Kako napisati životopis koji će vas izdvojiti iz gomile


Kako napisati životopis
Kako napisati životopis

Da, znamo da vam nije baš zabavno pisati biografiju. Ali budimo realni, ona je važna. To je jedan od ključnih elemenata koji će vas izdvojiti iz gomile kada se prijavljujete za posao. Kada poslodavac pregleda vašu biografiju, oni bi trebali dobiti dobar dojam o vašim kvalifikacijama i iskustvu. Kako bi vam olakšali taj proces, pripremili smo detaljan vodič za pisanje biografije.

Korak 1: Odaberite pravi format

Postoji nekoliko vrsta biografije; kronološka, funkcionalna i kombinirana biografija. Kronološka biografija se fokusira na vaše radno iskustvo u kronološkom redoslijedu, dok se funkcionalna fokusira na vaše vještine. Kombinirana biografija kombinira ove dvije vrste. Odaberite format koji najbolje odgovara vašem iskustvu i vještinama.

Korak 2: Dodajte lične podatke

Vaša biografija trebala bi započeti s vašim ličnim podacima, uključujući vaše ime, adresu, e-mail adresu i telefonski broj. Također možete dodati link na vaš LinkedIn profil ako ga imate.

Korak 3: Napravite sažetak

Nakon ličnih podataka, dodajte sažetak vašeg iskustva i vještina. Ovo je prilika da ukratko opišete svoje kvalifikacije i ciljeve u karijeri. Budite jasni i koncizni.

Korak 4: Navodite vaše radno iskustvo

Krenimo s onim glavnim: navodite vaše radno iskustvo. Navedite vaše prethodne poslove, uključujući naziv pozicije, ime tvrtke, datume zaposlenja i opis posla. Budite sigurni da naglasite svoje dostignuće i uspjehe tokom vašeg radnog iskustva.

Korak 5: Naglasite vaše vještine

Sada je vrijeme da naglasite vaše vještine. Navedite sve relevantne vještine koje ste stekli tokom vašeg iskustva i obrazovanja. To može uključivati ​​tehničke vještine, jezične vještine, komunikacijske vještine i vještine rješavanja problema.

Korak 6: Dodajte obrazovanje

Navedite sve vaše obrazovne kvalifikacije, uključujući naziv institucije, stupanj, datum diplomiranja i relevantna akademska postignuća. Ako ste nedavno diplomirali ili nemate puno radnog iskustva, obrazovanje bi moglo biti jedan od vaših ključnih prodajnih argumenata.

Korak 7: Dodajte dodatne informacije

Navedite sve dodatne informacije koje bi mogle biti relevantne za vašu prijavu za posao, poput volontiranja, stručnih certifikata ili nagrada koje ste dobili.

Korak 8: Pregledajte i uređujte

Kada ste napisali sve što želite uključiti u vašu biografiju, pregledajte je i uređujte. Potražite pravopisne greške, gramatičke pogreške ili bilo kakve druge propuste. Provjerite jesu li sve informacije tačne i ažurirane.

Korak 9: Prilagodite svoju biogrrafiju za svaku prijavu

Svaki posao je različit, pa biste trebali prilagoditi svoju biografiju za svaku prijavu za posao. Uvjerite se da naglašavate svoje vještine i iskustvo koja su relevantna za tu poziciju.

Korak 10: Prijavite se!

Kada ste završili sa pisanjem savršene biografije vrijeme je za prijavu za posao. Uvjerite se da ste priložili biografiju i popratno pismo koje su prilagođeni poziciji za koju se prijavljujete.

Često postavljena pitanja:

P: Koliko stranica bi trebala imati biografija?
O: Idealno, biografija bi trebala biti jedna stranica, ali ako imate puno radnog iskustva i kvalifikacija, dvije stranice su prihvatljive.

P: Trebam li uključiti svoju adresu u biografiju?
O: Adresa nije obavezna, ali ako se prijavljujete za posao koji se nalazi u drugom gradu ili državi, poslodavac bi mogao željeti znati da li ste lokalni kandidat.

P: Što bi trebao biti prioritet – radno iskustvo ili obrazovanje?
O: To ovisi o vašoj situaciji. Ako imate puno radnog iskustva koje je relevantno za poziciju, naglasak bi trebao biti na tome. Ako ste nedavno diplomirali ili nemate puno radnog iskustva, obrazovanje bi moglo biti važnije.

P: Mogu li koristiti predložak biografije?
O: Da, postoji mnogo besplatnih biografskih predložaka dostupnih na internetu. Međutim, važno je prilagoditi predložak za vaše specifične potrebe i kvalifikacije.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL