Bolovanje u Austriji: Šta trebate znati i kako iskoristiti beneficije?


Bolovanje u Austriji: Šta trebate znati i kako iskoristiti beneficije?
Bolovanje u Austriji: Šta trebate znati i kako iskoristiti beneficije?

Austrija, poznata po svojoj prekrasnoj arhitekturi, raskošnoj prirodi i bogatoj kulturnoj baštini, također ima i jedan od najboljih sistema socijalne zaštite u Evropi. Jedan od važnih aspekata ovog sistema je bolovanje, koje pruža zaštitu i podršku radnicima u slučaju bolesti ili povrede. U ovom blogu ćemo istražiti sve što trebate znati o bolovanju u Austriji, kao i kako iskoristiti beneficije koje vam pruža.

Šta je bolovanje i ko ima pravo na njega?

Bolovanje je pravo radnika da primaju naknadu za izgubljenu zaradu uslijed bolesti, povrede ili invaliditeta. Svaki radnik u Austriji ima pravo na bolovanje ako su ispunjeni određeni uslovi. Ovi uslovi uključuju:

  1. Osiguranje zdravstvenog osiguranja: Morate biti osigurani kod Austrijskog zdravstvenog osiguranja (Österreichische Gesundheitskasse – ÖGK) ili kod privatnog zdravstvenog osiguranja.
  2. Osigurana zarada: Da biste ostvarili pravo na bolovanje, morate biti zaposleni i primati osiguranu zaradu.
  3. Prekid rada: Morate biti nesposobni za obavljanje svog redovnog posla uslijed bolesti ili povrede.

Dobijanje austrijske vozačke dozvole: Sve što trebate znati

Koliko dugo traje bolovanje?

Trajanje bolovanja u Austriji može značajno varirati, ovisno o različitim faktorima kao što su vrsta bolesti, ozbiljnost povrede i individualne okolnosti. Uobičajeno, bolovanje može trajati do 6 sedmica, nakon čega će biti potrebno podnijeti zahtjev za produženje. Ova procedura uključuje obavljanje medicinskog pregleda i procjene od strane ljekara, kako bi se utvrdila daljnja potreba za bolovanjem.

Kako se prijaviti za bolovanje?

Da biste se prijavili za bolovanje u Austriji, prvo morate posjetiti svog ljekara. Ljekar će procijeniti vaše zdravstveno stanje i napisati izvještaj o bolesti (Krankmeldung). Također je važno da svom poslodavcu dostavite ovaj izvještaj što je prije moguće, obično u roku od 3 dana od početka bolovanja.

Nakon što dobijete izvještaj o bolesti, morate ga dostaviti nadležnoj zdravstvenoj osiguravajućoj kući (Gebietskrankenkasse) ili privatnom osiguranju, zajedno s obrazloženjem o vašem odsustvu sa posla. Nakon obrade vašeg zahtjeva, bit ćete obaviješteni o daljnjim koracima.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Registracija auta u Austriji: Otkrijte tajne cijena i postupka

Koje su beneficije bolovanja u Austriji?

Bolovanje u Austriji pruža radnicima različite beneficije kako bi se osigurala njihova zaštita i podrška tokom razdoblja bolesti ili povrede. Nekoliko ključnih beneficija uključuje:

  1. Naknada za izgubljenu zaradu: Tokom bolovanja, radnici imaju pravo na naknadu za izgubljenu zaradu, koja se isplaćuje na temelju prethodno osigurane zarade.
  2. Zdravstvena zaštita: Tokom bolovanja, radnici zadržavaju pravo na zdravstvenu zaštitu i pokrivanje troškova medicinskih usluga i lijekova.
  3. Zaštita od gubitka posla: Bolovanje pruža radnicima zaštitu od gubitka posla zbog odsustva zbog bolesti ili povrede. Poslodavac ne smije otpustiti radnika tokom bolovanja, osim u iznimnim slučajevima.

Često postavljena pitanja:

Koliko dugo mogu trajati produženja bolovanja?

Produženje bolovanja može trajati do 52 sedmice (1 godina). Međutim, produženje se mora redovno potvrđivati od strane ljekara kako bi se osigurala kontinuirana potreba za odsustvom sa posla.

Koja dokumentacija je potrebna za produženje bolovanja?

Za produženje bolovanja obično je potrebno dostaviti novi izvještaj o bolesti (Krankmeldung) od strane ljekara. Također može biti potrebno obrazloženje ili medicinska dokumentacija koja potvrđuje daljnju potrebu za odsustvom sa posla.

Ko je odgovoran za isplatu naknade za bolovanje?

Nadležna zdravstvena osiguravajuća kuća (Gebietskrankenkasse) ili privatno zdravstveno osiguranje su odgovorni za isplatu naknade za bolovanje. Naknada se obično isplaćuje mjesečno na vaš bankovni račun.

Nadamo se da vam je ovaj blog pružio korisne informacije o bolovanju u Austriji. Ako imate dodatna pitanja ili nedoumice, preporučujemo da se konsultujete s nadležnim institucijama ili stručnjacima za radno pravo.

Čitaj Više


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL