Koridor penzija u Austriji: Sve što trebate znati


koridor penzija
koridor penzija

U Austriji, postoji sistem penzijskog osiguranja koji se zove “Koridor penzija”. Ovaj sistem penzijskog osiguranja obezbjeđuje stabilnost prihoda za penzionere, ali i fleksibilnost za one koji žele da nastave da rade nakon što dostignu starosnu dob za penzionisanje.

Kako funkcioniše?

Koridor penzija u Austriji funkcioniše na sljedeći način: kada dostignete starosnu dob za penzionisanje, imate izbor da nastavite da radite i primaćete platu kao i do sada. Istovremeno, počinjete da dobijate i penziju, ali samo u djelimičnom iznosu. Ovaj djelimični iznos je fleksibilan i zavisi od vašeg izbora – što kasnije počnete da primate punu penziju, to će ona biti veća.

Ako odlučite da nastavite da radite, vaša penzija će se povećavati svake godine sve dok ne dostignete starosnu dob od 65 godina (muškarci) ili 60 godina (žene). Nakon toga, vaša penzija će biti u potpunosti integrisana sa platom koju primate za svoj rad.

Koje su prednosti?

Jedna od najvećih prednosti Koridor penzije je što omogućava penzionerima da ostanu aktivni na tržištu rada i da dodatno zarade. Ovo je važno za one koji ne žele da se potpuno povuku iz radne snage i koji uživaju u svom poslu. Takođe, ovaj sistem penzijskog osiguranja pruža fleksibilnost u smislu izbora kada će penzioneri započeti primanje pune penzije.

Koridor penzija takođe pomaže u održavanju stabilnosti penzionerskih prihoda. Ovaj sistem omogućava da se penzioneri ne suočavaju sa dramatičnim padom prihoda kada odu u penziju, jer počinju da primaju penziju u djelimičnom iznosu dok još uvijek rade. Ovo takođe pomaže da se smanje troškovi države za penzije, jer penzioneri i dalje doprinose društvenoj zajednici radom i plaćanjem poreza i doprinosa.

Kolika je penzija sa 15 godina radnog staža u Austriji?

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Kako se prijaviti?

Da biste se prijavili za Koridor penziju u Austriji, najprije morate ispuniti uslove za penzionisanje. Starosna dob za penzionisanje u Austriji je 65 godina za muškarce i 60 godina za žene. Također morate imati minimalno 180 mjeseci staža u Austriji.

Kada ispunite ove uslove, možete da se prijavite za Koridor penziju. Da biste to uradili, morate da kontaktirate austrijsku Nacionalnu službu za penzije i osiguranje. Oni će vam pružiti sve informacije o uslovima i proceduri prijave.

Kada se prijavite za Koridor penziju, imaćete izbor da li želite da nastavite da radite ili ne. Ako odlučite da nastavite da radite, vaša penzija će se automatski prilagođavati u skladu sa tim. Također, imaćete pravo na godišnji odmor i druge beneficije koje pripadaju zaposlenima.

Često postavljena pitanja

Da li mogu da primam punu penziju i radim u Austriji?

Da, u Austriji je moguće primati punu penziju i raditi. Međutim, kada primite punu penziju, vaša primanja ne smiju preći određenu granicu koja se zove “penzioni prag”. Ako vaša primanja pređu ovaj prag, to može imati uticaj na visinu vaše penzije u budućnosti.

Kako se računa penzioni prag u Austriji?

Penzioni prag u Austriji se računa na osnovu vaše godišnje penzije i vaših primanja od rada. Za 2021. godinu, penzioni prag iznosi 17.000 eura. Ako vaša ukupna primanja (penzija + zarada) pređu ovaj iznos, vaša penzija će biti umanjena.

Šta se događa ako se odlučim da ne nastavim da radim nakon što počnem da primam penziju u Koridor penziji?

Ako se odlučite da ne nastavite da radite nakon što počnete da primate penziju u Koridor penziji, vaša penzija će ostati u istom iznosu. Međutim, nećete moći da se vratite u Koridor penziju nakon što jednom napustite radnu snagu.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL