječam
 • Povrće: špinat, blitva, kelj, brokula
 • Suho voće: šljive, smokve

Kao što možete vidjeti, postoji mnogo opcija za odabir namirnica bogatih željezom, pa je važno da prilagodite svoju prehranu kako bi se osigurali da dobivate dovoljno željeza. Ako ste vegetarijanac, pripazite na unos namirnica bogatih vitaminom C, jer pomažu u apsorpciji željeza.

Izbjegavajte hranu koja smanjuje apsorpciju željeza

Ako jedete hranu bogatu željezom, ali još uvijek imate problema s nedostatkom željeza, možda jedete hranu koja smanjuje apsorpciju željeza. Neke namirnice koje smanjuju apsorpciju željeza uključuju:

 • Kafa
 • Čaj
 • Mliječni proizvodi
 • Alkohol

Stoga, ako imate problema s nedostatkom željeza, pripazite na unos ovih namirnica i smanjite ih u svojoj prehrani.

Bolovi u želucu kako pomoći sebi

Dodajte suplemente željeza u svoju prehranu

Ako jedete hranu bogatu željezom, ali još uvijek imate problema s nedostatkom željeza, ili ako vam je liječnik preporučio dodatni unos željeza, možete uzeti suplemente željeza. Postoje mnogi dostupni suplementi željeza na tržištu, ali prije nego što ih uzmete, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom. Previše željeza u krvi može biti štetno, stoga je važno uzimati suplemente željeza prema preporuci stručnjaka.

Držite se zdravog načina života

Zdrav životni stil također može pomoći u povećanju razine željeza u krvi. Tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju cirkulacije i apsorpciji hranjivih tvari, uključujući i željezo. Međutim, važno je ne pretjerivati, jer prekomjerna tjelesna aktivnost može dovesti do gubitka željeza. Također, izbjegavajte stres i osigurajte da dovoljno spavate, jer su umor i stres poznati uzroci smanjene razine željeza u krvi.

Zabavni načini za povećanje željeza

Ponekad možete povećati količinu željeza u krvi na zabavan način. Na primjer, kuhajte jelo s goveđom jetrom, a zatim zamolite svoje prijatelje da pogađaju o kojoj se hrani radi. Ili organizirajte “željezni doručak” s prijateljima, uključujući željezne namirnice poput zobene kaše, špinata i jaja.

Završne misli

Povećanje razine željeza u krvi važan je dio zdravog života. Jedite hranu bogatu željezom, izbjegavajte hranu koja smanjuje apsorpciju željeza, uzmite suplemente prema preporuci liječnika, i držite se zdravog načina života. I, naravno, zabavite se dok to radite!

Često postavljena pitanja

Q: Kako znam da mi nedostaje željeza?
A: Mogući simptomi nedostatka željeza uključuju umor, slabost, vrtoglavicu i anemiju.

Q: Koji su najbolji izvori željeza za vegetarijance?
A: Mahunarke, orašasti plodovi, tamno zeleno lisnato povrće i suho voće.

Q: Kako znam koliko željeza imam u krvi?
A: Potražite savjet svog liječnika ili obavite krvni test koji mjeri razinu željeza u krvi.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL