Kupovina automobila na leasing: Sve što trebate znati!


Kupovina automobila na leasing
Kupovina automobila na leasing

Danas, kupovina automobila na leasing je postala sve popularnija opcija. Mnogi ljudi preferiraju ovaj način kupovine automobila zbog lakših plaćanja i nižih mjesečnih rata. Međutim, mnogima nije jasno kako ovaj proces funkcionira. U ovom blog postu ćemo detaljno objasniti kako kupiti auto na leasing, i pružiti vam neke savjete i trikove kako bi proces kupovine bio što lakši.

Šta je leasing?

Prije nego što objasnimo kako kupiti auto na leasing, važno je razumjeti šta je leasing. Leasing je vrsta financijskog aranžmana u kojem jedna strana (lessee) plaća drugoj strani (lessor) za korištenje opreme ili imovine, poput automobila, na određeno vrijeme. U slučaju automobila, lessee plaća mjesečne rate lessoru u zamjenu za korištenje vozila.

Leasing je u osnovi dugoročni najam automobila. Uprkos činjenici da ne posjedujete automobil u vrijeme trajanja leasing ugovora, vi ste odgovorni za održavanje vozila i plaćanje svih troškova koji proizlaze iz korištenja automobila. Na kraju ugovornog perioda, imate opciju da kupite vozilo ili ga vratite lessoru.

Kako kupiti auto na leasing?

Kupovina automobila na leasing može se činiti složenim procesom, ali u stvarnosti, postupak je vrlo jednostavan.

 1. Odaberite automobil
  Prvi korak u kupovini automobila na leasing je odabrati automobil koji želite kupiti. Možete se odlučiti za bilo koji novi ili rabljeni automobil, ovisno o vašim potrebama i financijskim mogućnostima.
 2. Odaberite lessora
  Nakon što odaberete automobil, sljedeći korak je pronaći lessora koji će vam omogućiti leasing. Lessori su obično banke, financijske institucije i specijalizirane leasing tvrtke.
 3. Pregledajte uvjete ugovora
  Prije nego što potpišete ugovor o leasingu, uvijek biste trebali pažljivo pregledati uvjete ugovora. To uključuje mjesečne rate, trajanje ugovora, kamatne stope i sve druge uvjete.
 4. Plaćajte mjesečne rate
  Nakon što potpišete ugovor o leasingu, plaćat ćete mjesečne rate lessoru tokom trajanja ugovora. Važno je redovno plaćati rate, jer bilo kakvo kašnjenje može dovesti do kašnjenja u plaćanju i naknada.
 5. Kupite ili vratite automobil na kraju ugovornog perioda
  Na kraju ugovornog perioda, imati ćete opciju da kupite automobil ili ga vratite lessoru. Ako odlučite kupiti automobil, trebat ćete platiti preostalu vrijednost automobila, što je iznos koji je ostao nakon što ste platili sve mjesečne rate. Ako odlučite vratiti automobil, morat ćete ga vratiti lessoru u dobrom stanju, s obzirom na uobičajenu potrošnju tokom trajanja ugovora.

Savjeti za kupovinu automobila na leasing

Kupovina automobila na leasing može biti izvrsna opcija za mnoge ljude, ali prije nego što se odlučite za ovaj način kupovine, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pažnju.

 1. Pregledajte uvjete ugovora pažljivo
  Kao što smo već spomenuli, uvijek biste trebali pažljivo pregledati uvjete ugovora prije nego što potpišete. Provjerite sve mjesečne rate, kamatne stope, trajanje ugovora i sve druge uvjete kako biste bili sigurni da su vam prihvatljivi.
 2. Razmislite o novom ili rabljenom automobilu
  Novi automobili su obično skuplji, ali imaju duži životni vijek i manje su skloni kvarovima. S druge strane, rabljeni automobili su jeftiniji, ali mogu zahtijevati više održavanja i mogu se brže istrošiti. Razmislite o svojim potrebama i financijskim mogućnostima prije nego što odlučite koji automobil želite kupiti.
 3. Razmislite o ostalim troškovima
  Kada kupujete automobil na leasing, važno je uzeti u obzir i druge troškove, poput osiguranja, registracije, održavanja i popravaka. Ovi troškovi mogu se povećati tokom trajanja ugovora, pa biste trebali biti spremni za to.
 4. Razmislite o dugoročnim planovima
  Kada kupujete automobil na leasing, trebali biste razmisliti o dugoročnim planovima. Ako planirate zadržati automobil nakon ugovornog perioda, možda bi bilo bolje kupiti automobil nego ga vratiti lessoru. S druge strane, ako planirate zamijeniti automobil nakon nekoliko godina, leasing bi mogao biti bolja opcija za vas.

Često postavljena pitanja

 1. Mogu li kupiti automobil na leasing ako imam lošu kreditnu povijest?
  Moguće je kupiti automobil na leasing čak i ako imate lošu kreditnu povijest, ali vjerovatno će vam biti teže dobiti leasing. Važno je da pregledate uvjete ugovora prije nego što potpišete, kako biste bili sigurni da su vam prihvatljivi uvjeti koje vam nudi lessor.
 2. Mogu li mijenjati automobil tltokom trajanja ugovora o leasingu?
  Obično ne možete mijenjati automobil tokom trajanja ugovora o leasingu, osim ako to nije navedeno u uvjetima ugovora. U većini slučajeva, morat ćete platiti naknadu ako želite raskinuti ugovor ili zamijeniti automobil.
 3. Šta se događa ako ne mogu plaćati mjesečne rate?
  Ako ne možete platiti mjesečne rate, lessor može poduzeti pravne mjere protiv vas i možete izgubiti pravo na korištenje automobila. Stoga je važno uvijek redovno plaćati mjesečne rate kako biste izbjegli kašnjenja i dodatne naknade.
 4. Mogu li kupiti automobil nakon ugovornog perioda?
  Da, možete kupiti automobil nakon ugovornog perioda ako se odlučite za ovu opciju. Morat ćete platiti preostalu vrijednost automobila, što je iznos koji je ostao nakon što ste platili sve mjesečne rate.
 5. Mogu li vratiti automobil prije kraja ugovornog perioda?
  Obično ne možete vratiti automobil prije kraja ugovornog perioda, osim ako to nije navedeno u uvjetima ugovora. Ako se odlučite za ovu opciju, možda ćete morati platiti naknadu za raskid ugovora.

Kupovina automobila na leasing može biti izvrsna opcija za mnoge ljude koji žele kupiti automobil na lakši način. Međutim, važno je pažljivo pregledati uvjete ugovora i razmisliti o svim troškovima prije nego što se odlučite za ovu opciju. Sretno s kupovinom automobila!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL