Kako zaspati: Savjeti za stvaranje savršene atmosfere za spavanje


Kako zaspati
Kako zaspati

Nema ništa gore od toga kada legnete u krevet i ne možete zaspati. Okrećete se i vrtite se, zatvarate oči i pokušavate se opustiti, ali vaš mozak jednostavno ne želi stati. Možda razmišljate o svemu i svačemu, možda se brinete o nečemu što će se dogoditi sutra, ili možda jednostavno ne možete naći udoban položaj. Bez obzira na uzrok, nedostatak sna može imati ozbiljne posljedice za vaše zdravlje i dobrobit. Zato smo ovdje da vam pružimo nekoliko savjeta o tome kako lakše zaspati.

Stvorite savršenu atmosferu za spavanje

Prvo i najvažnije, trebate stvoriti savršenu atmosferu za spavanje. To znači da biste trebali biti u sobi koja je tamna, tiha i hladna. Ako vaša soba nije dovoljno tamna, razmislite o kupovini zavjesa koje će blokirati svjetlo. Ako imate problema s bukom, možda bi vam pomoglo nositi čepove za uši ili koristiti bijeli šum. A ako vam je prevruće ili prehladno, pokušajte podešavati termostat na temperaturu koja vam najbolje odgovara.

Isključite elektronske uređaje

Sada, kad ste stvorili savršenu atmosferu za spavanje, vrijeme je da isključite sve svoje elektronske uređaje. To uključuje vaš telefon, tablet, laptop i televizor. Svi ovi uređaji emitiraju plavo svjetlo koje može ometati vaš prirodni ciklus spavanja. Umjesto toga, pročitajte knjigu, meditirajte ili razgovarajte sa svojim partnerom ili kućnim ljubimcem.

Uzmite toplo mlijeko ili čaj od kamilice

Ako vam je i dalje teško zaspati, pokušajte popiti toplo mlijeko ili čaj od kamilice. Oba ova pića mogu vam pomoći opustiti se i lakše zaspati. Iako je istina da nema znanstvenih dokaza koji bi to potvrdili, nije na odmet isprobati.

Pokušajte s dubokim disanjem

Ako vam ni toplo mlijeko ni čaj od kamilice ne pomažu, možda biste trebali pokušati s dubokim disanjem. Sjednite uspravno na krevetu i opustite se. Zatvorite oči i počnite duboko disati, usmjeravajući dah u trbuh, a ne u prsa. Pokušajte se usredotočiti samo na disanje i pustite da vam misli lagano klize iz glave. Ovo će vam pomoći da se opustite i može vam pomoći zaspati.

Pokušajte s vježbama za opuštanje mišića

Ako i dalje imate problema da zaspite, možda biste trebali pokušati s vježbama za opuštanje mišića. Sjedite ili lezite uspravno i počnite opuštati svaki dio svog tijela, počevši od stopala i polako se penjući prema gore. Koncentrirajte se na svaki mišić dok ga opuštate. Ova tehnika opuštanja mišića može vam pomoći da se osjećate opuštenije i uspavani.

Izbjegavajte kofein i tešku hranu prije spavanja

Vaša prehrana može imati veliki utjecaj na vašu sposobnost da zaspite. Kofein i teška hrana mogu uzrokovati nesanicu, pa ih trebate izbjegavati nekoliko sati prije spavanja. Ako trebate jesti prije spavanja, pokušajte jesti nešto lagano i zdravo, poput jogurta ili voća.

Koristite aromaterapiju

Aromaterapija može biti vrlo učinkovita za opuštanje i poboljšanje kvalitete sna. Mirisi poput lavande, kamilice i eukaliptusa mogu vam pomoći da se osjećate mirnije i opuštenije. Pokušajte koristiti esencijalna ulja ili svijeće s tim mirisima u svojoj sobi prije spavanja.

Zaključak: Kako zaspati

Zaspati može biti izazovno, ali s pravim pristupom, možete poboljšati kvalitetu svog sna. Slijedite ove savjete za stvaranje savršene atmosfere za spavanje, isključite svoje elektronske uređaje, popijte toplo mlijeko ili čaj od kamilice, pokušajte s dubokim disanjem, vježbama za opuštanje mišića i izbjegavajte kofein i tešku hranu prije spavanja. Također, ne zaboravite koristiti aromaterapiju i pokušati s drugim prirodnim metodama koje vam odgovaraju. Slijedeći ove savjete, vaš put do sna može biti puno lakši, a vi ćete se probuditi osvježeni i spremni za novi dan!


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL