Alimentacija u Americi: Sve što trebate znati o finansijskoj podršci za djecu


Alimentacija u Americi: Sve što trebate znati o finansijskoj podršci za djecu
Alimentacija u Americi: Sve što trebate znati o finansijskoj podršci za djecu

Nema sumnje da je razvod težak proces za sve uključene, a posebno za djecu. Često se u takvim situacijama postavlja pitanje alimentacije. Alimentacija je mjesečni iznos novca koji nepridržavajući roditelj plaća za brigu o zajedničkom djetetu. Ako ste ikada razmišljali o tome kako se to regulira u Americi, došli ste na pravo mjesto. U ovom blogu istražit ćemo kako alimentacija funkcioniše u Americi.

Kako se određuje iznos alimentacije?

Pravila za određivanje iznosa alimentacije razlikuju se od države do države. Međutim, postoji nekoliko općih faktora koji se često uzimaju u obzir. To uključuje prihode roditelja, broj djece, troškove zdravstvene zaštite, obrazovanja, rekreacije i druge aspekte koji utječu na život djeteta.

Kako se sprovodi alimentacija?

Nakon što se odredi iznos alimentacije, slijedi proces sprovođenja. U većini slučajeva, državna agencija za provedbu alimentacije je odgovorna za praćenje i osiguravanje pravilnog plaćanja. Ukoliko roditelj ne plaća alimentaciju, postoji nekoliko mjera koje se mogu poduzeti, uključujući sudski nalog za plaćanje ili čak zatvorsku kaznu.

Najplaćeniji poslovi u Americi: Koje karijere najviše zarađuju?

Koliko dugo traje alimentacija?

Vrijeme trajanja alimentacije varira, ali se generalno nastavlja do punoljetnosti djeteta. U nekim situacijama, alimentacija može trajati i duže, kao što je slučaj kada je dijete s posebnim potrebama ili nastavlja školovanje nakon punoljetnosti.

Može li se iznos alimentacije promijeniti?

Iznos alimentacije nije uvijek postavljen u kamenu. Promjene u životnim okolnostima, poput povećanja ili smanjenja prihoda, bolesti ili promjene u potrebama djeteta, mogu biti osnova za promjenu iznosa alimentacije. U većini slučajeva, roditelj koji traži promjenu mora podnijeti zahtjev sudu.

Besplatno saznajte najnovije informacije o SAD-u

Alimentacija i porezi

Alimentacija također ima porezne implikacije. Prije 2019. godine, roditelj koji je plaćao alimentaciju mogao je oduzeti te iznose od svojih poreza, dok je roditelj koji je primao alimentaciju morao platiti porez na te iznose. Međutim, ova pravila su se promijenila s poreznim reformama 2019. godine, i sada roditelj koji plaća alimentaciju ne može oduzeti te iznose od svojih poreza, a roditelj koji prima alimentaciju ne plaća porez na te iznose.

Život u Americi: Iskustva ljudi koji su se preselili

Često postavljena pitanja

Da li alimentacija obuhvata troškove zdravstvene zaštite?

Da, alimentacija obuhvata troškove zdravstvene zaštite djeteta, ali tačni iznosi se razlikuju i ovise o specifičnim potrebama djeteta.

Šta ako nepridržavajući roditelj ne plaća alimentaciju?

Ukoliko roditelj ne plaća alimentaciju, državna agencija može poduzeti različite mjere za osiguranje plaćanja, uključujući sudski nalog ili čak zatvorsku kaznu.

Šta se događa ako se promijeni moj financijski status?

Ako se promijeni vaš financijski status, možete podnijeti zahtjev sudu za promjenu iznosa alimentacije.

Da li moram platiti porez na alimentaciju koju primam?

Od 2019. godine, ne morate platiti porez na alimentaciju koju primite.

Da li alimentacija prestaje kada dijete postane punoljetno?

U većini slučajeva, da. Ali postoje iznimke za djecu s posebnim potrebama ili za djecu koja nastavljaju školovanje nakon punoljetnosti.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL