Kako postati Austrijski državljanin? Izbjegnite ove uobičajene greške!


Kako postati austrijski državljanin?
Kako postati austrijski državljanin?

Apliciranje za državljanstvo u Austriji može biti komplikovan proces, ali je izvediv. Pogledajmo neke uobičajene greške koje treba izbjegavati kako bi proces apliciranja bio što glatkiji.

Austrija je poznata po strogim pravilima za prirodnu licitaciju, što može objasniti zašto je jedno od najmanje zahtijevanih državljanstava u Europi.

Ali postoji nekoliko prednosti postati austrijski državljanin – kao što su pravo glasa – tako da broj aplikanta raste.

Ako razmišljate da pokušate dobiti austrijski pasoš, istražite kako bi izbjegli ove uobičajene greške.

Niste ispunili zahtjeve za prebivalište

Ljudi obično trebaju živjeti u Austriji 10 godina da bi dobili državljanstvo, iako se to može smanjiti na šest godina u mnogim slučajevima (uključujući ako ste iz EU / EGP).

Prema austrijskoj vladi, imate pravo naturalizacije nakon “najmanje 10 godina zakonitog i neprekidnog boravka u Austriji, uključujući najmanje pet godina pod boravišnom dozvolom”.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Da biste aplicirali nakon šest godina, morate ispuniti određene zahtjeve, poput dokazivanja integracije, vjenčanja s austrijskim državljaninom pet godina ili posjedovanja državljanstva EU ili EGP.

Vaše znanje jezika nije dovoljno

Ako aplicirate za austrijsko državljanstvo, u ogromnoj većini slučajeva morate dokazati da govorite njemački i integrirani ste u austrijski život.

Da biste dobili državljanstvo, trebate imati B1 nivo njemačkog jezika. Možete dokazati to ako ste pohađali školu ili fakultet u Austriji.

Alternativno, možete uzeti integracijski test, koji uključuje B1 njemački ispit i test o dubinskom poznavanju austrijskih vrijednosti.

Ali ako imate B2 njemački, ili više, možete zaobići integracijski test. Za to će vam trebati B2 certifikat od priznate škole jezika kako bi dokazali svoje jezičke vještine.

Vaši dokumenti nisu u redu

Neće biti iznenađenje da je potrebna velika birokracija za apliciranje za austrijsko državljanstvo – a proces može biti skup, pa ne želite to upropastiti (više o tome u nastavku). Budite sigurni da imate sve spremno prije nego što krenete u ovaj proces.

Osim obrasca za prijavu, ovo su dokumenti koje ćete vjerovatno trebati:

  • Pasoš / lična karta
  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Dokaz drugog državljanstva
  • Dokaz o adresi
  • Vjenčani / razvodni list (ako je primjenjivo)

Kao što smo spomenuli ranije, trebat će vam dokaz o znanju njemačkog jezika / integracijskom testu. Također ćete morati pokazati da se možete sami izdržavati, pa će vlada zatražiti nešto poput Lohnzettel-a, ako ste zaposleni, i dokaz da ste platili svoj najam u posljednjih nekoliko mjeseci, na primjer.

Niste uzeli u obzir troškove

Trošak dobivanja austrijskog državljanstva varira ovisno o ruti državljanstva.

Kao vodič, cijena aplikacije je oko 130 eura, a naknada za dodjelu državljanstva obično iznosi između 1100 i 1500 eura. Međutim, to ne uključuje druge troškove, poput naknada za prijevod službenih dokumenata i polaganja njemačkog jezičkog testa.

Da, to je skupo…

Uhvaćeni ste u prekršaju u vožnji (ili počinili drugi saobraćajni prekršaj)

Nije iznenađujuće da vam nije dopušteno da dobijete austrijsko državljanstvo ako imate krivične presude ili otvorene krivične postupke.

Ali manji administrativni prekršaji također mogu stati na put dobivanju austrijskog pasoša.

Ako ste dobili jednu ili više administrativnih kazni i bili kažnjeni novčanom kaznom ili kaznama većim od 1000 eura, ne možete se prijaviti za austrijsko državljanstvo najmanje pet godina.

Administrativni prekršaji uključuju vožnju pod uticajem alkohola, prolazak kroz crveno svjetlo ili stop znak i prekoračenje brzine. To znači da ako ste dobili kaznu za prekoračenje brzine koja iznosi više od 1000 eura, morate je platiti i čekati pet godina prije prijavljivanja za državljanstvo.

Drugi prekršaji koji mogu dovesti do kazne veće od 1000 eura uključuju vožnju s alkoholom iznad dozvoljene granice, vožnju u opasnim uvjetima, poput sudjelovanja u ilegalnim uličnim utrkama, nezaustavljanje kako bi se pružila pomoć nakon saobraćajne nesreće i drugo.

Dobili ste državne beneficije

Pravila u vezi ovoga su prilično komplikovana, ali općenito, ako ste primili pomoć prihoda tokom perioda u posljednjih šest godina, može vam biti uskraćeno državljanstvo.

AMS uplate koje primate kada ste nezaposleni obično se ne računaju kao državne beneficije, jer se smatraju vrstom osiguranja. Na stranici bečke vlade, vlada navodi da oni koji su primili tako zvane “minimalne beneficije” (finansijsku pomoć vlade za ljude koji ne mogu priuštiti mjesečne troškove poput kirije) više od 36 mjeseci u posljednjih šest godina ne mogu aplicirati za državljanstvo.

Vi – ili vaš partner – također morate imati redovna primanja u vrijeme aplikacije koja “dovoljno osiguravaju vaš životni standard”.

Za osobu koja živi sama, to znači da vaša neto mjesečna zarada minus redovni mjesečni troškovi (poput kirije i plaćanja zajmova) mora biti veća od 1030,49 eura (za 2022. godinu).

Uslovi za penziju u Austriji: Šta trebate znati?

Proveli ste mnogo vremena u inostranstvu

Jedna greška koju treba izbjegavati ako planirate aplicirati za državljanstvo je provođenje previše vremena van Austrije.

Ako ste odsutni iz Austrije više od 20 posto vremena prije aplikacije, to će se računati protiv vas.

Napomena: Kao i kod svih naših članaka, ovaj članak ima informativni karakter, pa preporučujemo da se obratite nadležnim vlastima ili potražite pravnu pomoć za više informacija prilikom apliciranja za državljanstvo u Austriji.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL