Povrat Poreza na PDV za državljane trećih zemalja u Austriji


Povrat Poreza na PDV za državljane trećih zemalja u Austriji
Povrat Poreza na PDV za državljane trećih zemalja u Austriji

Ako planirate putovanje u prekrasnu Austriju, vjerovatno razmišljate o šopingu. Austrija je poznata po svojim luksuznim trgovinama, ali jeste li znali da možete dobiti povrat poreza na vrijednosti dodane (PDV) na robu koju kupite? To je isplativo za putnike koji nisu rezidenti Europske unije (EU). U ovom članku, saznat ćete kako dobiti povrat PDV-a u Austriji i koje uvjete trebate zadovoljiti.

Šta je Povrat PDV-a?

PDV, ili porez na vrijednost dodanu, je porez koji se primjenjuje na većinu proizvoda i usluga u EU. Kada kupujete robu u Austriji, PDV je uključen u cijenu. Međutim, ako niste rezidenti EU-a, imate pravo na povrat tog PDV-a ako zadovoljavate određene uvjete.

Uvjeti za Povrat PDV-a u Austriji

Da biste ostvarili pravo na povrat PDV-a u Austriji, morate ispunjavati sljedeće uvjete:

1. Iznos Računa

Iznos računa (moguće uključujući PDV) mora biti veći od 75 eura. To znači da samo veće kupovine imaju pravo na povrat PDV-a.

2. Prebivalište Izvan EU-a

Vaš putnički pasoš ili drugi dokument koji dokazuje vaš prelazak granice mora pokazivati da nemate prebivalište unutar Europske unije.

3. Izvoz Robe iz EU-a

Robu koju ste kupili u Austriji morate izvesti iz Europske unije prije kraja trećeg kalendarskog mjeseca koji slijedi nakon mjeseca u kojem ste obavili kupovinu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

4. Dokaz Izvoza

Morate dokazati izvoz robe prodavatelju. To se obično radi tako da se vratite prodavatelju s kupljenom robom i svim potrebnim dokumentima.

Dupla plaća u Austriji: Istina, Mitovi i Sve Što Trebate Znati

Kako Dobiti Povrat PDV-a

Od 1. Septembra 2021. godine, operativna obrada potvrda o izvozu za turističke izvoze na Međunarodnom aerodromu Beč obavlja se putem usluge Digitalne Validacije Izvoza (DEV). Evo kako proces izgleda:

  1. Predaja Dokumenata: Putnik predaje potrebne dokumente za obradu potvrde o izvozu DEV šalteru. To uključuje račun koji ispunjava sve zahtjeve u vezi s sadržajem prema Zakonu o PDV-u iz 1994. godine, ili drugi odgovarajući obrazac, npr. Obrazac U34.
  2. Elektronska Validacija: Podaci potrebni za validaciju se ili elektronički bilježe na licu mjesta putem Digitalne Validacije Izvoza ili su već unaprijed poslani digitalno u sistem Digitalne Validacije Izvoza.
  3. Rezultati Validacije: Elektronska validacija podataka, temeljena na kriterijima rizika koje su odredile poreske i carinske vlasti, može rezultirati jednim od dva ishoda: Potvrdom o izlasku robe, koja je obično u elektronskom obliku i označava potvrdu o izvozu u smislu Zakona o PDV-u iz 1994. godine, te se dodatno dokumentira pečatom. Druga mogućnost je da nema potvrde o izlasku robe, što znači da je potrebno daljnje postupanje.
  4. Povrat PDV-a: Elektronička potvrda o izvozu jednakopravna je originalnom dokumentu i može se direktno koristiti kao dokaz o oslobođenju od poreza na turistički izvoz. Dodatna potvrda može se izdati samo u posebnim iznimnim slučajevima.
  5. Pomoć na Granici: Na nekim graničnim prijelazima postoje privatni carinski uredi koji obavljaju postupak povrata u vaše ime uz naknadu.

Porezne klase u Austriji: Što morate znati o različitim vrstama poreza

Povrat PDV-a u Drugim Zemljama

S druge strane, u nekoliko zemalja izvan EU-a prodavatelj će vam vratiti plaćeni PDV pri kupovini. Odgovarajuće tijelo (ambasada, konzulat) obavijestit će vas o uvjetima i formalnim zahtjevima koji se odnose na ovu proceduru.

Zaključak

Povrat PDV-a može biti sjajan način da uštedite novac tokom vašeg putovanja u Austriji. Samo se pobrinite da ispunjavate sve potrebne uvjete i pratite postupak povrata kako biste dobili svoj novac natrag. Uživajte u shoppingu u predivnoj Austriji!


Često Postavljena Pitanja (FAQ)

1. Ko ima pravo na povrat PDV-a u Austriji?

Povrat PDV-a u Austriji mogu ostvariti putnici koji nisu rezidenti Europske unije (EU) i koji zadovoljavaju određene uvjete, uključujući minimalni iznos računa i izvoz robe iz EU-a.

2. Koje dokumente trebam priložiti za povrat PDV-a?

Za povrat PDV-a trebate priložiti račun koji ispunjava sve zahtjeve u vezi s sadržajem prema Zakonu o PDV-u iz 1994. godine, ili drugi odgovarajući obrazac, kao i dokaz o izvozu robe iz EU-a.

3. Gdje mogu dobiti povrat PDV-a na aerodromu u Austriji?

Proces povrata PDV-a na Međunarodnom aerodromu Beč odvija se putem usluge Digitalne Validacije Izvoza (DEV). Možete predati dokumente na DEV šalteru na aerodromu kako biste započeli proces.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL