Kako smanjiti holesterol u 26 dana prirodno, sigurno i lako


Kako smanjiti holesterol
Kako smanjiti holesterol

Zdravlje je najveće bogatstvo koje možemo imati u životu, stoga je važno da se brinemo o sebi na svaki mogući način. Visok holesterol je jedan od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se suočavaju ljudi diljem svijeta. Povišene razine holesterola povećavaju rizik od srčanih bolesti, krvnih ugrušaka i moždanog udara. Srećom, postoje načini kako smanjiti holesterol prirodno, sigurno i lako.

Koje su prednosti smanjenja holesterola?

Smanjenje holesterola ima mnoge prednosti za naše zdravlje. Evo nekoliko:

 1. Smanjenje rizika od srčanih bolesti i moždanog udara
 2. Poboljšanje cirkulacije
 3. Smanjenje krvnih ugrušaka
 4. Smanjenje krvnog tlaka
 5. Smanjenje upalnih procesa u tijelu

Kako smanjiti holesterol u 26 dana?

Hrana koja snižava holesterol

Hrana koju jedemo može biti od velike pomoći u smanjenju holesterola. Evo nekoliko namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu kako biste snizili razinu holesterola:

 • Orašasti plodovi (npr. bademi, orasi, lješnjaci)
 • Avokado
 • Maslinovo ulje
 • Češnjak
 • Zobene pahuljice
 • Tamna čokolada
 • Jabuke
 • Brokula
 • Špinat

Hrana koja povećava holesterol

Kao što postoje namirnice koje mogu smanjiti razinu holesterola, postoje i namirnice koje ga mogu povećati. Evo nekoliko namirnica koje biste trebali izbjegavati ili konzumirati umjereno:

 • Meso
 • Maslac
 • Sirevi
 • Pržena hrana
 • Trans masne kiseline (pronađene u brzoj hrani i prerađenoj hrani)

Fizička aktivnost

Redovna tjelesna aktivnost može biti od velike pomoći u smanjenju holesterola. Pokušajte u svoj dnevni raspored uvrstiti barem 30 minuta fizičke aktivnosti, poput brzog hodanja, trčanja ili vožnje bicikla.

Prestanak pušenja

Pušenje je jedan od glavnih uzroka srčanih bolesti. Prestanak pušenja ne samo da smanjuje rizik od srčanih bolesti, već također može pomoći u smanjenju razine holesterola.

Smanjite stres

Stres može imati negativan utjecaj na razinu holesterola. Pokušajte se nositi sa stresom na zdrav način, poput meditacije, joge, ili jednostavno opuštanja uz omiljenu aktivnost.

Pijte dovoljno vode

Pijenje dovoljno vode može pomoći u smanjenju holesterola. Voda pomaže u ispiranju štetnih tvari iz tijela, uključujući holesterol.

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima

Hrana bogata vlaknima, poput cjelovitih žitarica, voća i povrća, može pomoći u smanjenju razine holesterola.

Konzumirajte zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju razine holesterola.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol može povećati razinu holesterola. Pokušajte izbjegavati ili konzumirati umjereno.

Redovni medicinski pregledi

Redovni medicinski pregledi su važni za otkrivanje povišenog holesterola i drugih zdravstvenih problema na vrijeme. Potražite savjet liječnika o tome koliko često trebate obavljati preglede.

Kako sniziti tlak: Savjeti za održavanje zdravog krvnog tlaka

Kako znati da imate povišen holesterol?

Najbolji način za otkrivanje povišenog holesterola je krvni test koji se obično naziva lipidni profil. Preporučuje se da se testiraju svi stariji od 20 godina, a ako imate nasljednu anamnezu srčanih bolesti ili druge čimbenike rizika, možda će vam biti potrebno testirati se češće.

Koliko brzo možete smanjiti razinu holesterola?

Koliko brzo možete smanjiti razinu holesterola ovisi o vašoj trenutnoj razini holesterola i životnom stilu. Međutim, istraživanja pokazuju da se značajno smanjenje holesterola može postići u roku od tri do šest mjeseci.

Smanjenje holesterola je važno za održavanje zdravlja srca i krvnih žila. Promjena prehrane, redovna tjelesna aktivnost, prestanak pušenja i smanjenje stresa su neke od metoda koje možete koristiti za smanjenje razine holesterola. Održavanje zdravog životnog stila može vam pomoći da izbjegnete srčane bolesti i ostale zdravstvene probleme te vam omogućiti da uživate u zdravom i dugom životu.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL