Sve o vinjetama u Austriji: Kako izbjeći kazne i uštedjeti novac


Sve o Vinjetama u Austriji
Sve o Vinjetama u Austriji

Ako ste ikada planirali putovanje prekrasnom Austrijom automobilom, vjerovatno ste naišli na termin “vinjeta”. No, šta tačno znači, kako funkcioniše, i koliko ćete platiti? U ovom članku, istražit ćemo sve što trebate znati o vinjetama u Austriji – od vrsta vinjeta do cijena i kako ih koristiti.

Zašto Austrija zahtijeva vinjete?

Kako bi se pokrili troškovi održavanja autocesta i brzih cesta, Austrija je uvela obavezne vinjete još 1997. godine. Ove vinjete su obavezan dokaz za većinu autocesta i neke dodatne dionice cesta u Austriji. Vinjeta se mora kupiti i registrovati na registarskim tablicama automobila, kampera i kamiona koji imaju ukupnu težinu do 3,5 tona, ili je alternativno možete pričvrstiti na vjetrobransko staklo kao ljepljivu vinjetu.

No, postoje i digitalne vinjete koje možete kupiti online, što olakšava cijeli proces. Pogledajmo bliže različite vrste vinjeta.

Austrijski Tuneli: Šta Trebate Znati Prije Vožnje Kroz Alpe

Različite vrste vinjeta

U osnovi, postoje dvije vrste vinjeta koje možete koristiti u Austriji: ljepljive i digitalne.

Ljepljiva vinjeta je ona koja se lijepi na vjetrobransko staklo kod automobila, kamiona i kamp kućica, pod uvjetom da ukupna masa vozila ne prelazi 3,5 tone. Za motocikle, ljepljiva vinjeta pričvršćena je na jasno vidljiv i nezamjenjiv dio motocikla.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

S druge strane, tu su i digitalne vinjete. Digitalne vinjete možete kupiti jednostavno i brzo, bilo da ste kod kuće na kauču ili putujete, koristeći svoj mobilni telefon ili pametni telefon. Velika prednost digitalnih vinjeta je što vrijede odmah, bez potrebe za čekanjem od 18 dana. Također, ne morate brinuti o lijepljenju ili skidanju vinjete nakon putovanja.

Cestarina

Važno je napomenuti da uz vinjetu, za neke planinske prijevoje i tunele u Austriji plaća se dodatna cestarina. Srećom, i za to možete nabaviti digitalnu cestarinu putem online trgovine.

Dupla plaća u Austriji: Istina, Mitovi i Sve Što Trebate Znati

Kako znati trebate li vinjetu u Austriji?

Ovisno o tome kojom autocestom ili dionicom rute vozite tokom putovanja, možda vam treba vinjeta. Da biste saznali koja vinjeta ili cestarina vam je potrebna, koristite naš kalkulator rute kako biste pronašli tačne informacije za svoje nadolazeće putovanje.

Koliko košta digitalna vinjeta u Austriji?

Cijena digitalne vinjete u Austriji varira ovisno o trajanju. Evo nekoliko primjera:

 • 10-dnevna vinjeta Austrija košta 19,90 €.
 • 2-mjesečna vinjeta Austrija iznosi 39,40 €.
 • Godišnja vinjeta za Austriju u 2023. godini košta 109,40 €.
 • Cestarina počinje od 11,50 €.

Cijena digitalne vinjete uvijek ovisi o tome koliko dugo planirate koristiti austrijske autoceste i dionice ruta.

Kada kupiti digitalnu vinjetu?

Budući da digitalnu vinjetu možete koristiti odmah nakon kupnje u online trgovini, možete je nabaviti u relativno kratkom roku prije nego što krenete na putovanje. Međutim, važno je da ne krećete na put dok ne dobijete potvrdu registracije.

Zaključak

Vinjeta je obavezan element za vozače koji planiraju putovanje Austrijom. Bez obzira jeste li ljubitelj ljepljivih ili digitalnih vinjeta, važno je znati koje su opcije dostupne i koliko ćete platiti. Korištenje kalkulatora rute pomoći će vam da odaberete pravu vinjetu ili cestarinu za vaše putovanje i osigurate bezbrižno istraživanje prekrasnih austrijskih cesta.

Često postavljana pitanja

 1. Kako se registruje ljepljiva vinjeta na motociklu?
  • Ljepljiva vinjeta na motociklu treba biti pričvršćena na jasno vidljiv i nezamjenjiv dio motocikla, ne na čep rezervoara ili bočne džepove.
 2. Mogu li kupiti digitalnu vinjetu odmah?
  • Da, digitalnu vinjetu možete kupiti odmah i koristiti je bez čekanja od 18 dana.
 3. Gdje mogu pronaći više informacija o austrijskim vinjetama?
 4. Kako izračunati cijenu digitalne vinjete za svoje putovanje?
  • Koristite kalkulator rute kako biste saznali koja digitalna vinjeta ili cestarina vam je potrebna za vaše putovanje.
 5. Postoji li dodatna cestarina uz vinjetu u Austriji?
  • Da, za neke planinske prijevoje i tunele u Austriji naplaćuje se dodatna cestarina, koju također možete kupiti putem online trgovine.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL