Visina penzije u Austriji: Kako se računa i koje su mogućnosti


Visina penzije u Austriji
Visina penzije u Austriji

Ako živite u Austriji ili planirate da se tamo preselite, vjerovatno ćete se pitati koliko će vam iznositi penzija kada dođe vrijeme za penzionisanje. U ovom članku ćemo objasniti kako se računa visina penzije u Austriji i koje su mogućnosti za povećanje penzije.

Kako se računa visina penzije u Austriji?

Visina penzije u Austriji se računa na osnovu tri faktora:

  1. Radni staž
  2. Visina zarade
  3. Starosna dob

Radni staž

Radni staž igra ključnu ulogu u određivanju visine penzije. Austrijski penzioni sistem koristi sistem bodova, gdje se za svaku godinu rada dobija određeni broj bodova. Više godina rada znači više bodova, što rezultira većom penzijom.

Visina zarade

Visina zarade takođe igra važnu ulogu u određivanju visine penzije. Što je veća zarada, to će i penzija biti veća. Međutim, postoje ograničenja u pogledu maksimalne visine penzije koju možete dobiti na osnovu visine zarade.

Starosna dob

Starosna dob je takođe važan faktor. U Austriji, minimalna starosna dob za odlazak u penziju je 65 godina za muškarce i 60 godina za žene. Međutim, postoje mogućnosti za raniji ili kasniji odlazak u penziju.

Kako povećati visinu penzije?

Postoji nekoliko mogućnosti za povećanje visine penzije u Austriji:

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Dobrovoljno osiguranje

Dobrovoljno osiguranje je opcija za one koji žele povećati svoju buduću penziju. Kroz dobrovoljno osiguranje možete uplaćivati dodatne doprinose u penzioni fond. Na taj način možete povećati broj bodova za svoj radni staž, što će rezultirati većom penzijom.

Radni doprinosi nakon 65. godine

Ako nastavite da radite nakon 65. godine, možete nastaviti da uplaćujete doprinose u penzioni fond. To može značiti dodatne bodove za vaš radni staž, što će rezultirati većom penzijom.

Odlaganje odlaska u penziju

Odlaganje odlaska u penziju takođe može povećati visinu penzije. Ako odlučite da odložite penzionisanje, svaka dodatna godina rada donosi vam više bodova, što će rezultirati većom penzijom kada konačno odlučite da se penzionišete. Takođe, možete dobiti i dodatne bonuse za odlaganje odlaska u penziju, u zavisnosti od toga koliko dugo odlučite da radite prije nego što se penzionišete.

Penzioni fond drugog stupa

Penzioni fond drugog stupa je opcija za one koji žele dodatnu sigurnost i povećanje penzije. Kroz ovaj fond možete uplaćivati dodatne doprinose, koji se investiraju i mogu donijeti veći povrat od tradicionalnih penzionih fondova. Kada dođe vrijeme za penzionisanje, možete dobiti dodatnu isplatu iz ovog fonda.

Zdravstveni doprinosi nakon 65. godine

Ako nastavite da radite nakon 65. godine, također možete nastaviti da uplaćujete zdravstvene doprinose. To može biti korisno za one koji žele dodatnu sigurnost u pogledu zdravstvenih troškova u starijoj dobi.

Kolika je penzija sa 15 godina radnog staža u Austriji?

Često postavljena pitanja:

Da li mogu da dobijem penziju ako nisam živio/la u Austriji cijelog života?

Da, možete dobiti penziju čak i ako niste živjeli u Austriji cijelog života. Međutim, visina penzije će biti određena na osnovu vašeg radnog staža u Austriji i visine zarade.

Da li mogu da primam penziju iz Austrije ako se preselim u drugu zemlju?

Da, možete primati penziju iz Austrije i ako se preselite u drugu zemlju. Međutim, visina penzije može biti pogođena zemljom u kojoj živite i može biti smanjena u skladu sa određenim propisima.

Koliko je minimalna penzija u Austriji?

Minimalna penzija u Austriji se redovno ažurira. U 2021. godini, minimalna penzija za osobe sa punim radnim stažom je iznosila oko 1.520 eura bruto mjesečno.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL