Prava invalida u Austriji


prava invalida
prava invalida

Invalidnost može utjecati na svaki aspekt života pojedinca. Izgubiti sposobnost da radite i brinete se o sebi, može biti prevelik teret za mnoge osobe. Međutim, u Austriji osobe s invaliditetom imaju niz prava i mogućnosti za podršku, što im olakšava život i omogućuje im da se integriraju u društvo.

U ovom članku, pogledat ćemo neke od najvažnijih prava invalida u Austriji, kao i dostupne usluge i potpore.

Definicija invaliditeta u Austriji

Prema zakonu o invaliditetu u Austriji, osoba s invaliditetom je osoba koja ima trajni ili dugotrajni fizički, mentalni ili senzorni invaliditet koji onemogućuje ili ograničava sudjelovanje u društvenom životu u razumnim granicama. Ovo uključuje probleme s hodanjem, vidom, sluhom i komunikacijom.

Invaliditet se procjenjuje na temelju različitih kriterija, uključujući sposobnost obavljanja osnovnih životnih funkcija, kao što su lična higijena, oblačenje i prehrana, kao i sposobnost obavljanja posla i sudjelovanja u društvenom životu.

Povlastice osoba s invaliditetom u Austriji

Osobe s invaliditetom u Austriji imaju pravo na razne povlastice i pristupačnosti. Ovdje su neke od najvažnijih:

Pristupačnost zgrada i prijevoza

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Sve zgrade u Austriji moraju biti pristupačne za osobe s invaliditetom. To uključuje dizala, prilagođene ulaze i wc-e. Također, svi oblici prijevoza, uključujući javni prijevoz, moraju biti pristupačni za osobe s invaliditetom.

Financijska podrška

Osobe s invaliditetom imaju pravo na financijsku podršku, uključujući invalidninu, koja je novčana pomoć koju dobiva osoba s invaliditetom. Visina invalidnine ovisi o razini invalidnosti.

Pomoć i njega kod kuće

Osobe s invaliditetom također imaju pravo na pomoć i njegu kod kuće, uključujući ličnu njegu, medicinsku njegu i pomoć u kućanskim poslovima.

Parking i vozačke dozvole

Osobe s invaliditetom u Austriji imaju pravo na besplatno parkiranje i posebne parkirne karte koje omogućuju parkiranje na mjestima rezervisanim za osobe s invaliditetom. Također, mogu se kvalificirati za vozačke dozvole za osobe s invaliditetom koje im omogućuju da voze prilagođena vozila.

Pravo na posao i obrazovanje

Osobe s invaliditetom u Austriji imaju pravo na jednak tretman na radnom mjestu i pravo na obrazovanje. Zakoni o jednakosti pružaju zaštitu od diskriminacije na temelju invaliditeta u svim aspektima života, uključujući zapošljavanje i obrazovanje.

Usluge i podrška za osobe s invaliditetom u Austriji

U Austriji postoji niz organizacija koje pružaju usluge i podršku osobama s invaliditetom, uključujući sljedeće:

Rehabilitacijski centri

Rehabilitacijski centri nude medicinsku, terapijsku i psihološku podršku za osobe s invaliditetom, kao i savjetovanje o pravima i mogućnostima koje im stoje na raspolaganju.

Savez slijepih i slabovidnih osoba

Savez slijepih i slabovidnih osoba pruža podršku osobama s invaliditetom koji imaju problema s vidom. Pružaju informacije, savjetovanje i obuku za život sa slijepoćom ili slabovidnošću.

Savez gluhih i nagluhih osoba

Savez gluhih i nagluhih osoba pruža usluge podrške i informacije osobama s invaliditetom koje imaju problema sa sluhom ili komunikacijom.

Savez invalida

Savez invalida je organizacija koja pruža informacije, savjetovanje i podršku osobama s invaliditetom u svim aspektima života, uključujući pravna pitanja i zapošljavanje.

Uslovi za penziju u Austriji: Šta trebate znati?

Često postavljena pitanja

Ko se smatra osobom s invaliditetom u Austriji?

Osoba s invaliditetom u Austriji je osoba koja ima trajni ili dugotrajni fizički, mentalni ili senzorni invaliditet koji onemogućuje ili ograničava sudjelovanje u društvenom životu u razumnim granicama.

Koja su prava osoba s invaliditetom u Austriji?

Osobe s invaliditetom u Austriji imaju pravo na pristupačnost zgrada i prijevoza, financijsku podršku, pomoć i njegu kod kuće, posebne parkirne karte, pravo na posao i obrazovanje te zaštitu od diskriminacije na temelju invaliditeta.

Gdje se može pronaći podrška za osobe s invaliditetom u Austriji?

Postoji niz organizacija koje pružaju usluge i podršku osobama s invaliditetom u Austriji, uključujući rehabilitacijske centre, saveze slijepih i slabovidnih osoba, saveze gluhih i nagluhih osoba i savez invalida.

Zaključak

Osobe s invaliditetom u Austriji imaju niz prava i mogućnosti za podršku, što im olakšava život i omogućuje im da se integriraju u društvo. Pristupačnost zgrada i prijevoza, financijska podrška, pomoć i njega kod kuće, posebne parkirne karte, pravo na posao i obrazovanje te zaštita od diskriminacije na temelju invaliditeta su samo neka od prava koja im stoje na raspolaganju. Uz to, postoji niz organizacija koje pružaju usluge i podršku osobama s invaliditetom u Austriji.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL