Minimalna penzija u Kanadi: Sve što trebate znati


Minimalna penzija u Kanadi
Minimalna penzija u Kanadi

Kanada je jedna od najrazvijenijih zemalja na svijetu s bogatom ekonomijom i naprednim socijalnim programima.

Jedan od tih programa je i minimalna penzija koja se odnosi na osiguranje za starije osobe u Kanadi. U ovom članku saznat ćete sve što trebate znati o minimalnoj penziji u Kanadi.

Šta je minimalna penzija?

Minimalna penzija je osiguranje koje omogućava starijim osobama u Kanadi da ostvare određeni iznos novca mjesečno. Ovo osiguranje osigurava vlada Kanade za one koji nisu u mogućnosti zaraditi dovoljno novca za život nakon penzionisanja.

Minimalna penzija nije jednaka za sve

Minimalna penzija nije jednaka za sve starije osobe u Kanadi. Ovisi o brojnim čimbenicima, uključujući dužinu boravka u Kanadi, prihodima tokom radnog vijeka i dobima. Što je duži vaš boravak u Kanadi, to će vam minimalna penzija biti veća.

Kolika je prosječna plaća u Kanadi?

Prihodi tokom radnog vijeka

Minimalna penzija u Kanadi također ovisi o prihodima tokom radnog vijeka. Što su vaši prihodi bili veći tokom radnog vijeka, to će vam biti veća i minimalna penzija. Drugim riječima, ako ste tokom radnog vijeka zarađivali velike plaće, vaša će minimalna penzija biti veća.

Dob

Minimalna penzija također ovisi o dobi. Ako imate manje od 65 godina, nećete moći primati minimalnu penziju, osim ako nemate invalidnost. Minimalna dob za dobivanje minimalne penzije u Kanadi je 65 godina.

Koliko iznosi minimalna penzija u Kanadi?

Minimalna penzija u Kanadi iznosi oko 1.176 kanadskih dolara mjesečno. Međutim, ovo se mijenja ovisno o gore spomenutim čimbenicima.

Kako se prijaviti za minimalnu penziju?

Prijava za minimalnu penziju u Kanadi jednostavna je. Možete se prijaviti online putem službene web stranice Service Canada, ili osobno u nekom od njihovih 316 ureda u Kanadi. Da biste se prijavili, trebat će vam kanadski broj osiguranja (SIN) i određeni lični dokumenti.

Iskanite svoje mogućnosti za posao u Kanadi!

Kako se isplaćuje minimalna penzija?

Minimalna penzija isplaćuje se svakog mjeseca putem direktnog depozita na vaš bankovni račun.

Zaključak

Minimalna penzija u Kanadi je vrlo važan socijalni program koji omogućava starijim osobama da žive dostojanstveno i bez brige za financije. Minimalna penzija nije jednaka za sve, već ovisi o brojnim faktorima kao što su prihodi tokom radnog vijeka, dob, i dužina boravka u Kanadi.

Da biste se prijavili za minimalnu penziju u Kanadi, potrebni su vam kanadski broj osiguranja (SIN) i određeni lični dokumenti. Isplaćuje se svakog mjeseca putem direktnog depozita na vaš bankovni račun.

Za vas

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL