Kako smanjiti PSA i održati zdravu prostatu: Savjeti za muškarce


Kako smanjiti PSA
Kako smanjiti PSA

Kad god se radi o vašem zdravlju, nema mjesta za šale. Ali to ne znači da ne možete naučiti nešto novo na zabavan i lagan način. U ovom blogu ćemo razgovarati o jednoj od najčešćih zdravstvenih briga kod muškaraca – povećanom PSA-u i načinima kako ga možete smanjiti. Bez daljnjeg odugovlačenja, krenimo u istraživanje!

Šta je prostata specifični antigen (PSA)?

Prije nego što počnemo razgovarati o smanjenju PSA, važno je da razumijemo šta je PSA i kakva je njegova funkcija u tijelu. PSA je protein koji proizvodi prostata i koji je odgovoran za održavanje tekućine u sjemenoj tekućini. Normalno, PSA se oslobađa u krvotok u malim količinama. Međutim, povećana količina PSA može ukazivati ​​na neke probleme s prostatom.

Kako se mjeri PSA?

Mjerenje PSA-a jednostavno je krvni test koji se može obaviti u većini laboratorija. Nakon što uzmete uzorak krvi, laboratorij će mjeriti količinu PSA u vašoj krvi u nanogramima po mililitru (ng / ml).

Koje su normalne razine PSA-a?

Normalna razina PSA-a kod muškaraca je manja od 4,0 ng / ml. Međutim, ove razine se mogu razlikovati ovisno o dobi i drugim faktorima rizika. Na primjer, kod muškaraca starijih od 50 godina, normalna razina PSA-a može biti nešto viša.

Zašto bi trebalo smanjiti PSA?

Visoke razine PSA-a obično se povezuju s povećanim rizikom od raka prostate. Međutim, visoke razine PSA-a mogu ukazivati ​​i na druge probleme s prostatom, poput benigne hiperplazije prostate (BPH), infekcije ili upale prostate. Ako imate visoku razinu PSA-a, vaš liječnik može preporučiti dodatne testove, poput biopsije prostate, kako bi se utvrdio uzrok visoke razine PSA-a.

Kako smanjiti PSA?

Sada kad smo razumjeli šta je PSA i zašto bi ga trebalo smanjiti, krenimo u istraživanje načina kako to postići.

Promjena prehrane

Jedan od načina za smanjenje PSA-a je promjena prehrane. Vaša prehrana igra važnu ulogu u zdravlju vaše prostate. Prehrana bogata zdravim mastima, poput omega-3 masnih kiselina, može smanjiti upalu prostate i smanjiti rizik od razvoja raka prostate. Također biste trebali izbjegavati hranu koja može iritirati prostatu, poput kofeina, alkohola i začinjene hrane.

Vježba

Redovna tjelesna aktivnost također može pomoći u smanjenju razine PSA-a. Vježbanje pomaže u poboljšanju cirkulacije i smanjenju upale, što može pomoći u održavanju zdrave prostate. Osim toga, vježbanje može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase, što je također važno za zdravlje prostate.

Smanjenje stresa

Stres može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, uključujući zdravlje prostate. Visoke razine stresa mogu povećati upalu i utjecati na ravnotežu hormona, što može povećati rizik od problema s prostatom. Zato biste trebali pokušati smanjiti stres u svom životu, bilo kroz vježbe opuštanja, meditaciju ili druge tehnike za smanjenje stresa.

Lijekovi i terapije

Ako imate povećanu razinu PSA-a, vaš liječnik može preporučiti određene lijekove ili terapije koje mogu pomoći u smanjenju razine PSA-a. Na primjer, neki lijekovi za prostatu mogu pomoći u smanjenju upale i smanjenju rizika od raka prostate. Također, terapije poput masaže prostate mogu pomoći u poboljšanju protoka krvi i smanjenju upale prostate.

Pravovremeni pregledi

Redovni pregledi prostate važni su za održavanje zdrave prostate i rano otkrivanje problema. Preporučuje se da muškarci stariji od 50 godina ili s porodičnom poviješću raka prostate redovno idu na pregled prostate. Pregled prostate uključuje rektalni pregled i krvni test za PSA, koji mogu pomoći u otkrivanju problema s prostatom u ranim fazama.

Često postavljena pitanja

Koje su normalne razine PSA-a kod muškaraca?

Normalna razina PSA-a kod muškaraca je manja od 4,0 ng / ml. Međutim, ove razine se mogu razlikovati ovisno o dobi i drugim faktorima rizika.

Šta može uzrokovati visoku razinu PSA-a?

Visoke razine PSA-a obično se povezuju s povećanim rizikom od raka prostate. Međutim, visoke razine PSA-a mogu ukazivati ​​i na druge probleme s prostatom, poput benigne hiperplazije prostate (BPH), infekcije ili upale prostate.

Mogu li prehrana i vježbanje smanjiti PSA?

Da, promjena prehrane i redovna tjelesna aktivnost mogu pomoći u smanjenju razine PSA-a. Prehrana bogata zdravim mastima, poput omega-3 masnih kiselina, može smanjiti upalu prostate i smanjiti rizik od razvoja raka prostate. Redovita tjelesna aktivnost pomaže u poboljšanju cirkulacije i smanjenju upale, što također može pomoći u smanjenju razine PSA-a.

Koje su druge metode za smanjenje razine PSA-a?

Osim prehrane i vježbanja, smanjenje stresa, uzimanje određenih lijekova ili terapija mogu pomoći u smanjenju razine PSA-a. Također, redovni pregledi prostate važni su za održavanje zdrave prostate i rano otkrivanje problema.

Koliko često bih trebao ići na pregled prostate?

Preporučuje se da muškarci stariji od 50 godina ili s porodičnom poviješću raka prostate redovno idu na pregled prostate. To može uključivati ​​rektalni pregled i krvni test za PSA. Vaš liječnik može preporučiti učestalost pregleda ovisno o vašoj dobi i drugim faktorima rizika.

Zaključak

Smanjenje razine PSA-a može biti važno za održavanje zdrave prostate i smanjenje rizika od problema s prostatom. Promjena prehrane, redovna tjelesna aktivnost, smanjenje stresa, uzimanje određenih lijekova ili terapija i redovni pregledi prostate mogu pomoći u smanjenju razine PSA-a. Važno je da muškarci budu svjesni važnosti održavanja zdrave prostate i da redovno idu na preglede kako bi se ranije otkrili problemi s prostatom i lakše ih tretirali.


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL