Nostrifikacija Diplome u Njemačkoj: Put do Priznavanja Vaše Diplome


Nostrifikacija Diplome u Njemačkoj
Nostrifikacija Diplome u Njemačkoj

U idealnom svijetu, sve bi diplome bile tretirane jednako, a poslodavci ili države bi jednostavno vjerovali pojedincima dok traže posao diljem svijeta. No, u stvarnosti, obrazovni sistemi se razlikuju, a kvaliteta i dubina diploma također variraju. Tako da diploma iz medicine stečena u Brazilu možda nema istu težinu kao ona koju ste postigli u Berlinu.

U Njemačkoj, proces nostrifikacije omogućava osobama koje traže posao da usporede svoje postojeće kvalifikacije s najbližom njemačkom ekvivalentom diplome. To je službeni proces koji je propisan saveznim zakonom, pa nema puno prostora za dvoznačnost. Ako vaša diploma ne udovoljava standardima, može biti potrebno dodatno školovanje.

Nostrifikacija za Akademske Kvalifikacije

Za strane državljane koji žele raditi ili studirati u Njemačkoj

Priznavanje diploma također se odnosi i na njemački akademski sektor. Ako se prijavljujete za napredni stupanj koji zahtijeva niže kvalifikacije, te ranije kvalifikacije moraju biti odobrene. Ako nisu na istoj razini kao njihov njemački ekvivalent, postoji dobra šansa da vaša prijava neće proći.

U isto vrijeme, priznavanje diploma na sveučilišnoj razini dio je procesa za većinu viza, što znači da i tražitelji posla i budući studenti trebaju znati o tome.

Prijava Boravka u Njemačkoj

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Šta Znači Akademsko Priznavanje?

Akademsko priznavanje nije isto što i profesionalno priznavanje. Dok će se profesionalni certifikati podvrgavati Federalnom Zakonu o Priznavanju (koji utvrđuje popis reguliranih profesija), akademske kvalifikacije nisu obuhvaćene istim procedurama.

U slučaju akademskog priznavanja, visokoškolska ustanova na koju se prijavljujete bit će odgovorna za provjeru da svi prijavljeni kandidati posjeduju dovoljne kvalifikacije. U praksi, to obično znači da su sveučilišta relativno stroga, budući da žele uspostaviti visokokvalitetno studentsko tijelo.

Šta je Anabin?

U većini slučajeva, osoblje za prijem će koristiti alat nazvan Anabin kako bi provjerili sveučilišne kvalifikacije. Anabin, kojim upravlja ZAB, je baza podataka o kvalifikacijama koja seže diljem svijeta. S perspektive studenata, to je ključan alat koji olakšava provjeru jesu li vaše sveučilišne kvalifikacije u skladu s njemačkim standardima.

Ova baza podataka je izuzetno sveobuhvatna i ažurirana, tako da postoji vrlo jaka šansa da su vaše kvalifikacije obuhvaćene. Također pruža informacije za kontaktiranje ZAB ureda diljem Njemačke, što je korisno ako su potrebni dodatni upiti.

Nostrifikacija diplome u Njemačkoj može biti ključna ako planirate raditi ili studirati u toj zemlji. Razumijevanje ovog procesa je od velike važnosti kako biste osigurali da vaše kvalifikacije budu priznate i da vam se otvore vrata za obrazovanje ili zapošljavanje u Njemačkoj.

Sada kada znate šta je nostrifikacija, kako se odvija proces priznavanja i kako koristiti Anabin alat, možete biti sigurni da ćete biti dobro pripremljeni za svoju buduću karijeru ili studiranje u Njemačkoj.

Često Postavljana Pitanja

  1. Šta je nostrifikacija diplome? 
    Nostrifikacija diplome je proces priznavanja strane diplome kao ekvivalentne njemačkoj diplomi.
  2. Kako se nostrifikacija razlikuje od profesionalnog priznavanja? 
    Nostrifikacija se odnosi na akademske kvalifikacije, dok se profesionalno priznavanje odnosi na regulirane profesije.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL