Posao u Austriji: Mogućnosti i Zahtjevi


Posao u Austriji: Mogućnosti i Zahtjevi
Posao u Austriji: Mogućnosti i Zahtjevi

Austrija je zemlja koja pruža velike mogućnosti za rad i zapošljavanje, kao i Njemačka. U Austriji postoji veliki broj poslova u različitim sektorima i zanimanjima. Među najtraženijim zanimanjima su ugostiteljski radnici, medicinsko osoblje, njegovatelji za starije osobe, zanatlije i pomoćni radnici u skladištu.

Ugostiteljska industrija u Austriji je u stalnom rastu i potreba za radnicima u ovom sektoru je velika. Konobari, kuhari i pomoćni radnici u kuhinji su najtraženija zanimanja u ovom sektoru. Osim toga, postoji i velika potražnja za medicinskim osobljem. Srednje kvalifikovani medicinski radnici i njegovatelji za starije osobe su također tražena zanimanja.

Zanati su također veoma traženi u Austriji. Električari, vodoinstalateri, stolari, krojači, zidari i drugi zanati su tražena zanimanja u Austriji.

Za poslove u skladištima, kao što su radnici u skladištu, pomoćni radnici u pakovanju robe i čistači, postoji velika potražnja.

Jezik i Kvalifikacije

Za rad u Austriji, poznavanje njemačkog jezika je veoma bitno. U većini slučajeva, neophodno je osnovno znanje njemačkog jezika na najmanje A2 nivou. Za neke poslove, prihvata se i početni A1 nivo, ali postoji uvjet da se u Austriji nastavi s učenjem njemačkog jezika i u određenom roku položi A2 nivo.

Za medicinsko osoblje sa srednjom stručnom spremom, najčešće je potrebno poznavanje njemačkog jezika na B1 nivou, mada se u nekim slučajevima prihvata i niži nivo − nivo A2.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Za zanimanja za koja je potrebna fakultetska diploma, kriterijumi se veoma razlikuju, ali je, svakako, potrebno imati viši nivo znanja od A2, najčešće nivoi B1 ili B2. O tome koji nivo je neophodan za Vaš posao, treba se raspitati direktno kod poslodavca.

Kako pronaći posao u Austriji

Postoji nekoliko načina za pronalaženje posla u Austriji. Jedan od najčešćih načina je slanje radne biografije direktno poslodavcima preko interneta. Također, postoji mogućnost pronalaženja posla putem agencija koje nude posredničke usluge. Ove agencije su angažovane od strane velikog broja poslodavaca i pomažu u pronalaženju posla, potpisivanju ugovora, kao i preseljenju u Austriju. Ove usluge su obično potpuno besplatne za radnike, dok ih poslodavci plaćaju. Zbog velikog interesovanja ljudi sa Balkana, mnoge agencije angažuju osobe sa ovog govornog područja i nude usluge na maternjem jeziku.

Kako pronaći posredničke agencije?

Preporučuje se da se kontaktiraju samo posredničke agencije koje su registrovane u Austriji. Kontakte ovih agencija možete pronaći na internetu, a možete se raspitati i kod prijatelja ili poznanika koji su već radili u Austriji.

Pored agencija, postoje i online platforme za zapošljavanje u Austriji. Neke od najpoznatijih su:

Kako se prijaviti za posao?

Kada pronađete posao koji vas zanima, treba da se prijavite za radno mjesto. Obično se traži slanje radne biografije na njemačkom jeziku, a nekad se traži i motivaciono pismo.

Kada vas poslodavac pozove na intervju, najčešće se održava u Austriji. Ako vam je potrebna viza za ulazak u Austriju, morate se prijaviti u ambasadi ili konzulatu Austrije u vašoj zemlji. Za neke vrste poslova, kao što su ugostiteljski radnici i njegovatelji za starije osobe, moguće je dobiti radnu vizu i bez formalne kvalifikacije.

Kako se pripremiti za rad u Austriji?

Priprema za rad u Austriji obično uključuje učenje njemačkog jezika i prikupljanje informacija o životu i radu u Austriji. Također, preporučuje se da se upoznate s radnim pravima i obavezama koje će vam biti dodijeljene u vašem radnom mjestu.

Austrija ima visok standard života i stroge zakone koji štite radnike. Radno vrijeme u Austriji obično traje 40 sati sedmično, a zakonom je propisano minimalno 11 sati odmora između smjena. Također, u Austriji postoje zakoni koji propisuju minimalnu visinu plate za svako zanimanje.

Zaključak

Austrija nudi velike mogućnosti za rad i zapošljavanje. Tražena su različita zanimanja i kvalifikacije, a poznavanje njemačkog jezika je ključno za pronalaženje posla. Postoje mnoge agencije koje nude posredničke usluge za pronalaženje posla, a postoje i online platforme za zapošljavanje. Kada pronađete posao, potrebno je poslati radnu biografiju i motivaciono pismo, a ako vas poslodavac pozove na intervju, najčešće se održava u Austriji.

Priprema za rad u Austriji uključuje učenje njemačkog jezika i upoznavanje sa radnim pravima i obavezama u Austriji. Rad u Austriji obično traje 40 sati sedmično, a minimalna visina plate je propisana zakonom za svako zanimanje.

Austrija nudi visok standard života i mogućnosti za uspješnu karijeru. Uz dobru pripremu i znanje njemačkog jezika, možete lako pronaći posao u Austriji i započeti novi život.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL