Kako omekšati tvrdu stolicu i riješiti problem zatvora


Kako omekšati tvrdu stolicu
Kako omekšati tvrdu stolicu

Tvrda stolica i zatvor su uobičajene gastrointestinalne tegobe koje se mogu javiti iz mnogih razloga, uključujući nepravilnu prehranu, nedostatak tjelesne aktivnosti, nedostatak vlakana u prehrani i dehidraciju. Međutim, postoji niz načina kako omekšati tvrdu stolicu i riješiti problem zatvora.

Povećajte unos vlakana

Vlakna su iznimno važna za zdravlje probavnog sistema, jer pomažu u stvaranju mekane i lako prolazne stolice. Voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke i cjelovite žitarice bogati su vlaknima, stoga bi trebali biti dio svakodnevne prehrane.

Pijte dovoljno vode

Dehidracija može dovesti do tvrde stolice i problema sa zatvorom. Stoga, važno je piti dovoljno vode kako bi se omogućilo lako kretanje hrane kroz probavni trakt. Preporučuje se konzumiranje najmanje osam čaša vode dnevno.

Budite fizički aktivni

Redovna tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja, jer potiče cirkulaciju krvi i ubrzava proces probave. Jednostavne aktivnosti poput brzog hodanja, trčanja ili vježbanja kod kuće mogu pomoći u ublažavanju zatvora.

Izbjegavajte prerađenu hranu

Prerađena hrana često sadrži malo vlakana, što može dovesti do zatvora. Umjesto toga, trebali biste se fokusirati na konzumiranje cjelovitih namirnica poput voća, povrća i cjelovitih žitarica koje su bogate vlaknima.

Konzumirajte fermentirane namirnice

Fermentirane namirnice poput jogurta, kefira i kiselog kupusa mogu pomoći u promicanju zdrave crijevne flore. Zdrava crijevna flora može poboljšati proces probave i pomoći u rješavanju problema sa zatvorom.

Korištenje laksativa

Laksativi su lijekovi koji pomažu u poticanju stolice i olakšavaju proces pražnjenja crijeva. Međutim, dugotrajno korištenje laksativa dovoljno vode, redovna tjelesna aktivnost, izbjegavanje prerađene hrane, konzumiranje fermentiranih namirnica i korištenje laksativa na preporuku liječnika mogu pomoći u omekšavanju stolice i rješavanju problema sa zatvorom.

Uz to, važno je pratiti svoje tijelo i razumjeti šta izaziva zatvor kako bi se mogli prilagoditi i spriječiti daljnje probleme. Ponekad jednostavne promjene u prehrani i životnom stilu mogu biti dovoljne za rješavanje problema sa zatvorom i poboljšanje cjelokupnog zdravlja probavnog sistema.

Dakle, ako imate problema sa zatvorom, ne očajavajte. Isprobajte ove jednostavne savjete i promjene u prehrani i životnom stilu te se posavjetujte s liječnikom ako se problemi nastave ili pogoršaju. Važno je učiniti sve što možete kako bi se osjećali dobro i zdravo.

Dodatni savjeti za rješavanje problema sa zatvorom

Uz gore navedene savjete, postoje i drugi načini kako omekšati stolicu i riješiti problem zatvora:

  1. Konzumiranje probiotika: probiotici su dobri mikroorganizmi koji žive u crijevima i pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore. Konzumiranje hrane bogate probioticima poput jogurta, kefira ili probiotičkih dodataka može pomoći u poboljšanju probavnog zdravlja.
  2. Konzumiranje magnezija: magnezij je mineral koji se nalazi u hrani poput orašastih plodova, sjemenki i zelenom lisnatom povrću. Konzumiranje magnezija može pomoći u omekšavanju stolice i poboljšanju procesa probave.
  3. Izbjegavanje stresa: stres može utjecati na probavni sistem i uzrokovati probleme sa zatvorom. Stoga je važno pronaći načine kako se opustiti i smanjiti stres, poput meditacije, joge ili drugih tehnika opuštanja.
  4. Konzumiranje hrane bogate vodom: hrana poput dinje, lubenice i krastavaca sadrži visoki udio vode koji pomaže u hidrataciji tijela i omekšavanju stolice.
  5. Korištenje prirodnih laksativa: neke biljke poput sene, lana i aloe vere imaju prirodna svojstva laksativa. Međutim, važno je razgovarati s liječnikom prije upotrebe bilo kojeg prirodnog laksativa.

Zaključak: Kako omekšati tvrdu stolicu

Zatvor i tvrda stolica su uobičajene gastrointestinalne tegobe koje se mogu riješiti jednostavnim promjenama u prehrani i životnom stilu. Povećanje unosa vlakana, pijenje dovoljno vode, redovna tjelesna aktivnost, izbjegavanje prerađene hrane, konzumiranje fermentiranih namirnica i korištenje laksativa na preporuku liječnika mogu pomoći u rješavanju problema sa zatvorom.

Uz to, konzumiranje probiotika, magnezija i hrane bogate vodom, izbjegavanje stresa i korištenje prirodnih laksativa također mogu biti korisni. Važno je slušati svoje tijelo i prilagoditi prehranu i životni stil kako bi se poboljšalo cjelokupno zdravlje probavnog sistema.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL