Kimono za karate: Savjeti za kupovinu i optimalnu udobnost


Kimono za karate
Kimono za karate

Dobrodošli u moj novi blog post o kimonima za karate! Siguran sam da mnogi od vas koji čitate ovo traže savršen kimono za vašu karate avanturu, pa zašto ne biste pročitali o nekim ključnim stvarima koje treba uzeti u obzir pri kupovini kimona za karate.

Što je kimono za karate?

Prije nego što se zaronimo u dubinu, za one koji ne znaju, kimono za karate je tradicionalna odjeća koju karatisti nose na treninzima ili natjecanjima. Sastoji se od jakne (gi) i hlača (hakama) koje su izrađene od lagane i izdržljive tkanine.

Dakle, šta treba uzeti u obzir pri kupovini kimona za karate?

Veličina je važna

Veličina je uvijek važna, zar ne? To vrijedi i za kimono za karate! Ako odaberete kimono koji je prevelik ili premalen, to može utjecati na vašu udobnost i performanse. Potrebno je uzeti u obzir vašu visinu i težinu, kao i stil koji vam najviše odgovara. Neki ljudi vole kimono slobodnijeg kroja, dok drugi preferiraju kimono koji je više prilagođen tijelu.

Tkanina

Tkanina je drugi važan faktor. Kimoni se izrađuju od različitih vrsta tkanina, a neke od najčešćih uključuju pamuk, poliester i mješavinu pamuka i poliestera. Pamuk je najpopularniji izbor jer je udoban i prozračan, dok poliester i mješavine pružaju dodatnu izdržljivost i brže se suše.

Boja

Boja vašeg kimona za karate može biti važna iz različitih razloga. Neki stilovi karatea imaju stroga pravila o bojama, pa bi bilo najbolje da provjerite šta je prihvatljivo prije nego što kupite kimono. Također, ako se planirate natjecati, možda biste željeli odabrati kimono u boji koja odgovara vašem klubu ili državi.

Robusnost

Kimoni za karate izrađeni su kako bi izdržali značajno trošenje, ali ipak je važno pronaći kimono koji će izdržati sve vaše treninge i natjecanja. Provjerite jesu li šavovi pojačani i jesu li materijali izdržljivi.

Stil

Postoje različiti stilovi kimona za karate, pa bi bilo najbolje provjeriti sa svojim instruktorom ili drugim karatistima kojeg stila preferiraju. Neki stilovi imaju kraće rukave i hlače, dok drugi preferiraju duže rukave i hlače. Također, neki stilovi imaju različite oblike i veličine kragni.

Sada kada smo razgovarali o nekim važnim faktorima koje treba uzeti u obzir pri kupovini kimona za karate, hajde da razgovaramo o nekim čestim zabludama o kimonima za karate.

Zabluda br. 1: Svi kimoni za karate su isti

Ovo nije istina! Postoje različite vrste tkanina, veličina, boja i stilova, a svaki kimono može biti prilagođen različitim potrebama karatista.

Zabluda br. 2: Jeftiniji kimono je uvijek bolji izbor

Nije uvijek slučaj! Jeftiniji kimono može biti manje izdržljiv i neće trajati koliko i kvalitetniji kimono. Osim toga, jeftiniji kimono može biti manje udoban i može utjecati na vašu sposobnost da se krećete i izvodite tehnike.

Zabluda br. 3: Kimoni za karate su samo za karate

Kimoni za karate su izvorno bili dizajnirani za karate, ali se sada koriste i u drugim borilačkim sportovima kao što su tae kwon do, judo i brazilski jiu-jitsu.

Zabluda br. 4: Kimoni za karate su zastarjeli i ne trebaju se nositi

Ovo nije istina! Kimoni za karate su i dalje važan dio karate kulture i tradicije. Nije samo stvar oblačenja, već je i pokazatelj poštovanja prema karateu i njegovoj povijesti.

Za kraj, hajde da se malo našalimo o kimonima za karate. Postoji nekoliko čudnih i smiješnih stvari koje se mogu dogoditi tokom treninga u kimonu. Na primjer, često se dogodi da se neki karatisti zapetljaju u svoj kimono tokom vježbi ili da ne mogu naći pojas nakon što su ga skinuli.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL