Najbolji pas tragač u turskim ruševinama: Priča o Tori


Spasilački timovi su spremni da rizikuju svoje živote kako bi spasili one koji su u opasnosti. U februaru 2022. godine, tim spasioca iz civilne zaštite boravio je u Kahramanmarašu u Turskoj kako bi pružio pomoć nakon zemljotresa koji je pogodio tu zemlju. Međutim, u ovom slučaju, najveći junak bio je jedan pas – Tora, pas tragač iz banjalučke Gorske službe spašavanja.

Tora je bila vrlo važan član tima i pomogla je u spašavanju mnogih života. Ova hrabra životinja imala je važnu ulogu u potrazi za preživjelima u ruševinama. Međutim, njen njuh i sposobnost da nanjuši žive osobe bile su ključne u spašavanju djevojčice Irman Bajrak.

Priča o Tori

Tora, pas tragač, postala je heroj nakon što je uspješno pronašla 10-godišnju djevojčicu Irman Bajrak u ruševinama zgrade koja se srušila nakon zemljotresa u Turskoj. Tora je nanjušila leš majke djevojčice i dala znak spasiocima koji su nakon toga pronašli Irman u podrumu, živu i zdravu.

Tora je bila uključena u spasilačke operacije već duže vrijeme, a njena efikasnost bila je izvanredna. Na nekim lokacijama, dala je znak da su ispod zatrpana tijela na čak osam mjesta, a svaki put se pokazalo da je bila u pravu.

Tora je postala važan član spasilačkog tima zbog svoje sposobnosti da nanjuši žive osobe i tijela zatrpana u ruševinama. Zbog njenog angažmana, turska Agencija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama pohvalila je njenu hrabrost i izvanredan njuh.

Kako je Tora postala najbolji pas tragač?

Tora nije postala najbolji pas tragač slučajno. Ona je bila specijalno obučena za posao spasilačkog psa. Tokom obuke, naučena je da prati specifične mirise, kao što su mirisi ljudskog znoja i tijela. Također je naučila da ignorira druge mirise, kao što su mirisi hrane i drugih životinja.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL