Kako odabrati frizuru za sebe: Savjeti i trikovi


Kako odabrati frizuru za sebe: Savjeti i trikovi
Kako odabrati frizuru za sebe: Savjeti i trikovi

Kada je u pitanju biranje frizure, često smo zbunjeni količinom opcija koje su nam na raspolaganju. Ako se pitate kako odabrati frizuru za sebe, imamo nekoliko savjeta koji će vam olakšati ovaj proces.

Razmislite o obliku lica

Jedan od najvažnijih faktora koje treba uzeti u obzir pri odabiru frizure je oblik vašeg lica. Na primjer, ako imate okruglo lice, možda biste htjeli izbjegavati frizure koje su previše kratke ili voluminozne na vrhu, jer će to samo naglasiti okruglost vašeg lica. Umjesto toga, pokušajte s dugom kosom koja pada preko ramena, ili srednje dugačkom kosom s laganom valovima.

Ako imate četvrtasto lice, možda biste željeli naglasiti vaše jagodične kosti s dugom kosom s ravnim šiškama ili bobom s ravnim rubom. Ako imate izduženo lice, možda biste željeli izbjegavati previše dugu kosu koja može izgledati previše izduženo. Umjesto toga, pokušajte s frizurama koje stvaraju volumen na vrhu glave.

Uzmite u obzir teksturu kose

Vaša tekstura kose također će odrediti koja će vam frizura najbolje odgovarati. Ako imate kovrčavu kosu, možda biste željeli izbjegavati frizure koje zahtijevaju puno održavanja i ravnanja. Umjesto toga, pokušajte s frizurama koje naglašavaju vaše prirodne kovrče.

Ako imate ravnu kosu, možda biste željeli razmotriti frizure s teksturama poput valova ili kovrča. Ako imate tanku kosu, pokušajte s frizurama koje stvaraju volumen na vrhu glave.

Razmislite o svom stilu

Vaša frizura trebala bi odgovarati vašem ličnom stilu i ukusu. Ako ste skloni casual stilu, možda biste željeli izbjegavati previše formalne frizure poput visokih konjskih repova ili savršeno izravnane kose. Umjesto toga, pokušajte s ležernijim frizurama koje izgledaju prirodno.

Ako ste skloni formalnom stilu, možda biste željeli razmotriti frizure poput bobova ili ravne kose koja je uredno izrezana. Razmislite o tome šta se najbolje slaže s vašim ličnim stilom i garderobom.

Potražite inspiraciju

Ako se ne možete odlučiti koju bi frizuru odabrali, potražite inspiraciju. Pogledajte časopise o ljepoti i stilu, pretražite Pinterest ili Instagram kako biste pronašli frizure koje vam se sviđaju. Također, razgovarajte s vašim frizerom – oni će biti u mogućnosti dati vam savjete o tome koje bi frizure bile najbolje za vaš oblik lica i teksturu kose.

Razmislite o održavanju

Prije nego što odaberete frizuru, razmislite o koliko vremena ste spremni uložiti u održavanje kose. Neke frizure zahtijevaju više vremena i napora nego druge. Na primjer, kratke frizure obično zahtijevaju česte posjete frizeru kako bi se održale, dok duge frizure zahtijevaju više vremena za pranje i sušenje.

Ne bojte se eksperimentirati

Najbolji način da pronađete frizuru koja vam najbolje odgovara jest da eksperimentirate. Isprobajte različite dužine i teksture kose i vidite šta vam najbolje odgovara. Možda ćete biti iznenađeni šta vam se sviđa. Ako ne uspijete pronaći savršenu frizuru odmah, nemojte se obeshrabriti – to može potrajati neko vrijeme i nekoliko posjeta frizeru.

Često postavljena pitanja:

Koliko često bih trebao obrezivati kosu?

Preporučuje se da kosu obrezujete svakih 6-8 sedmica kako bi se spriječio cijepanje vrhova i održala zdrava kosa.

Koja je najbolja frizura za kosu koja se lako zapetljava?

Frizure s puno teksture poput kovrča ili valova obično se manje zapetljavaju nego frizure s ravnom i dugom kosom.

Mogu li nositi frizuru koju mi se sviđa, čak i ako ne odgovara mom obliku lica?

Možete nositi bilo koju frizuru koja vam se sviđa, bez obzira na oblik lica. Međutim, treba imati na umu da neke frizure mogu naglasiti neke crte lica, pa možda želite odabrati frizuru koja će uravnotežiti vaše crte lica.

Kako mogu održavati svoju frizuru zdravom?

Da biste održali svoju frizuru zdravom, trebate redovno prati kosu, koristiti blage šampone i regeneratore, izbjegavati toplinu kada je to moguće, koristiti termalne sprejeve i ulja kako biste zaštitili kosu od oštećenja, i uvijek koristiti zaštitu od sunca ako ćete provoditi vrijeme na suncu.

Koliko dugo bi trebao trajati sastanak s frizerom?

Trajanje sastanka s frizerom ovisi o vrsti frizure koju tražite, dužini vaše kose i koliko je složena frizura. Obično bi sastanak trebao trajati od 30 do 60 minuta.

Kada je u pitanju odabir frizure, važno je uzeti u obzir vaš oblik lica, teksturu kose, stil i održavanje. Potražite inspiraciju i ne bojte se eksperimentirati dok ne pronađete frizuru koja vam najbolje odgovara. Zapamtite da se frizure mogu mijenjati, pa ako nešto ne uspije iz prve, uvijek možete isprobati nešto novo. Vaša frizura bi trebala biti odraz vaše osobnosti i samopouzdanja, stoga odaberite onu koja vas čini najboljim.

Izvori:

  1. “How to Choose the Right Haircut for Your Face Shape,” Healthline, https://www.healthline.com/health/how-to-choose-the-right-haircut-for-your-face-shape
  2. “How to Choose the Right Hairstyle for Your Texture and Face Shape,” Allure, https://www.allure.com/story/how-to-choose-the-right-haircut-for-your-texture-and-face-shape
  3. “Choosing the Perfect Haircut for Your Hair Texture and Face Shape,” Matrix, https://www.matrix.com/blog/how-to-choose-the-perfect-haircut-for-your-hair-texture-and-face-shape

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL