Otkaz u Njemačkoj: Kako Napustiti Posao i Šta Trebate Znati


Otkaz u Njemačkoj
Otkaz u Njemačkoj

Napustiti posao može biti emocionalno iskustvo, bez obzira na razlog. U Njemačkoj, postupak davanja otkaza i primanja otkaza ima svoja pravila i procedure. U ovom vodiču ćemo istražiti sve što trebate znati o davanju otkaza u Njemačkoj, bilo da ste vi ti koji dajete otkaz ili vas je vaš poslodavac otpustio. Bez brige, tu smo da vam pomognemo da se snađete.

Izračunavanje Perioda Otkaza

Prije nego što donesete konačnu odluku o davanju otkaza, prvo morate znati koliko dugo trebate ostati na poslu nakon što odlučite da želite otići. To se naziva “notice period” ili “Kündigungsfrist” na njemačkom jeziku.

Uobičajeno trajanje notice perioda je 3 mjeseca, što može biti prilično dugo vrijeme. Međutim, postoji mogućnost da pregovarate sa svojim poslodavcem kako biste skratili ovaj rok ukoliko želite napustiti posao ranije.

Davanje Otkaza Pismom

Da biste službeno dali otkaz u Njemačkoj, morate napisati pismo otkaza, poznato kao “Kündigungsschreiben”. Vaš otkaz će biti priznat samo ako ga vaš poslodavac primi na odgovarajući način. Postoje pravila o tome kako napisati i dostaviti ovo pismo.

Važno je napomenuti da pravila za pisanje otkaza variraju ovisno o vašem ugovoru i radnim uslovima. Stoga, prije nego što napišete otkazno pismo, savjetujemo vam da se posavjetujete s pravnikom ili konzultantom za radno pravo kako biste bili sigurni da slijedite odgovarajuće procedure.

Odšteta za ozljedu na radu u Njemačkoj: Vaša prava i beneficije

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Posjetite Ljekara

Ako razmišljate o davanju otkaza zbog problema sa mentalnim zdravljem, kao što su izgaranje, depresija ili stres, važno je posjetiti ljekara. Ljekarska potvrda (engl. medical certificate) će potvrditi da imate važeći razlog za davanje otkaza.

Ako, međutim, odlučite dati otkaz bez valjanog razloga, suočavate se s mogućim gubicima. Naime, izgubit ćete pravo na nezaposleničke naknade na period od 3 mjeseca.

Ako Vas Otpuste ili Postave na Kurzarbeit

Ako se dogodi da vas vaš poslodavac otpusti ili postavi na Kurzarbeit (skraćeno radno vrijeme zbog financijskih problema poslodavca), važno je znati svoja prava i obaveze.

Otpuštanje

Ako vaš poslodavac nije zadovoljan vašim radom, mogu vas otpustiti. Međutim, u Njemačkoj ne možete biti otpušteni bez valjanog razloga, osim ako ste u probnom periodu (engl. probation period). Prije nego što vas otpuste, obično ćete primiti pisano upozorenje, osim u vrlo ozbiljnim slučajevima.

Kurzarbeit

Kurzarbeit je poseban program u Njemačkoj koji omogućava poslodavcima da smanje radno vrijeme zaposlenika kako bi se nosili s privremenim financijskim problemima. Ako vas vaš poslodavac stavi na Kurzarbeit, možda ćete imati pravo na određene financijske naknade.

Davanje otkaza ili suočavanje s otkazom u Njemačkoj može biti izazovno iskustvo. Važno je pažljivo proučiti svoje ugovore, savjetovati se s pravnikom i znati svoja prava i obaveze.

Sada kada znate osnove, lakše ćete se nositi s ovim procesima, bilo da odlučite dati otkaz ili vas vaš poslodavac otpusti.


Često Postavljena Pitanja

 1. Koliko traje notice period u Njemačkoj?
  • Uobičajeno trajanje notice perioda je 3 mjeseca, ali se može skratiti pregovorima s poslodavcem.
 2. Kako napisati otkazno pismo u Njemačkoj?
  • Pravila za pisanje otkaza variraju ovisno o uslovima u vašem ugovoru. Savjetuje se konzultiranje s pravnikom ili konzultantom za radno pravo.
 3. Šta ako želim dati otkaz iz razloga mentalnog zdravlja?
  • Ako planirate dati otkaz zbog problema sa mentalnim zdravljem, posjetite ljekara i osigurajte ljekarsku potvrdu.
 4. Mogu li biti otpušten/a bez valjanog razloga u Njemačkoj?
  • U Njemačkoj ne možete biti otpušteni bez valjanog razloga, osim tokom probnog perioda.
 5. Šta je Kurzarbeit i kakva su moja prava ako me poslodavac stavi na Kurzarbeit?
  • Kurzarbeit je program skraćenog radnog vremena zbog financijskih problema poslodavca. Imate određena prava na financijske naknade ako vas poslodavac stavi na Kurzarbeit.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL