Da li će moja djeca dobiti austrijski pasoš ako se rode u Austriji?


Da li će moja djeca dobiti austrijski pasoš ako se rode u Austriji?
Da li će moja djeca dobiti austrijski pasoš ako se rode u Austriji?

Imati austrijski pasoš može donijeti mnoge prednosti, uključujući pravo boravka u zemlji i glasanje na nacionalnim izborima, ali da li su djeca rođena i odgojena u Austriji za to kvalificirana?

Austrija je jedna od mnogih europskih zemalja koje usvajaju pravila državljanstva zasnovana na jus sanguinis, što znači da se austrijsko državljanstvo prenosi putem krvi, a ne putem teritorija.

Druge zemlje također prihvataju državljanstvo zasnovano na teritoriju, pa se osoba rođena u Sjedinjenim Državama ili Brazilu, na primjer, smatra američkim ili brazilskim državljaninom.

Obje zemlje također prihvataju “krvno državljanstvo”, tako da će dijete rođeno u New Yorku austrijskim roditeljima biti pravo na oba državljanstva (američko i austrijsko) na temelju američkog zakona.

To nije isto u austrijskom zakonu. Alpska zemlja ne priznaje državljanstvo jus soli, što znači da rođenje u Austriji ne čini osobu austrijskom.

Ako nijedan od roditelja ovog djeteta nije austrijski državljanin u trenutku rođenja, dijete ne stječe austrijsko državljanstvo. Umjesto toga, dobit će državljanstvo koje imaju njegovi roditelji, slijedeći pravila roditeljske zemlje.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Na primjer, dijete turskih imigranata rođeno u Austriji bit će tursko, čak i ako su njegovi roditelji legalno boravili u Austriji godinama i sami su rođeni ovdje.

Postupak prirodnog preuzimanja državljanstva za osobe rođene u Austriji

Jedna alternativa za osobe rođene u Austriji da dobiju austrijski pasoš je proći kroz postupak prirodnog preuzimanja državljanstva.

Ipak, morat će ispuniti određene zahtjeve, ali mnogi će za djecu rođenu i odgojenu ovdje biti lakši. Na primjer, djeca koja imaju šest godina zakonitog i neprekidnog boravka u Austriji i rođenja u Austriji već mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo umjesto čekanja 15 ili čak 30 godina zakonitog boravka u nekim slučajevima.

Mnoge druge tačke, uključujući dokaz znanja njemačkog na razini B2 ili pet godina braka s Austrijancem, također će omogućiti ljudima koji su legalno i neprekidno živjeli u Austriji šest godina da se ranije prijave za državljanstvo.

Osim toga, djeca rođena ovdje imaju “lakši” put do državljanstva u nekim zahtjevima. Na primjer, oni mlađi od 14 godina ne trebaju podnijeti dokaz o poznavanju njemačkog jezika.

Djeca će vjerovatno imati manje problema dokazujući da nisu imali problema s zakonom, administrativnim prekršajima i da nisu prijetnja austrijskoj sigurnosti.

Ipak, morat će se odreći svog prethodnog državljanstva. Ako to nije moguće zbog druge zemlje, bit će zatraženo da to učine ili da “izaberu državljanstvo” nakon što napune 18 godina.

Kako postati austrijski državljanin? Izbjegnite ove uobičajene greške!

Koja djeca rođena u Austriji automatski postaju Austrijanci?

Djeca automatski postaju austrijski državljani pri rođenju ako je njihova majka austrijski državljanin. Isti se princip primjenjuje i na djecu čiji su roditelji u braku ako je samo otac austrijski državljanin.

U slučajevima kada roditelji djeteta nisu vjenčani, a samo je otac Austrijanac, dijete stječe državljanstvo porijeklom ako austrijski otac prizna očinstvo nakon osam sedmica od rođenja bebe ili ako je očinstvo priznato ili dokazano sudom.

U tim se slučajevima, kada dijete ima roditelje različitih državljanstava, Austrija dopušta dvojno državljanstvo.

Dok u postupku prirodnog preuzimanja državljanstva dijete mora dati svoj drugi pasoš kako bi postalo austrijsko, ako dijete ima austrijsku majku i britanskog oca, na primjer, može zadržati oba državljanstva prema austrijskom zakonu.

Šta mogu učiniti ako želim da moje dijete ima dvojno državljanstvo?

Jedna stvar koju mnogi roditelji čine ako žele da njihovo dijete postane Austrijanac i zadrži drugo državljanstvo je da se prirodno prijave prije nego što se dijete rodi.

Roditelj koji prirodno postane Austrijanac izgubit će svoje prethodno državljanstvo, ali će se dijete roditi s austrijskim i stranim roditeljem i stoga imati pravo naslijediti i zadržati oba državljanstva.

Na primjer, dvoje američkih roditelja koji žive u Austriji mogu imati američko-austrijsko dijete ako se jedan od njih prirodno prijavi prije rođenja bebe. Naravno, sami moraju ispuniti kriterije za prirodno prijavljivanje.

Dijete bi čak moglo imati višestruka državljanstva ako su sva “po krvi”.

Dijete brazilsko-talijanskog oca i austrijske majke, na primjer, imalo bi pravo na sva tri pasoša. Ne bi moralo izgubiti ni jedno državljanstvo – čak ni kada napuni 18 godina.

Austrija predviđa gubitak državljanstva samo u nekoliko slučajeva, uključujući kada osoba dobrovoljno služi u vojsci druge zemlje.

Koliko to košta?

Austrijsko državljanstvo nije lako dobiti. Osim teškoće ispunjavanja kriterija i potrebe odricanja drugih državljanstava, to je jedan od skupljih postupaka u EU.

Sam zahtjev košta oko 130 eura, a očekivani troškovi ako vam se odobri državljanstvo su između 1.100 i 1.500 eura.

To se odnosi samo na sam proces, koji ne uključuje nikakvu pravnu pomoć koju biste mogli nabaviti ili prevođenje i ovjeravanje dokumenata.

Naknadni troškovi, poput samog pasoša, također nisu uključeni. Ipak, ne brinite, za takvu vrstu novca Austrija prihvata kreditne kartice.

Često postavljana pitanja:

Mogu li se djeca rođena u Austriji prijaviti za austrijsko državljanstvo?

Ako djeca nemaju austrijske roditelje, ne mogu se automatski prijaviti za austrijsko državljanstvo. Međutim, mogu se prijaviti za prirodno preuzimanje državljanstva ako ispunjavaju određene kriterije.

Mogu li djeca imati dvojno državljanstvo u Austriji?

Ako dijete ima austrijskog roditelja i roditelja druge nacionalnosti, može imati dvojno državljanstvo. Međutim, u drugim situacijama, austrijsko državljanstvo može se dobiti samo ako se odrekne drugog državljanstva.

Šta se događa ako dijete nema austrijske roditelje, a želim da postane austrijski državljanin?

Ako dijete nema austrijske roditelje, jedini način da postane austrijski državljanin je da se prijavi za prirodno preuzimanje državljanstva nakon što ispuni određene kriterije, uključujući zakoniti boravak u Austriji tokom određenog vremena.

Moram li se odreći prethodnog državljanstva ako postanem austrijski državljanin?

Ako ste stekli austrijsko državljanstvo prirodno, morat ćete se odreći prethodnog državljanstva, osim ako to nije moguće zbog zakona druge zemlje. Ako ste rođeni s austrijskim državljanstvom ili ste stekli austrijsko državljanstvo kroz brak, ne morate se odreći drugog državljanstva.

Čitaj Više

Izvori:

  1. https://www.bmeia.gv.at/en/austrian-citizenship/
  2. https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/content/96/Seite.961002.html
  3. https://www.migration.gv.at/en/types-of-immigration/permanent-immigration/citizenship-in-austria/becoming-an-austrian-citizen/

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL