Kako ostvariti penziju u Austriji i uživati u svojim zlatnim godinama?


Kako ostvariti penziju u Austriji
Kako ostvariti penziju u Austriji

U današnje vrijeme, mnogi ljudi razmišljaju o tome kako ostvariti penziju u inostranstvu, a Austrija je jedna od najpopularnijih opcija. U ovom blogu ćemo razmotriti sve što trebate znati o ostvarivanju penzije u Austriji, uključujući uvjete, postupak prijave, i još mnogo toga.

Uvjeti za ostvarivanje penzije u Austriji

Prije nego što krenete u ostvarivanje penzije u Austriji, morate ispuniti nekoliko uvjeta. Prvo, morate imati određeni broj godina staža u Austriji. Ovo se naziva “penzijsko osiguranje” i podrazumijeva da ste kao radnik plaćali doprinose za penzijsko osiguranje dok ste bili zaposleni.

Drugi uvjet je da morate imati određeni broj godina života u Austriji. Ovaj uvjet se odnosi na “boravišno vrijeme” koje se računa na temelju vašeg boravka u Austriji kao stranog državljanina.

Konačno, treći uvjet je da morate imati odgovarajuću starosnu dob. U Austriji se starosna dob za muškarce i žene razlikuje, a iznosi 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Da li će moja djeca dobiti austrijski pasoš ako se rode u Austriji?

Postupak prijave

Ako ispunjavate sve uvjete za ostvarivanje penzije u Austriji, trebate podnijeti zahtjev za penziju austrijskom penzijskom osiguranju. Ovaj zahtjev možete podnijeti elektronski ili putem pošte.

Besplatno saznajte najnovije informacije o Austriji

Uz zahtjev, trebat će vam i nekoliko dokumenata. To uključuje vašu ličnu, rodni list, te potvrde o vašem stažu u Austriji i boravišnom vremenu.

Nakon podnošenja zahtjeva, penzijsko osiguranje će provjeriti vaše podatke i odlučiti o visini vaše penzije. Ako je vaša penzija odobrena, počet ćete primati mjesečne uplate.

Koliko će iznositi vaša penzija?

Visina vaše penzije ovisi o nekoliko faktora, uključujući vašu starosnu dob, boravišno vrijeme u Austriji, i visinu vaših uplata u penzijsko osiguranje. U pravilu, što više staža imate i što ste više uplaćivali u penzijsko osiguranje, to će vam penzija biti veća.

Ako se odlučite za ranije penzionisanje, vaša penzija će biti manja nego ako se odlučite za kasnije penzionisanje. Međutim, postoje određene mogućnosti za povećanje vaše penzije, poput dodatnog dobrovoljnog doprinosa u penzijsko osiguranje ili određenih poreznih olakšica.

Također je važno napomenuti da vaša penzija u Austriji može biti oporezovana u vašoj matičnoj zemlji. U tom slučaju, važno je provjeriti kako će se vaša penzija oporezovati i jesu li dostupne određene olakšice za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja.

Uslovi za penziju u Austriji: Šta trebate znati?

Zaključak

Ostvarivanje penzije u Austriji može biti privlačna opcija za mnoge ljude. Međutim, prije nego što krenete u ovaj proces, važno je da ispuniti sve uvjete i da se upoznate s postupkom prijave. Također, važno je da imate realna očekivanja u pogledu visine vaše penzije, jer ona ovisi o mnogim faktorima.

Ako ste zainteresirani za ostvarivanje penzije u Austriji, preporučujemo da se informirate što je više moguće o ovom procesu i da potražite stručni savjet.

Često postavljena pitanja

  1. Mogu li ostvariti penziju u Austriji ako nisam austrijski državljanin?
    Da, možete ostvariti penziju u Austriji čak i ako niste austrijski državljanin, pod uvjetom da ispunjavate uvjete za penzijsko osiguranje i boravišno vrijeme.
  2. Koliko dugo moram živjeti u Austriji da bih ostvario penziju?
    Određeni broj godina života u Austriji potreban je za ostvarivanje penzije u Austriji, ali to vrijeme može varirati ovisno o vašoj situaciji. Za više informacija, preporučujemo da kontaktirate austrijsko penzijsko osiguranje.
  3. Koliko visoka je prosječna penzija u Austriji?
    Prosječna visina penzije u Austriji ovisi o mnogim faktorima, uključujući vašu starosnu dob, staž, i visinu uplata u penzijsko osiguranje. U 2021. godini, prosječna mjesečna penzija u Austriji iznosila je oko 1.500 eura.

Čitaj Više

Izvori:


What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL