Kako skinuti temperaturu


Kako skinuti temperaturu
Kako skinuti temperaturu

Pijte puno tekućine

Pijenje puno tekućine je važno kada imate povišenu temperaturu. Voda je najbolja opcija, ali možete piti i druge napitke poput čajeva ili voćnih sokova. Tokom bolesti vaše tijelo troši više tekućine nego inače. Stoga je važno piti dovoljno tekućine kako biste se hidratizirali i osigurali da vaše tijelo ima dovoljno tekućine za borbu protiv infekcije.

Pored vode, postoje i drugi napitci koji mogu pomoći u smanjenju temperature. Primjerice, biljni čajevi poput kamilice, mente i ehinaceje mogu pomoći u smirivanju upalnog odgovora vašeg tijela i smanjenju temperature. Također, voćni sokovi poput brusnice, nara i jabuke su bogati antioksidansima i mogu vam pomoći u borbi protiv infekcije.

Odmarajte se

Kada ste bolesni, važno je odmoriti se kako biste svom tijelu omogućili da se bori protiv infekcije. Ako se previše naprežete, može se dogoditi da se vaše tijelo još više zagrije, što nije dobro za vašu temperaturu. Stoga, kada imate povišenu temperaturu, lezite u krevetu i pokušajte se opustiti. Ako se ne osjećate dobro, pokušajte spavati ili odmoriti se dok se vaše tijelo oporavlja.

Koristite hladne obloge

Hladni oblozi mogu pomoći u smanjenju tjelesne temperature. Možete koristiti hladne obloge na čelu, vratu i drugim dijelovima tijela kako biste se rashladili. Kada se hladni oblog stavi na kožu, to pomaže u smanjenju upalnog odgovora u tijelu i smanjenju temperature. Držite hladne obloge na koži oko 20 minuta, a zatim ih uklonite i ostavite kožu da se osuši. Ponovite postupak nekoliko puta tokom dana.

Tuširajte se hladnom vodom

Ako se osjećate previše vruće, možete se tuširati hladnom vodom kako biste se rashladili. Hladna voda pomaže u smanjenju tjelesne temperature i osjećat ćete se osvježeno. Također, tuširanje hladnom vodom pomaže ukloniti znoj s kože i smanjiti upalni odgovor u tijelu. Međutim, ako se osjećate previše umorno ili slabo, možda neće biti sigurno stajati pod tušem. U tom slučaju, možete koristiti hladne obloge umjesto tuširanja.

Koristite lijekove protiv bolova

Uzimanje lijekova protiv bolova poput paracetamola ili ibuprofena može pomoći u snižavanju tjelesne temperature i ublažavanju boli. Međutim, uvijek se posavjetujte sa svojim ljekarnikom ili liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova kako biste bili sigurni da su sigurni za vas i neće uzrokovati nuspojave.

Lijekovi protiv groznice

Lijekovi protiv groznice, poput acetaminofena i ibuprofena, mogu pomoći u snižavanju tjelesne temperature i ublažavanju simptoma poput glavobolje i bolova u mišićima. Međutim, ako imate druga stanja poput problema s jetrom ili bubrezima, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja bilo kakvih lijekova.

Ostanite u zatvorenom prostoru

Kada imate povišenu tjelesnu temperaturu, izbjegavajte izlaganje sunčevoj svjetlosti ili vrućim prostorima. Ostanite u zatvorenom, klimatiziranom prostoru gdje ćete se osjećati ugodno i rashlađeno. Ako nemate klima uređaj, možete koristiti ventilatore ili otvoriti prozore kako biste osigurali protok zraka u prostoriji.

Jedite lagane obroke

Kada ste bolesni, važno je jesti hranjive obroke koji će vam dati energiju, ali nemojte jesti previše teške obroke koji bi mogli pogoršati vaše stanje. Umjesto toga, jedite lagane obroke koji su bogati hranjivim tvarima, kao što su povrće, voće, nemasni proteini i cjelovite žitarice. Hrana bogata hranjivim tvarima pomaže tijelu da se oporavi od bolesti i održava vaš imunološki sistem jakim.

Održavajte higijenu

Kada ste bolesni, važno je održavati higijenu kako biste izbjegli širenje infekcije drugima. Redovno perite ruke, posebno prije jela i nakon korištenja toaleta. Držite čistu odjeću i posteljinu, te redovno čistite kuću kako biste smanjili širenje bakterija i virusa. Ako kašljete ili kišete, pokrijte usta i nos rupčićem ili maramicom kako biste spriječili širenje bakterija u zraku.

Posjetite liječnika

Ako imate povišenu temperaturu koja ne nestaje ili ako imate druge simptome poput boli u grlu ili kašlja, posjetite liječnika. Oni će vam dati dijagnozu i preporučiti najbolji tretman za vaše stanje. Ako imate povišenu temperaturu koja traje više od tri dana, trebate odmah potražiti medicinsku pomoć.

Zaključak: Kako skinuti temperaturu

Povišena tjelesna temperatura je uobičajeni simptom mnogih bolesti. Kada se osjećate bolesno i imate povišenu temperaturu, važno je poduzeti mjere kako biste smanjili temperaturu i ublažili simptome. Pijenje puno tekućine, odmaranje, korištenje hladnih obloga, tuširanje hladnom vodom, uzimanje lijekova protiv bolova i groznice, ostajanje u zatvorenom prostoru, jedenje laganih obroka, održavanje higijene i posjet liječniku mogu vam pomoći u bržem oporavku.

Ako imate povišenu temperaturu koja ne nestaje ili ako imate druge simptome, posjetite liječnika kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i liječenje. Budite sigurni da uzimate dovoljno tekućine i jedete hranjive obroke kako biste održali svoj imunološki sistem jakim i povećali svoje šanse za brži oporavak. Uz to, ne zaboravite održavati higijenu kako biste spriječili širenje infekcije drugima.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL