Sve što trebate znati o upali pluća: kako je prepoznati i liječiti


pluća
pluća

Upala pluća je ozbiljno stanje koje može biti uzrokovano različitim faktorima. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o tome šta je uzrokovalo upalu pluća, ali postoje određeni znakovi koje možete pratiti kako biste prepoznali ovu bolest. U nastavku pročitajte sve što trebate znati o upali pluća i kako je prepoznati.

Šta je upala pluća?

Upala pluća je stanje koje se javlja kada se jedna ili obje plućne strane upale. Upala pluća može biti uzrokovana virusima, bakterijama ili gljivicama. Kada se pluća upale, otežava se disanje, a tijelo se bori protiv infekcije. Upala pluća može biti blaga ili teška, a u nekim slučajevima može dovesti do smrti.

Koji su simptomi upale pluća?

Simptomi upale pluća se mogu razlikovati ovisno o tome šta je uzrokovalo upalu pluća. Međutim, postoje neki zajednički simptomi koje možete pratiti kako biste prepoznali ovu bolest:

 1. Groznica – Groznica je uobičajen simptom upale pluća. Ako imate groznicu, to znači da vaše tijelo pokušava pobijediti infekciju.
 2. Kašalj – Kašalj je još jedan uobičajen simptom upale pluća. Može biti suh ili produktivan (što znači da se iskašljava sluz). Ako primijetite da kašalj traje duže od sedmicu dana, svakako se javite svom liječniku.
 3. Kratkoća daha – Ako osjećate da vam nedostaje zraka ili da ne možete udisati dovoljno zraka, to bi mogao biti znak upale pluća. Kratkoća daha može biti posebno izražena tokom fizičke aktivnosti ili kada ležite.
 4. Bol u prsima – Bol u prsima je još jedan uobičajen simptom upale pluća. Može biti blaga ili jaka i može se pojaviti na jednoj ili obje strane prsa.

Kako se dijagnosticira upala pluća?

Ako mislite da imate upalu pluća, trebate se javiti svom liječniku. Vaš liječnik će vjerovatno postaviti nekoliko pitanja o vašim simptomima i porodičnoj anamnezi. Također će vas pregledati i može naručiti neke dodatne pretrage, kao što su:

 1. Krvni testovi – Krvni testovi mogu pokazati je li se vaš imunološki sistem aktivno borio protiv infekcije.
 2. Rendgen pluća – Rendgen pluća je uobičajena pretraga koju liječnici koriste za dijagnosticiranje upale pluća. Rendgen pluća može pokazati prisutnost upale u plućima.
 3. CT skeniranje pluća – CT skeniranje pluća je detaljnija pretraga koja može pomoći liječnicima da vide prisutnost infekcije u plućima.
 4. Testovi sputuma – Ako imate produktivan kašalj, liječnik može naručiti testove sputuma kako bi utvrdio uzrok vaše infekcije.

Kako se liječi upala pluća?

Liječenje upale pluća ovisi o uzroku infekcije. Ako je uzrokovana bakterijama, liječnik će vjerojatno propisati antibiotike. Ako je uzrokovana virusima, antibiotici neće biti učinkoviti, pa se liječenje usredotočuje na ublažavanje simptoma.

Kod kuće, možete ublažiti simptome upale pluća tako da:

 1. Pijete puno tekućine – Voda i drugi napici mogu pomoći u održavanju tijela hidratiziranim i smanjiti upalu u plućima.
 2. Odmarajte se – Odmaranje može pomoći tijelu da se bori protiv infekcije.
 3. Koristite inhalatore – Inhalatori mogu pomoći u ublažavanju kratkoće daha i drugih simptoma.

Često postavljena pitanja:

 1. Kako se razlikuje upala pluća od prehlade ili gripe?
  Upala pluća ima slične simptome kao prehlada ili gripa, ali su simptomi upale pluća obično ozbiljniji i traju duže.
 2. Je li upala pluća zarazna?
  Da, upala pluća može biti zarazna, ovisno o uzročniku infekcije. Ako mislite da imate upalu pluća, trebali biste se javiti svom liječniku kako biste saznali je li potrebna izolacija.
 3. Ko je najviše izložen riziku od upale pluća?
  Najveći rizik od upale pluća imaju starije osobe, dojenčad i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom.
 4. Kako se može spriječiti upala pluća?
  Najbolji način da se spriječi upala pluća je da se cijepite protiv bakterijske upale pluća. Također je važno održavati higijenu ruku i izbjegavati bliske kontakte s ljudima koji imaju infekciju dišnih puteva.

Zaključak

Upala pluća je ozbiljno stanje koje može biti uzrokovano virusima, bakterijama ili gljivicama. Simptomi se mogu razlikovati ovisno o uzroku infekcije, ali uobičajeni su groznica, kašalj, kratkoća daha i bol u prsima. Ako mislite da imate upalu pluća, trebate se javiti svom liječniku kako biste dobili dijagnozu i liječenje. Najbolji način da se spriječi upala pluća je da se cijepite protiv bakterijske upale pluća i održavate higijenu ruku. Budite svjesni svog zdravlja i pazite na sebe i druge oko sebe.


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL