Njemačka: Kako dobiti novčanu naknadu za nezaposlene


Njemačka: Kako dobiti novčanu naknadu za nezaposlene
Njemačka: Kako dobiti novčanu naknadu za nezaposlene

Da li ste ikada razmišljali o tome kako izgleda život u Njemačkoj, zemlji koja se često pominje kao ekonomska sila Evrope? Ako razmišljate o preseljenju tamo ili ste već tamo, jedna od ključnih stvari o kojima treba da razmislite je kako funkcioniše novčana naknada za nezaposlene u Njemačkoj. U ovom blog postu, istražićemo sve što treba da znate o ovom važnom aspektu njemačkog sistema socijalne zaštite.

Novčana naknada za nezaposlene je obavezno osiguranje koje sprovodi Savezni zavod za rad. Savezni zavod za rad je podjeljen na centralnu kancelariju u Nirnbergu, regionalne kancelarije i kancelarije za rad u svim većim gradovima. Svi zaposleni, praktikanti, osobe sa invaliditetom i druge osobe koje su podložne obaveznom osiguranju pokrivene su novčanom naknadom za nezaposlene.

Kako Dobiti Novčanu Naknadu za Nezaposlene?

Da biste dobili novčanu naknadu za nezaposlene, morate lično ili elektronski obavjestiti kancelariju za rad koristeći specijalizovani portal Savezne agencije za zapošljavanje i dostaviti elektronski dokaz o identitetu da ste nezaposleni i aplicirati za naknadu.

Takođe ste obavezni dobrovoljno prijaviti svaku promjenu u vašoj ličnoj situaciji kancelariji za rad, ukoliko ta promjena može uticati na vaše pravo na naknadu (npr. ako počnete primati penziju ili pronađete posao).

Jednokratna Njemačka penzija: Kako doći do ove povlastice

Koliko Iznosi Novčana Naknada za Nezaposlene?

Visina novčane naknade za nezaposlene zavisi od vaše situacije. Evo osnovnih informacija:

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

  • Nezaposlene osobe sa djecom dobijaju 67% neto plate koju su prosječno primali dnevno tokom 12 mjeseci prije nego što su postali nezaposleni.
  • Nezaposlene osobe bez djece dobijaju 60% neto plate koju su prosječno primali dnevno tokom 12 mjeseci prije nego što su postali nezaposleni.

Obično se bruto iznos naknade za nezaposlene smanjuje za zakonske poreze i doprinose koje zaposleni obično plaćaju (opšti neto iznos plate). Za 2022. godinu, bruto zarada će biti maksimalno 7.050 eura mjesečno u Zapadnoj Njemačkoj i 6.750 eura u Istočnoj Njemačkoj.

Kancelarije za rad isplaćuju novčanu naknadu za nezaposlene najviše 12 mjeseci (do 24 mjeseca za starije osobe), što zavisi prije svega od toga koliko dugo ste uplaćivali doprinose i koliko ste stari.

Da biste primili novčanu naknadu za nezaposlene, morate biti osigurani najmanje 12 mjeseci u osiguranju za nezaposlenost u posljednjih 30 mjeseci prije nego što se prijavite kao nezaposleni.

Ograničenja i Uslovi

Postoje određeni uslovi i ograničenja kada je riječ o novčanoj naknadi za nezaposlene u Njemačkoj. Na primjer, može se desiti blokirani period do 12 nedjelja ako, između ostalog:

  • Samovoljno ste raskinuli radni odnos ili ste svojim ponašanjem dali vašem poslodavcu razuman razlog za raskid;
  • Odbili ste posao koji vam je ponuđen od strane kancelarije za rad;
  • Niste prisustvovali razumnom profesionalnom događaju za reintegraciju ili niste se prijavili kao osoba koja traži posao odmah nakon što vam je saopšteno otkazivanje (jedna nedjelja).

Pokrajine u Njemačkoj: Cijela Lista

Dodatne Pogodnosti

Tokom perioda primanja novčane naknade za nezaposlene, osiguranje za nezaposlenost plaća:

  • Vaše doprinose za zdravstveno osiguranje kako biste i dalje bili pokriveni zdravstvenim osiguranjem.
  • Vaše doprinose za osiguranje za njegu.
  • Doprinose za penziono osiguranje.

Takođe, dok ste na novčanoj naknadi za nezaposlene, osigurani ste i od određenih vrsta nesreća.

Novčana naknada za nezaposlene u Njemačkoj igra ključnu ulogu u podršci osobama koje su privremeno bez posla. Pravila i uslovi za dobijanje ove naknade mogu biti komplikovani, ali se strogo primjenjuju kako bi se osiguralo da sredstva idu onima kojima su zaista potrebna. Ako razmišljate o preseljenju u Njemačku ili ste već tamo i želite da saznate više o ovoj temi, svakako se obratite kancelariji za rad ili stručnjaku za socijalnu zaštitu.


Često Postavljana Pitanja

Ko ima pravo na novčanu naknadu za nezaposlene u Njemačkoj?

Svi zaposleni, praktikanti, osobe sa invaliditetom i druge osobe koje su podložne obaveznom osiguranju u Njemačkoj imaju pravo na novčanu naknadu za nezaposlene.

Koliko iznosi novčana naknada za nezaposlene u Njemačkoj?

Visina novčane naknade zavisi od vaše situacije. Nezaposleni sa djecom dobijaju 67% neto plate, dok nezaposleni bez djece dobijaju 60% neto plate koju su prosječno primali tokom 12 mjeseci prije nego što su postali nezaposleni.

Koliko dugo možete primati novčanu naknadu za nezaposlene u Njemačkoj?

Kancelarije za rad isplaćuju novčanu naknadu za nezaposlene najviše 12 mjeseci (do 24 mjeseca za starije osobe), što zavisi od dužine uplaćivanja doprinosa i vašeg uzrasta.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL