Kako posaditi avokado: Savjeti za uspješno uzgajanje vašeg omiljenog voća


Kako posaditi avokado
Kako posaditi avokado

Avokado je nevjerovatno ukusno i zdravo voće koje može biti skupo u trgovinama, ali jeste li znali da ga možete uzgajati kod kuće? Posaditi avokado nije teško, a uz malo strpljenja i pravilne njege, možete imati zdravo stablo koje će proizvoditi ukusne plodove za vašu porodicu i prijatelje. Evo nekoliko savjeta o tome kako posaditi avokado i osigurati uspješan uzgoj.

Odaberite pravi avokado

Prije nego što započnete s uzgojem avokada, važno je odabrati pravi plod. Birajte avokado koji je zreo i zdrav, ali ne i prezreo. Prezreli avokado ima smeđu kožu i mekano meso, što ukazuje na to da je prestar za sadnju. S druge strane, nezreli avokado može biti tvrd i neće biti spreman za sadnju.

Izvadite košticu

Nakon što odaberete pravi avokado, sljedeći korak je izvaditi košticu. Pazite da koštica ne bude oštećena, jer bi to moglo spriječiti njezino klijanje. Najbolje je koristiti nož ili žlicu kako biste izvukli košticu iz sredine ploda.

Očistite košticu

Kad izvadite košticu, trebate je očistiti. Operite košticu kako biste uklonili ostatke mesa, a zatim osušite papirnatim ručnikom. Pazite da ne oštetite košticu, jer bi to moglo spriječiti njezino klijanje.

Umetnite čačkalicu

Nakon što očistite košticu, trebate umetnuti čačkalicu. To će vam pomoći da koštica ostane uronjena u vodu i omogućiti joj da klija. Umetnite čačkalicu u košticu tako da je uspravna, a zatim stavite košticu u staklenku s vodom. Pazite da koštica bude uronjena u vodu samo do polovice.

Promatrajte košticu

Važno je redovno provjeravati košticu dok klija. Očekujte da će koštica početi klijati nakon otprilike tri do šest sedmica. Kad primijetite da je iz koštice počeo rasti korijen, vrijeme je za presađivanje.

Presadite košticu

Kad primijetite da je iz koštice počeo rasti korijen, vrijeme je za presađivanje. Presadite košticu u posudu za sadnju s kvalitetnim tlima za biljke. Uvijek pripazite da korijen bude u zemlji, a da se vrh koštice izdiže iznad površine. Koštici je potrebno osigurati dobru drenažu, tako da voda ne ostaje dugo u posudi. Također, košticu držite na toplom i sunčanom mjestu, ali ne na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Njega sadnice

Kad posadite košticu, ključno je osigurati pravilnu njegu kako bi vaša sadnica rasla zdravo i snažno. Sadnica avokada voli toplinu i vlažnost, pa je važno održavati stalnu temperaturu oko 20-25 stupnjeva. Nemojte zaboraviti redovno zalijevati svoju sadnicu, ali pazite da ne zalijevate prečesto, jer bi to moglo dovesti do truljenja korijena. Uz to, svakih nekoliko mjeseci, dodajte malo gnojiva u tlo kako bi vaša sadnica dobila sve potrebne hranjive tvari.

Kako napraviti sladoled: Vaš kompletan vodič

Strpljenje je ključ

Uzgoj avokada kod kuće zahtijeva strpljenje. Može potrajati godinu ili dvije da sadnica dostigne visinu od oko metra. Kad vaša sadnica dostigne tu visinu, možete je obrezati kako biste potaknuli rast bočnih grana. Također, ne očekujte da će vaša sadnica odmah proizvesti plodove. To obično traje od tri do pet godina, ovisno o uvjetima uzgoja.

Zaključak: Kako posaditi avokado

Uzgoj avokada kod kuće može biti zabavan i ispunjavajući proces. Pravilna njega sadnice može rezultirati zdravim stablom koje će proizvoditi ukusne plodove za vas i vašu porodicu. Važno je odabrati pravi plod, pažljivo izvaditi košticu i presaditi je u kvalitetno tlo. Nakon toga, važno je pravilno zalijevati i gnojiti sadnicu kako bi rasla snažno i zdravo. Kao i kod svakog procesa uzgoja, strpljenje je ključno. Ako budete strpljivi i pažljivi, uskoro ćete uživati u ukusnim avokadima iz vlastitog vrta.

Pitanja i odgovori:

 1. Koje su prednosti uzgoja avokada kod kuće?
  Uzgoj avokada kod kuće pruža vam svježe i ukusno voće, a također možete uštedjeti novac na kupovini avokada u trgovini. Također, uzgoj avokada može biti ispunjavajući hobi koji vas povezuje s prirodom i potiče zdrav životni stil.
 2. Kako znati kada je avokado spreman za berbu?
  Avokado je spreman za berbu kad je koža tamnozelena i kožica se lako odvaja od pulpe. Ako je avokado tvrd, još nije spreman za berbu, dok premekan avokado može ukazivati na prezreo plod.
 3. Kako spriječiti da avokado potamni nakon rezanja?
  Avokado potamni nakon rezanja zbog izloženosti zraku. Da biste to spriječili, kapnite limunov sok na pulpu avokada nakon rezanja. Limunov sok sadrži antioksidanse koji sprečavaju oksidaciju i propadanje avokada.
 4. Koliko često trebam zalijevati avokado?
  Avokado voli vlažno tlo, ali ne i previše vlažno. Zalijevajte svoj avokado svakih nekoliko dana, ovisno o uvjetima u vašem okruženju. Pazite da ne zalijevate prečesto, jer previše vode može dovesti do truljenja korijena.
 5. Mogu li uzgajati avokado iz sjemenke iz trgovine?
  Da, možete uzgajati avokado iz sjemenke iz trgovine. Međutim, sjemenke iz trgovine mogu biti stare i manje klijave. Stoga, bolje je uzeti sjeme iz svježeg, zrelog avokada.

Preporučeno


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL