Obrazac za promjenu porezne klase u Njemačkoj


porezne klase
porezne klase

Dobrodošli u naš blog u kojem ćemo detaljno objasniti kako promijeniti svoju poreznu klasu u Njemačkoj. Znamo da je ova tema vrlo ozbiljna i da može izazvati glavobolje, ali obećavamo da ćemo vam dati najbolje savjete kako biste izbjegli bilo kakve probleme i uštedjeli novac.

Šta je porezna klasa u Njemačkoj?

Prije nego što krenemo u detalje kako promijeniti poreznu klasu, važno je razumjeti šta je porezna klasa i kako se određuje. Porezna klasa određuje koliko će poreza platiti radnik u Njemačkoj. U Njemačkoj postoje šest različitih poreznih razreda i svaki od njih ima različitu stopu oporezivanja.

Kako se određuje vaša porezna klasa?

Vaša porezna klasa ovisi o vašoj situaciji, poput bračnog statusa, broja djece, visine vaše plaće i drugih faktora. Ako ste samac bez djece, automatski ćete biti dodijeljeni u poreznu klasu Ako ste u braku ili u registriranom partnerstvu, imate djecu ili ste samohrani roditelj, vaša porezna klasa bit će drugačija.

Kako promijeniti poreznu klasu?

Ako želite promijeniti svoju poreznu klasu, morat ćete ispuniti obrazac “Antrag auf Steuerklassenwechsel bei Ehegatten/Lebenspartnern”. Ovaj obrazac možete preuzeti s interneta ili ga zatražiti u poreznoj upravi. Obrazac morate ispuniti tačno i jasno kako biste izbjegli bilo kakve probleme.

Kada treba podnijeti zahtjev za promjenu porezne klase?

Ako ste nedavno promijenili bračni status ili ste dobili dijete, tada biste trebali podnijeti zahtjev za promjenu porezne klase što je prije moguće. Također, ako ste primili povećanje ili smanjenje plaće, također možete podnijeti zahtjev za promjenu porezne klase kako biste izbjegli plaćanje prevelikog poreza.

Šta je važno imati na umu?

Prije nego što podnesete zahtjev za promjenu porezne klase, važno je uzeti u obzir da će to utjecati na vašu plaću i vašu poreznu obavezu. Također, imajte na umu da se vaša nova porezna klasa ne primjenjuje odmah, već tek od početka sljedeće kalendarske godine.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Koji su koraci za podnošenje zahtjeva za promjenu porezne klase?

Kao što smo već spomenuli, morate ispuniti obrazac “Antrag auf Steuerklassenwechsel bei Ehegatten/Lebenspartnern”. Ovaj obrazac se može ispuniti ručno ili elektronski, ovisno o vašim preferencijama. Važno je napomenuti da obrazac mora biti tačno i jasno ispunjen, inače će zahtjev biti odbijen.

Nakon što ispunite obrazac, morate ga dostaviti poreznoj upravi. Najbolje je dostaviti ga lično kako biste bili sigurni da će sve biti ispunjeno ispravno. Ako ne možete dostaviti obrazac lično, možete ga poslati poštom, ali uvijek provjerite ima li sve potrebne podatke.

Kada možete očekivati promjenu porezne klase?

Vaša nova porezna klasa primjenjuje se od početka sljedeće kalendarske godine. Dakle, ako podnesete zahtjev za promjenu porezne klase u novembru 2023., vaša nova porezna klasa primjenjivat će se od 1. Januara 2024. godine. Ako podnesete zahtjev kasnije tokom kalendarske godine, primijenit će se od sljedećeg kalendarskog razdoblja.

Zaključak

Promjena porezne klase u Njemačkoj može biti komplicirana, ali ako slijedite naše savjete, možete izbjeći bilo kakve probleme i uštedjeti novac. Važno je imati na umu da će vaša nova porezna klasa utjecati na vašu plaću i poreznu obavezu, stoga pažljivo razmislite prije nego podnesete zahtjev za promjenu porezne klase. Također, uvijek provjerite sve potrebne informacije kako biste izbjegli greške i probleme s poreznom upravom.

Često postavljana pitanja:

 1. Koliko košta promjena porezne klase u Njemačkoj?
  Promjena porezne klase u Njemačkoj ne košta ništa, ali može utjecati na vašu poreznu obavezu.
 2. Kako saznati koja je moja trenutna porezna klasa?
  Vaša trenutna porezna klasa nalazi se na vašoj platnoj listi ili u vašem ugovoru o radu. Također, možete provjeriti kod porezne uprave.
 3. Mogu li promijeniti poreznu klasu tokom kalendarske godine?
  Da, možete podnijeti zahtjev za promjenu porezne klase tokom kalendarske godine, ali vaša nova porezna klasa će se primjenjivati tek od sljedećeg kalendarskog razdoblja.

Izvori:

 1. https://www.finanztip.de/steuerklasse-aendern/
 2. https://www.lohn-info.de/steuerklasse/wechsel-der-steuerklasse.html
 3. https://www.smartsteuer.de/portal/lexikon/S/steuerklasse/

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL