RAZJAŠNJENO: Kako su cijene hrane skočile u Švicarskoj


Kako su cijene hrane skočile u Švicarskoj
Kako su cijene hrane skočile u Švicarskoj

Zbog inflacije i rata u Ukrajini, cijene mnogih osnovnih namirnica i potrošačkih dobara porasle su do 20 posto u Švicarskoj u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Prema studiji objavljenoj na platformi za potrošače Comparis u utorak, cijene gotovo svih namirnica u Švicarskoj značajno su porasle u posljednjih godinu dana.

Ovaj indeks potrošačkih cijena sastavljen je u suradnji sa Švicarskim institutom za ekonomiju (KOF) u Zürichu i mjeri inflaciju kako utječe na potrošače u Švicarskoj.

Pozitivan razvoj situacije

Pozitivni razvoj situacije jest da je inflacija u Švicarskoj “manje porasla u martu nego u februaru”, prema Dirku Renkertu, stručnjaku za novac iz Comparisa.

Podaci Federalnog statističkog ureda pokazali su da je nakon što je dosegnula 3,4 posto u februaru, inflacija pala na 2,9 posto u martu. Međutim, ovaj pad još nije imao utjecaj na cijene.

Šest esencijalnih savjeta koji će vam uštedjeti novac u Švicarskoj

Besplatno saznajte najnovije informacije o Švicarskoj

Koje su namirnice sada skuplje?

Margarin i ulje sada koštaju 19,9 posto više nego prije godinu dana, šećer je poskupio za 17 posto, maslac za 12,2 posto, a mlijeko, sir i jaja za 8,5 posto.

Osim toga, hljeb, brašno, žitarice, voće i povrće sada su 7 do 9 posto skuplji nego što su bili 2022. godine.

Ali to nije sve: cijene drugih potrošačkih dobara također su porasle, pokazuje studija.

Na primjer, kao što zna svako ko je nedavno letio avionom, zrakoplovni prijevoz postao je znatno skuplji, s kartama koje bilježe porast od 9,8 posto.

Također, “zbog rata u Ukrajini, lož-ulje i goriva su postali znatno skuplji”, prema Renkertu.

I iako prognoze predviđaju pad stope inflacije u 2024., na horizontu ima još loših vijesti: “U ovom trenutku, trenutni podaci još ne pokazuju pad cijena za većinu kategorija proizvoda”, rekao je Renkert.

Međutim, nešto je pozitivno za švicarske potrošače:

U međunarodnoj usporedbi, Švicarska se prilično dobro drži jer je njena stopa inflacije znatno niža od one u EU. Stopa eurozone zabilježena je u martu kao 6,9 posto – više od dvostruko veća od švicarske.

Kako legalno smanjiti stanarinu u Švicarskoj?

Često postavljena pitanja

Zašto su cijene hrane skočile u Švicarskoj?

Cijene hrane u Švicarskoj porasle su zbog inflacije i rata u Ukrajini. Ova dva faktora dovela su do porasta cijena mnogih osnovnih namirnica i potrošačkih dobara za do 20 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

Kako su cijene hrane utjecale na potrošače?

Povećanje cijena hrane i drugih dobara značajno je utjecalo na potrošače, s obzirom da su se troškovi života povećali. Iz toga razloga, troškovi života za prosječnu švicarsku porodicu su se povećali.

Kada se očekuje pad cijena?

Prema trenutnim podacima, ne očekuje se skoro smanjenje cijena za većinu kategorija proizvoda. Međutim, prognoze predviđaju pad stope inflacije u 2024.

Je li inflacija u Švicarskoj veća nego u ostalim zemljama?

Ne, u međunarodnoj usporedbi, Švicarska se prilično dobro drži jer je njena stopa inflacije znatno niža od one u EU. Stopa eurozone zabilježena je u martu kao 6,9 posto – više od dvostruko veća od švicarske.

Za vas


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL