Kako podići nizak pritisak: savjeti i trikovi


Kako podići nizak pritisak: savjeti i trikovi
Kako podići nizak pritisak: savjeti i trikovi

Nizak krvni pritisak (hipotenzija) je često podcijenjen zdravstveni problem koji može izazvati umor, slabost, vrtoglavicu i čak kolaps. U ovom članku ćemo razmotriti nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu pomoći da podignete nizak pritisak i osjećate se bolje.

Šta je nizak krvni pritisak?

Nizak krvni pritisak je stanje u kojem krvni tlak padne ispod normalne razine. Normalni krvni pritisak je obično 120/80 mmHg. Međutim, hipotenzija se smatra kada krvni pritisak padne ispod 90/60 mmHg. Osobe koje pate od niskog krvnog pritiska mogu doživjeti umor, slabost, vrtoglavicu i čak kolaps. Nizak pritisak može biti posljedica mnogih faktora, uključujući dehidraciju, gubitak krvi, srčane bolesti i nuspojave određenih lijekova.

Kako podići nizak krvni pritisak?

Povećajte unos soli

Sol pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu i može pomoći u podizanju krvnog pritiska. Uzimajući u obzir da ljudi često smanjuju unos soli zbog rizika od povišenog krvnog pritiska, povećanje unosa soli može biti korisno za one koji pate od hipotenzije. Međutim, kao i sa svim stvarima, ne pretjerujte. Povećajte unos soli postepeno i nemojte premašiti preporučeni dnevni unos.

Pijte više vode

Dehidracija je jedan od najčešćih uzroka niskog krvnog pritiska. Pijenje dovoljne količine vode pomaže u održavanju hidratacije i može pomoći u podizanju krvnog pritiska. Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Međutim, ako ste osjetljivi na niski krvni pritisak, pijte male količine vode tokom dana, umjesto da popijete veliku količinu vode odjednom.

Povećajte unos kofeina

Kofein se nalazi u mnogim napicima i hrani, poput kafe, čaja i čokolade. Kofein je stimulans i može pomoći u povećanju krvnog pritiska. Međutim, kao i sa solju, nemojte pretjerivati u konzumiranju kofeina. Pretjerivanje u konzumiranju kofeina može dovesti do nuspojava poput nesanice, ubrzanog srčanog ritma i anksioznosti.

Nosite čarape za kompresiju

Čarape za kompresiju pomažu u poboljšanju protoka krvi u nogama i stopalima. To može pomoći u sprečavanju naglog pada krvnog pritiska kada naglo ustajete ili mijenjate položaj tijela. Čarape za kompresiju se mogu kupiti u različitim veličinama i stupnjevima kompresije.

Vježbajte redovno

Vježbanje može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska. Redovna tjelesna aktivnost poboljšava cirkulaciju krvi, pomaže u jačanju srca i krvnih žila, i može pomoći u održavanju zdrave težine. Međutim, ako patite od niskog krvnog pritiska, izbjegavajte naporne vježbe koje mogu dovesti do prekomjernog umora.

Izbjegavajte dugotrajno stajanje ili sjedenje

Dugotrajno stajanje ili sjedenje može dovesti do nakupljanja krvi u nogama i stopalima, što može uzrokovati pad krvnog pritiska kada naglo ustanete. Ako vaš posao zahtijeva dugotrajno stajanje ili sjedenje, pokušajte se kretati i razgibavati tokom pauza.

Jesti manje, češće obroke

Jedenje manjih obroka tokom dana može pomoći u održavanju stabilnog krvnog pritiska. Jedenje velikih obroka može dovesti do naglog pada krvnog pritiska, posebno nakon obroka. Jedenje manjih obroka tokom dana može pomoći u održavanju stabilne razine šećera u krvi i podizanju krvnog pritiska.

Zaključak

Hipotenzija može biti frustrirajuća i može dovesti do neugodnih simptoma. Međutim, promjene u načinu života, kao što su povećanje unosa soli, pijenje više vode, konzumiranje kofeina, nošenje čarapa za kompresiju, redovno vježbanje, izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja i jedenje manjih, češćih obroka, mogu pomoći u podizanju krvnog pritiska i poboljšanju općeg zdravlja. Ako imate kronično niski krvni pritisak, razgovarajte sa svojim liječnikom o dugoročnom planu liječenja.

Često postavljana pitanja o podizanju niskog krvnog pritiska:

Koliko soli trebam uzimati ako imam nizak krvni pritisak?

Preporučuje se povećanje unosa soli postepeno, počevši od 1-2 grama soli dnevno. Nemojte prelaziti preporučeni dnevni unos soli koji iznosi 6 grama.

Da li kofein može pogoršati simptome niskog krvnog pritiska?

Kofein može pomoći u podizanju krvnog pritiska, ali pretjerivanje u konzumiranju kofeina može dovesti do nuspojava poput nesanice, ubrzanog srčanog ritma i anksioznosti. Preporučuje se umjereno konzumiranje kofeina.

Da li su čarape za kompresiju učinkovite u podizanju niskog krvnog pritiska?

Čarape za kompresiju mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi u nogama i stopalima, što može pomoći u sprečavanju naglog pada krvnog pritiska kada naglo ustajete ili mijenjate položaj tijela.

Da li je redovno vježbanje sigurno ako imam nizak krvni pritisak?

Redovno vježbanje je sigurno za osobe koje pate od niskog krvnog pritiska, ali izbjegavajte naporne vježbe koje mogu dovesti do prekomjernog umora. Razgovarajte sa svojim liječnikom o planu vježbanja koji vam odgovara.

Da li postoji lijek za hipotenziju?

Lijekovi za hipotenziju obično se propisuju samo u slučajevima ozbiljne hipotenzije koja ne reagira na promjene u načinu života. Razgovarajte sa svojim liječnikom o planu liječenja ako patite od kroničnog niskog krvnog pritiska.

Ukratko, niski krvni pritisak može biti neugodan i frustrirajući problem, ali promjene u načinu života mogu pomoći u podizanju krvnog pritiska i poboljšanju općeg zdravlja. Preporučuje se povećanje unosa soli, pijenje više vode, konzumiranje kofeina, nošenje čarapa za kompresiju, redovno vježbanje, izbjegavanje dugotrajnog stajanja ili sjedenja i jedenje manjih, češćih obroka.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL