Šest načina na koji možete izgubiti vozačku dozvolu u Austriji


Vožnja je važan aspekt života mnogih ljudi, ali ponekad se nepravilno ponašanje na cestama može skupo platiti. Austrija ima jasna pravila koja se tiču sigurnosti na cestama, a kršenje ovih pravila može rezultirati oduzimanjem vozačke dozvole. U ovom blogu ćemo objasniti šest načina na koji se to može dogoditi.

Prekoračenje brzine

Austrijske autoceste obično imaju ograničenje brzine od 130 km/h, dok na nekim otvorenim cestama vrijedi niže ograničenje brzine od 100 km/h. Ograničenje brzine na područjima izgrađenih naselja (poput glavnih cesta u gradovima) obično je 50 km/h.

Da biste izgubili vozačku dozvolu zbog prebrze vožnje, morate voziti opasno brzo, a što je veća brzina, to ćete na duže vrijeme izgubiti vozačku dozvolu:

  • Prekoračenje ograničenja brzine za 40 km/h u izgrađenim naseljima ili za 50 km/h na autocesti dovodi do zabrane vožnje od dvije sedmice.
  • Vožnja 60 km/h iznad ograničenja brzine u izgrađenim naseljima ili 70 km/h na autocesti može rezultirati zabranom vožnje od šest sedmica.
  • Prekoračenje ograničenja brzine za 80 km/h u izgrađenim naseljima ili za 90 km/h na otvorenoj cesti rezultirat će zabranom vožnje od najmanje tri mjeseca.
  • Vožnja 90 km/h iznad ograničenja brzine u izgrađenim naseljima ili 100 km/h na autocesti može rezultirati zabranom vožnje od najmanje šest mjeseci.
  • Prekoračenje ograničenja brzine ispred škola, vrtića ili prijelaza za bicikliste za više od 20 km/h također može rezultirati šestomjesečnom zabranom vožnje.

Vožnja pod utjecajem alkohola i droga

U Austriji, koncentracija alkohola u krvi od više od 0,5 (50 miligrama alkohola po 100 mililitara krvi) smatra se kao vožnja pod utjecajem alkohola – isto kao i u susjednim zemljama Njemačkoj i Italiji.

Da biste izgubili vozačku dozvolu zbog vožnje pod utjecajem alkohola, morate biti uhvaćeni s koncentracijom alkohola od najmanje 0,8 – što će rezultirati zabranom vožnje od najmanje mjesec dana.

Koncentracija alkohola od 1,2 nosi zabranu vožnje od najmanje četiri mjeseca, dok vožnja s koncentracijom alkohola od najmanje 1,6 ili odbijanje uzimanja testa alkoholiziranosti može rezultirati zabranom vožnje od najmanje šest mjeseci, jer se odbijanje testa uvijek smatra teškim pijanstvom.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Vožnja pod utjecajem droga također će vam donijeti barem jednomjesečnu zabranu vožnje.

Opasna i neodgovorna vožnja

Osim prekoračenja brzine i vožnje pod utjecajem alkohola i droga, postoji nekoliko drugih neodgovornih ponašanja na cestama koja mogu dovesti do zabrane vožnje.

Agresivna vožnja uz nepoštivanje razmaka od najmanje 0,2 sekunde (npr. manje od 7 metara pri 130 km/h) može dovesti do zabrane vožnje od najmanje šest mjeseci.

Nezaustavljanje odmah nakon prometne nesreće ili nedostavljanje potrebne pomoći nakon prometne nesreće može rezultirati zabranom vožnje od tri mjeseca.

Nepoštivanje zabrane preticanja ili preticanje u lošim uvjetima vidljivosti, kao i sudjelovanje u neovlaštenim cestovnim utrkama, dolaze sa zabranom vožnje od šest mjeseci.

Plate u Austriji po zanimanjima: Najunosniji sektori za rad

Gubitak vozačke dozvole u inozemstvu

Ako vam se vozačka dozvola oduzme dok putujete u inozemstvu, zabrana se obično odnosi samo na zemlju u kojoj je došlo do oduzimanja dozvole. Međutim, ako austrijske vlasti kasnije saznaju za zabranu i ako je prekršaj počinjen u inozemstvu također povezan s oduzimanjem dozvole u Austriji, vlasti će također oduzeti vašu vozačku dozvolu u Austriji.

Kriminalna djela

Nije potrebno počiniti prekršaj na cestama da bi se vaša vozačka dozvola suspendirala, ponekad je bilo koje ozbiljno kazneno djelo dovoljno.

Ako, na primjer, počinite ozbiljno tjelesno zlostavljanje, budete osuđeni za ozbiljna drogaška kaznena djela ili čak pljačku, to može biti razlog za suspenziju vaše vozačke dozvole

Ponavljači prekršaja

Kada se ponove bilo koji od navedenih prekršaja, drugi put dolaze s dužim zabranama vožnje ili čak trajnom suspenzijom vozačke dozvole.

Za vožnju pod utjecajem alkohola, prekršaji se smatraju ponavljanjem kada se počine u petogodišnjem razdoblju nakon prvog prekršaja. Prekoračenje brzine i drugi prekršaji opasne vožnje, s druge strane, imaju veću težinu ako se ponavljaju u četverogodišnjem razdoblju.

Ovdje možete pronaći popis ponavljačkih prekršaja koji mogu dovesti do zabrane vožnje pod nazivom Wiederholungsfall (ponovljeni slučaj).

Kako mogu vratiti svoju vozačku dozvolu?

Nakon što istekne razdoblje zabrane vožnje, možete podnijeti zahtjev za vraćanje vozačke dozvole. Ovdje možete pronaći relevantni obrazac.

Ovisno o prekršaju koji je rezultirao zabranom, možda ćete također morati završiti dodatnu obuku, savjetovanje o prometnoj psihologiji ili dobiti medicinski izvještaj o svojoj sposobnosti za vožnju.

Ako je vozačka dozvola oduzeta više od 18 mjeseci, tada morate ponovno polagati vozački ispit.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL