Kako napisati CV: Savjeti za uspješnu aplikaciju


Kako napisati CV
Kako napisati CV

U današnjem svijetu poslovanja, dobar CV je neizostavan element pri apliciranju za posao. Kvalitetan životopis ne samo da može otvoriti vrata željenog poslodavca, već može i stvoriti dobar prvi dojam i pomoći u dobivanju poziva na razgovor za posao. Stoga, u ovom članku ćemo Vam pružiti nekoliko savjeta kako napisati uspješan CV.

Odaberite pravi format

Prije nego što počnete pisati, morate odabrati format koji će biti najprikladniji za Vaše iskustvo i vještine. Postoji nekoliko različitih formata koji se koriste, ali najčešći su kronološki, funkcionalni i kombinirani. Kronološki format se temelji na kronološkom prikazu Vašeg radnog iskustva, dok funkcionalni format naglašava Vaše vještine i kompetencije. Kombinirani format je kombinacija ova dva formata. Odaberite format koji najbolje odgovara Vašim potrebama.

Napišite kratku i jasnu objavu o sebi

Kada počnete pisati svoj CV, prva stvar koju trebate učiniti je napisati kratak sažetak o sebi. Ovo bi trebala biti kratka rečenica koja sažima ko ste i šta tražite u karijeri. Ovaj sažetak bi trebao biti privlačan i zainteresirati Vašeg potencijalnog poslodavca.

Naglasite svoje vještine i iskustvo

Vaš CV trebao bi jasno naglasiti Vaše vještine i iskustvo. To uključuje vašu radnu povijest, ali i vaše obrazovanje, certifikate, jezične vještine i ostala dostignuća. Svako iskustvo koje imate koje je povezano s poslom za koji se prijavljujete treba biti detaljno opisano, uključujući imena poslodavaca, datume zaposlenja, opis posla i postignuća.

Koristite prave riječi i izraze

Koristite riječi koje su relevantne za posao za koji se prijavljujete. Ovo će pomoći da Vaš CV prođe kroz automatske provjere ključnih riječi koje mnoge firme koriste za pretraživanje aplikacija. Također, koristite izraze koji su uobičajeni u Vašoj struci.

Budite precizni i kratki

Vaš CV bi trebao biti precizan i kratak. Ovo će pomoći da se Vaš CV istakne i bude privlačan poslodavcima. Koristite kratke rečenice i stavite naglasak na postignuća, umjesto da se fokusirate na opisivanje duge liste zadataka koje ste obavljali na prethodnim poslovima. Izbjegavajte koristiti puno riječi i nepotrebno produžavati svoj CV.

Prilagodite svoj CV poslodavcu

Svaki poslodavac traži nešto drugačije od svog zaposlenika, stoga je važno prilagoditi svoj CV poslodavcu za kojeg se prijavljujete. Pažljivo pročitajte oglas za posao i uvjerite se da su Vaše vještine i iskustvo istaknute u skladu s zahtjevima poslodavca.

 1. Formatirajte svoj CV
  Kada pišete svoj CV, važno je da ga formatirate na način koji je jednostavan za čitanje. Ovo uključuje izbor fonta, veličine slova i rasporeda. Također, dodajte naslove i podnaslove kako bi vaš CV bio pregledniji. Pazite da ne pretjerujete s kreativnim formatima, jer to može učiniti vaš CV teškim za čitanje.
 2. Navedite reference
  Na kraju svog CV-a, navedite referencu ili dvije koje će potencijalnom poslodavcu pomoći da se uvjeri u Vaše kvalitete. Ovo mogu biti bivši poslodavci ili kolege s kojima ste radili. Prije nego što navedete nekoga kao referencu, uvjerite se da su upoznati s tim da ih navodite kao referencu i da su spremni govoriti o Vašim vještinama i kvalitetama.

Kako biste maksimalizirali svoje šanse da dobijete posao, trebali biste se potruditi da napišete kvalitetan CV. Prateći ove savjete, možete napraviti dobar prvi dojam i dobiti poziv na razgovor za posao. Sretno s pisanjem!

Pitanja i odgovori

 1. Kako napisati dobar CV?
  Dobar CV treba biti precizan, jasan i formatiran na način koji je jednostavan za čitanje. Potrebno je naglasiti svoje vještine i iskustvo te prilagoditi CV poslodavcu.
 2. Koje su najčešće pogreške u pisanju CV-a?
  Najčešće pogreške u pisanju CV-a su nedostatak jasnoće, nepreciznost, prevelika dužina i nedostatak prilagođavanja poslodavcu.
 3. Kako prilagoditi svoj CV poslodavcu?
  Potrebno je pažljivo pročitati oglas za posao i naglasiti vještine i iskustvo koja su relevantna za poziciju. Također, korisno je istražiti firmu kako bi se bolje razumjela njena kultura i vrijednosti .
 4. Koji je najbolji format za CV?
  Najbolji format za CV ovisi o iskustvu i vještinama kandidata, ali najčešći su kronološki, funkcionalni i kombinirani format.
 5. Kako dodati reference u svoj CV?
  Reference se mogu dodati na kraj CV-a, s naznakom imena, pozicije i kontakta referenata. Prije nego što navedete referencu, trebate se osigurati da su upoznati s tim da ih navodite kao referencu i da su spremni govoriti o Vašim vještinama i kvalitetama.

Nadamo se da smo Vam pomogli u pisanju kvalitetnog CV-a i da ćete uskoro dobiti poziv na razgovor za posao. Sretno!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL