Kako sniziti temperaturu kod djece: Savjeti i trikovi za roditelje


Kako sniziti temperaturu kod djece: Savjeti i trikovi za roditelje
Kako sniziti temperaturu kod djece: Savjeti i trikovi za roditelje

Jedna od najstresnijih stvari koje se roditeljima mogu dogoditi jeste kada dijete dobije visoku temperaturu. Može biti zastrašujuće vidjeti dijete koje se znoji i osjeća se neugodno, a roditelji se osjećaju bespomoćno jer ne znaju kako pomoći. Ali ne brinite se, uz nekoliko jednostavnih koraka, možete pomoći svom djetetu da se osjeća bolje u roku od nekoliko sati.

Šta uzrokuje visoku temperaturu kod djece?

Prije nego što saznate kako sniziti temperaturu, važno je razumjeti šta uzrokuje visoku temperaturu kod djece. Temperatura je obrambeni mehanizam tijela koje se bori protiv infekcija i upala. Dijete može dobiti temperaturu zbog prehlade, gripe, upale grla, ušiju ili bilo kojeg drugog infektivnog ili upalnog procesa.

Kako mjeriti temperaturu kod djece?

Prije nego što saznate kako sniziti temperaturu, prvo morate znati kako je izmjeriti. Postoje tri načina mjerenja temperature kod djece:

Rektalno mjerenje temperature

Rektalno mjerenje temperature je najprecizniji način mjerenja temperature kod djece. To se obično radi s malom količinom lubrikanta i digitalnim termometrom. Međutim, neka djeca mogu biti nervozna ili plašiti se ovog načina mjerenja, pa je važno biti nježan i smiren tokom postupka.

Aksilarno mjerenje temperature

Aksilarno mjerenje temperature se obično radi u pazuhu djeteta. Ovaj način mjerenja je manje precizan od rektalnog mjerenja, ali je jednostavniji i manje invazivan.

Kako smiriti aritmiju srca: Savjeti za opuštanje i smanjenje stresa

Ušno mjerenje temperature

Ušno mjerenje temperature je najmanje invazivan način mjerenja temperature kod djece. Ovaj način mjerenja temperature koristi infracrvenu tehnologiju za mjerenje temperature u uhu djeteta.

Kako sniziti temperaturu kod djece?

Sada kada znate kako mjeriti temperaturu kod djece, evo nekoliko načina kako je sniziti:

Dajte djetetu dovoljno tekućine

Davanje djetetu dovoljno tekućine jedan je od najvažnijih načina da se smanji temperatura. Voda, sok, juha ili čajevi mogu pomoći djetetu da ostane hidrirano i smanji temperaturu.

Koristite paracetamol ili ibuprofen

Paracetamol ili ibuprofen su lijekovi koji se obično koriste za snižavanje temperature kod djece. Važno je obratiti pažnju na doziranje i preporučljivo je konzultirati se s liječnikom prije davanja bilo kojeg lijeka djetetu.

Kupajte dijete u mlakoj vodi

Kupanje u mlakoj vodi može pomoći smanjiti temperaturu kod djece. Važno je ne koristiti vruću vodu jer to može povećati temperaturu. Također, ne bi trebalo držati dijete predugo u vodi, jer bi to moglo izazvati hlađenje tijela.

Korištenje hladnih obloga

Hladni oblozi na čelu i vratu mogu pomoći smanjiti temperaturu kod djece. Možete koristiti hladne obloge ili vlažne krpe koje ćete staviti na čelo i vrat djeteta. Ovo će pomoći u rashlađivanju tijela i smanjenju temperature.

Održavajte ugodnu sobnu temperaturu

Važno je osigurati ugodnu sobnu temperaturu u sobi u kojoj dijete boravi. Previsoka temperatura u sobi može povećati temperaturu tijela. Otvorite prozor i osigurajte svjež zrak u sobi.

Često postavljena pitanja:

Koje su najbolje vrste tekućine za davanje djetetu s temperaturom?

Najbolje vrste tekućine su voda, sok, juha ili čajevi. Važno je djetetu osigurati dovoljno tekućine kako bi ostalo hidrirano i smanjilo temperaturu.

Mogu li koristiti hladni oblog na cijelom tijelu djeteta?

Ne, hladni oblog se ne bi smio koristiti na cijelom tijelu djeteta, samo na čelu i vratu. To je zato što hladni oblog može dovesti do hlađenja tijela i smanjenja tjelesne temperature ispod normalne razine.

Kada trebam potražiti medicinsku pomoć za dijete s temperaturom?

Ako dijete ima temperaturu višu od 38,5 stupnjeva Celzija, ili ako se ne osjeća dobro i ima druge simptome poput povraćanja ili bolova u trbuhu, trebali biste potražiti medicinsku pomoć. Također, ako dijete ima manje od tri mjeseca, trebali biste potražiti medicinsku pomoć čim primijetite da ima temperaturu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL