Kako smanjiti holesterol prirodnim putem


Kako smanjiti holesterol prirodnim putem
Kako smanjiti holesterol prirodnim putem

Holesterol je važan sastojak našeg organizma, ali njegov visok nivo u krvi može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući srčane bolesti, moždani udar i visoki krvni pritisak. Međutim, postoje načini za smanjenje nivoa holesterola prirodnim putem, bez korištenja lijekova. Ovaj članak će vam pomoći da razumijete kako smanjiti holesterol prirodnim putem i poboljšati vaše opće zdravlje.

Izmijenite svoju ishranu

Ishrana igra ključnu ulogu u kontroli nivoa holesterola u krvi. Previše zasićenih masti i trans masti može povećati nivo holesterola. Stoga se preporučuje da se usredotočite na ishranu bogatu vlaknima, koja uključuje povrće, voće i cjelovite žitarice. Ove namirnice bogate vlaknima mogu pomoći u smanjenju ukupnog i LDL holesterola, dok pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine.

Preporučuje se konzumiranje hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, tune, sjemenki lana i orašastih plodova, jer su dokazano učinkoviti u smanjenju nivoa holesterola. Također, uključivanje hrane bogate biljnim sterolima, poput margarina s dodatkom biljnih sterola, može pomoći u smanjenju apsorpcije holesterola u crijevima.

Vježbajte redovno

Redovna tjelesna aktivnost ključna je za zdravlje srca i pomaže u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Preporučuje se da se svakodnevno vježba najmanje 30 minuta. Vježbanje može pomoći u gubitku težine, što je važno za održavanje zdravlja srca.

Tjelesna aktivnost može se sastojati od raznih aktivnosti, poput brzog hodanja, trčanja, plivanja, biciklizma i vježbi snage. Kombinacija kardiovaskularnih i anaerobnih vježbi može pomoći u sagorijevanju masti i poboljšanju ukupnog zdravlja organizma.

Kontrolirajte stres

Stres može imati negativan utjecaj na nivo holesterola u krvi. Kada smo pod stresom, naš organizam proizvodi hormon kortizol koji može povećati nivo holesterola u krvi. Pokušajte pronaći načine za kontrolu stresa, poput meditacije, yoge, dubokog disanja ili šetnje u prirodi. Redovna tjelovježba također može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Preporučuje se pijenje najmanje tri šoljice zelenog čaja dnevno. Zeleni čaj također može pomoći u održavanju zdrave težine, jer ubrzava metabolizam i sagorijeva masti.

Koristite dodatke ishrani

Postoje dodaci ishrani koji mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola u krvi. Na primjer, biljka kurkuma sadrži kurkumin, koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola. Ekstrakt sjemenki grožđa također može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola, jer sadrži antioksidanse koji štite srce od oksidativnog stresa.

Izbjegavajte duhan

Pušenje može povećati nivo holesterola u krvi i povećati rizik od srčanih bolesti. Ako pušite, pokušajte prestati ili smanjiti količinu pušenja. Osim što ćete poboljšati zdravlje srca, prestanak pušenja će imati pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje organizma.

Kontrolirajte težinu

Prekomjerna težina može povećati rizik od srčanih bolesti i povećati nivo holesterola u krvi. Pokušajte održavati zdravu tjelesnu težinu prema vašoj visini i tijelu. Za održavanje zdrave tjelesne težine, preporučuje se da jedete zdravu i uravnoteženu ishranu, vježbate redovno i izbjegavate prejedanje.

Zaključak: Kako smanjiti holesterol prirodnim putem

Visok nivo holesterola u krvi može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, ali postoje načini za smanjenje nivoa holesterola prirodnim putem. Promjena načina ishrane, redovna tjelesna aktivnost, kontrola stresa, konzumiranje zelenog čaja, korištenje dodataka ishrani, izbjegavanje duhana i održavanje zdrave tjelesne težine mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola.

Osim ovih savjeta, postoje i drugi načini za smanjenje holesterola, poput konzumiranja hrane bogate vlaknima i vitaminom C, smanjenje unosa šećera i rafiniranih ugljikohidrata, i konzumiranje hrane bogate polifenolima i fitokemikalijama.

Na primjer, hrana bogata polifenolima, poput borovnica, trešanja, kupina i brusnica, može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola i povećanju nivoa HDL holesterola. Također, hrana bogata fitokemikalijama, poput rajčice, brokule, kelja i kupusa, može pomoći u smanjenju nivoa LDL holesterola.

Važno je napomenuti da se ne preporučuje korištenje prirodnih metoda za smanjenje holesterola kao zamjena za propisane lijekove ili medicinske tretmane. Ako imate visok nivo holesterola, važno je da se posavjetujete sa svojim ljekarom i slijedite njegove savjete o najboljim načinima za smanjenje nivoa holesterola.

Kao što smo spomenuli, promjena načina ishrane i životnog stila može pomoći u smanjenju nivoa holesterola prirodnim putem. Osim toga, ove promjene mogu poboljšati vaše opće zdravlje i dobrobit. Stoga, ako želite poboljšati svoje zdravlje i smanjiti nivo holesterola, slijedite ove savjete i obratite pažnju na svoju ishranu i životni stil. Vaš organizam će vam biti zahvalan.


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL