Otkaz u Austriji: Važni Detalji o Zaposlenju i Odlasku sa Posla


Otkaz u Austriji
Otkaz u Austriji

Dobrodošli u naš vodič o otkazu u Austriji! Ako ste zaposleni u Austriji ili razmišljate o zapošljavanju tamo, važno je razumeti kako funkcioniše proces otkaza i šta su vaša prava i obaveze. Ovaj članak će vam pružiti sve potrebne informacije o tome kako se otkazi regulišu austrijskim zakonima o radu.

Razlog za Otkaz

Prema austrijskom zakonu o radu, postojati mora opravdan razlog za otkazivanje radnog ugovora, kao što je uporno zanemarivanje dužnosti. Otkaz odmah prekida radni odnos. Otkazi se mogu obavljati usmeno ili pismeno. Neopravdan otkaz takođe momentalno prekida radni odnos. Međutim, imate opciju da se žalite sudu za rad i socijalno osiguranje u vašem okrugu.

Važno je napomenuti da belokragni radnici trebaju dobiti najmanje šest nedjelja prethodnog obavještenja. S druge strane, plavičasti radnici dobijaju samo dvije nedjelje prethodnog obavještenja; duža obavještenja primaju samo ako to predviđa kolektivni sporazum. Kao što je pomenuto gore, zaposleni se ne mogu otpustiti iz razloga diskriminacije. Osim toga, zaposleni se ne mogu otpustiti zbog najave trudnoće ili u roku od četiri nedjelje nakon povratka sa porodiljskog odsustva.

Novčana naknada za nezaposlene u Austriji

Odlazak sa Posla Dobrovoljno

U skladu sa austrijskim zakonom o radu, zaposleni koji se povuku sa svog radnog mjesta moraju obavjestiti svog poslodavca. Ovaj period obavještenja zavisi od dužine radnog staža. Ako je dužina radnog staža manja od dvije godine, zaposleni mora dati šest nedjelja prije obavještenje.

Za više od dvije godine, ovaj period se povećava na dva mjeseca obavještenja. Za više od pet godina rada potrebno je dati obavještenje tri mjeseca unapred. Kada zaposleni podnese ostavku, on ili ona moraju primiti radne papire koji uključuju izvod iz plate, potvrdu o zaposlenju, odjavu iz fonda za zdravstveno osiguranje, potvrdu o radu i nadoknadi, platnu listu i preporuku. Osim toga, sva neplaćena dugovanja moraju biti isplaćena.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Često Postavljana Pitanja

Pitanje 1: Mogu li biti otpušten bez valjanog razloga u Austriji?

Odgovor: Ne, prema austrijskim zakonima o radu, otkazivanje radnog ugovora mora biti opravdano.

Pitanje 2: Koliko vremena prije trebam dati obavještenje ako želim da dam otkaz?

Odgovor: Period obavještenja zavisi od dužine vašeg radnog staža: šest nedjelja za manje od dvije godine, dva mjeseca za više od dvije godine i tri mjeseca za više od pet godina rada.

Pitanje 3: Šta se dešava ako mi poslodavac ne isplati neka dugovanja nakon što dam otkaz?

Odgovor: Poslodavac je obavezan da isplati sva dugovanja nakon što zaposleni podnese ostavku. Ako to ne učini, zaposleni može podnijeti tužbu radi naplate tih sredstava.

Hvala što ste pročitali naš vodič o otkazu u Austriji. Imajte na umu da su ovo osnovne informacije i da biste trebali konzultovati austrijski zakon o radu i pravnu pomoć ako imate specifična pitanja ili probleme vezane za otkazivanje radnog ugovora.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL