Pokrajine u Njemačkoj: Cijela Lista


Pokrajine u Njemačkoj: Cijela Lista
Pokrajine u Njemačkoj: Cijela Lista

Njemačka, zemlja poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, impresivnoj arhitekturi i izvanrednoj tehnološkoj izvrsnosti, nije samo jedna monolitna cjelina. Ova velika europska nacija sastoji se od 16 saveznih pokrajina, koje se u njemačkom jeziku službeno zovu savezne zemlje (Bundesländer). Međutim, radi prilagođavan našim pravnim nazivima u našem jeziku koristi se izraz “savezne pokrajine”.

U ovom članku, istražit ćemo svaku od ovih pokrajina, istaknuti njihove jedinstvene karakteristike i ponuditi neke zanimljive činjenice koje možda niste znali. Krenimo u avanturu kroz raznolik svijet njemačkih saveznih pokrajina!

Pokrajine u Njemačkoj

Pokrajina Glavni Grad Poznate Značajke Više informacija
Bavarska (Bayern) München Planine, šume, Oktoberfest Više o Bavarskoj
Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen) Düsseldorf Katedrale, moda, Europa-Park Više o Sjevernoj Rajni-Vestfaliji
Donja Saskoj (Niedersachsen) Hannover Obala Sjevernog mora, Oktoberfest u Hannoveru Više o Donjoj Saskoj
Berlinska Država (Berlin) Berlin Berlinski zid, umjetnička scena Više o Berlinu
Saarland Saarbrücken Barokni grad, vinogradi Više o Saarlandu
Schleswig-Holstein Kiel Obala Baltičkog mora, regata Kieler Woche Više o Schleswig-Holsteinu
Hessen Wiesbaden Financijski centar, Šumski Rheingau Više o Hesenu
Hamburg Hamburg Ogromna luka, St. Pauli Više o Hamburgu
Brandenburg Potsdam Dvorci, Nacionalni park Spreewald Više o Brandenburgu
Hamburška Grad-Država (Hansestadt Hamburg) Hamburg Umjetnička scena, Miniatur Wunderland Više o Hamburškoj Grad-Državi
Turingija (Thüringen) Erfurt Gradovi iz srednjeg vijeka, planine Više o Turingiji
Rajna-Palatinat (Rheinland-Pfalz) Mainz Vinogradi, rijeka Rajna Više o Rajna-Palatinatu
Baden-Württemberg Stuttgart Automobilska industrija, Crna šuma Više o Baden-Württembergu
Saksonija (Sachsen) Dresden Barokna arhitektura, kompozitori Više o Saksoniji
Donja Saksonija (Niedersachsen) Göttingen Planine Harz, obala Baltičkog mora Više o Donjoj Saksoniji
Meklenburško-Prednja Pomeranija (Mecklenburg-Vorpommern) Schwerin Obala Baltičkog mora, dvorac Schwerin Više o Meklenburško-Prednjoj Pomeraniji
Cjelovita Sjeverna Zapadna Fala (Gesamtberlin) Berlin, Hamburg Kombinacija oba grada Više o Cjelovitoj Sjevernoj Zapadnoj Fali

Bavarska (Bayern)

Bavarska, poznata po svojim prekrasnim planinama, šumama i bajkovitim dvorcima, najveća je njemačka savezna pokrajina. Ovdje ćete pronaći i čuvene Njemačke Alpe, idealno mjesto za ljubitelje planinarenja i skijanja.

Više o Bavarskoj

Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen)

Sjeverna Rajna-Vestfalija je savezna pokrajina koja spaja bogatu industrijsku povijest s modernim urbanim centrima. Gradovi poput Kölna (Cologne) i Düsseldorfa poznati su po svojim impozantnim katedralama i modnoj sceni.

Više o Sjevernoj Rajni-Vestfaliji

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Donja Saskoj (Niedersachsen)

Donja Saskoj je savezna pokrajina s obalama na Sjevernom moru, što znači prekrasne plaže i priliku za vodene aktivnosti. Ova pokrajina također je domaćin čarobnom gradu Hannoveru i poznatom Oktoberfestu u Hannoveru.

Više o Donjoj Saskoj

Berlinska Država (Berlin)

Berlin, kao i samostalna savezna pokrajina, jedan je od najuzbudljivijih gradova u Europi. Grad ima bogatu povijest, a ostaci Berlinskog zida podsjećaju nas na turbulentne godine hladnog rata.

Više o Berlinu

Saarland

Saarland, najmanja njemačka savezna pokrajina, smještena je na granici s Francuskom i Luksemburgom. Ova regija bogata je povijesnim spomenicima, uključujući prekrasan barokni grad Saarbrücken.

Više o Saarlandu

Sjeverna Njemačka (Schleswig-Holstein)

Schleswig-Holstein je pokrajina koja se proteže duž obale Baltičkog mora i Sjevernog mora. Ova regija poznata je po prekrasnim plažama, slikovitim jezerima i tradicionalnim seoskim kućama sa slamnatim krovovima.

Više o Schleswig-Holsteinu

Hessen

Hessen je savezna pokrajina koja kombinira povijest i modernu kulturu. Frankfurt, glavni grad Hesena, financijski je centar Njemačke i sjedište Europske središnje banke.

Više o Hesenu

Hamburg

Hamburg, grad-država na sjeveru Njemačke, poznat je po svojoj ogromnoj luci, jednoj od najprometnijih u Europi. Ovdje možete provesti sate istražujući lučke četvrti i probati svježe plodove mora u brojnim restoranima.

Više o Hamburgu

Brandenburg

Brandenburg okružuje Berlin i poznat je po svojoj predivnoj prirodi. Nacionalni park Spreewald prava je oaza za ljubitelje prirode, s mrežom kanala koji se protežu kroz močvarne šume.

Više o Brandenburgu

Hamburška Grad-Država (Hansestadt Hamburg)

Iako je Hamburg i grad, također ima status savezne pokrajine. Ovo je jedinstvena situacija u Njemačkoj. Grad je poznat po svojoj bogatoj kulturnoj sceni, muzejima i koncertnim dvoranama.

Više o Hamburškoj Grad-Državi

Turingija (Thüringen)

Turingija se smatra srcem Njemačke. Ovdje možete istraživati ​​srednjovjekovne gradove poput Erfurta i Weimara, koji je bio domaćin velikim piscima poput Goethea i Schillera.

Više o Turingiji

Rajna-Palatinat (Rheinland-Pfalz)

Rajna-Palatinat je poznata po svojim vinogradima i prekrasnim krajolicima uz rijeku Rajnu. Grad Mainz, s prekrasnom katedralom i povijesnim središtem, svakako je vrijedan posjeta.

Više o Rajna-Palatinatu

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg je savezna pokrajina koja je domaćin nekim od najpoznatijih njemačkih brandova, poput Mercedes-Benz i Porsche. Stuttgart, glavni grad, poznat je po svojoj automobilskoj industriji, ali i bogatoj kulturnoj sceni.

Više o Baden-Württembergu

Saksonija (Sachsen)

Saksonija je savezna pokrajina s bogatom kulturnom baštinom. Grad Dresden, poznat po svojoj prekrasnoj baroknoj arhitekturi, svakako je vrhunac posjeta.

Više o Saksoniji

Donja Saksonija (Niedersachsen)

Donja Saksonija je savezna pokrajina koja nudi širok raspon iskustava. Ovdje možete istraživati ​​ljepotu planina Harz, posjetiti predivni grad Göttingen ili se opustiti na obalama Baltičkog mora.

Više o Donjoj Saksoniji

Meklenburško-Prednja Pomeranija (Mecklenburg-Vorpommern)

Meklenburško-Prednja Pomeranija je savezna pokrajina na sjeveroistoku Njemačke koja se prostire duž obale Baltičkog mora. Ovdje možete pronaći prekrasne plaže, slikovita jezera i brojne nacionalne parkove.

Više o Meklenburško-Prednjoj Pomeraniji

Berlin

Kao što smo već spomenuli, Berlin je i savezna pokrajina i glavni grad Njemačke. Ovdje ćete pronaći nesmjernu količinu kulturnih atrakcija, od muzeja i galerija do povijesnih spomenika.

Više o Berlinu

Cjelovita Sjeverna Zapadna Fala (Gesamtberlin)

Cjelovita Sjeverna Zapadna Fala je jedinstvena pokrajina koja se sastoji od dva savezna grada: Berlin i Hamburg.

Više o Cjelovitoj Sjevernoj Zapadnoj Fali

Često postavljena pitanja

  1. Kako se zovu savezne pokrajine u Njemačkoj na njemačkom jeziku? Na njemačkom jeziku, savezne pokrajine se zovu “Bundesländer”.
  2. Koja je najveća savezna pokrajina u Njemačkoj? Najveća savezna pokrajina u Njemačkoj je Bavarska (Bayern).
  3. Koja savezna pokrajina je poznata po svojoj automobilskoj industriji? Baden-Württemberg je savezna pokrajina poznata po svojoj automobilskoj industriji i domaćin je brandovima poput Mercedes-Benz i Porsche.
  4. Koji grad je financijski centar Njemačke? Frankfurt, koji se nalazi u pokrajini Hessen, smatra se financijskim centrom Njemačke.
  5. Koji grad je poznat po Oktoberfestu? Oktoberfest je najpoznatiji u Münchenu, glavnom gradu Bavarske.
  6. Koja savezna pokrajina ima obalu na Sjevernom moru? Donja Saskoj (Niedersachsen) ima obalu na Sjevernom moru.
  7. Koja pokrajina je domaćin najveće europskih tematskih parkova? Sjeverna Rajna-Vestfalija (Nordrhein-Westfalen) domaćin je Europa-Parku, jednom od najvećih europskih tematskih parkova.
  8. Koji grad se smatra srcem Njemačke? Turingija (Thüringen) se često smatra srcem Njemačke zbog svoje bogate kulturne baštine.
  9. Koja pokrajina je najmanja u Njemačkoj? Najmanja savezna pokrajina u Njemačkoj je Saarland.
  10. Koja savezna pokrajina se nalazi na sjeveroistoku Njemačke i ima obalu na Baltičkom moru? Meklenburško-Prednja Pomeranija (Mecklenburg-Vorpommern) smještena je na sjeveroistoku Njemačke i ima obalu na Baltičkom moru.

Sada kada znate više o svim saveznim pokrajinama u Njemačkoj, možete bolje planirati svoje putovanje ili jednostavno proširiti svoje znanje o ovoj raznolikoj zemlji. Svaka pokrajina ima svoj jedinstveni šarm i bogatu ponudu, čekajući da je istražite!

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE LOVE
0
LOVE
OMG OMG
0
OMG
HAHA HAHA
0
HAHA
COOL COOL
0
COOL