Kazne za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj – Koje su posljedice?


Ako putujete u Njemačku i imate namjeru voziti se automobilom, prvo što morate imati je važeća vozačka dozvola. Međutim, šta se događa ako se zateknete u vožnji bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj? To može biti vrlo neugodno i skupo iskustvo. U ovom blogu ćemo istražiti koje su kazne za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj.

Šta se smatra vožnjom bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj?

U Njemačkoj, vožnja bez važeće vozačke dozvole znači da vozite bez potrebne dozvole ili sa isteklom dozvolom. To može biti važna informacija, jer su kazne različite ovisno o vrsti prekršaja.

Povrat poreza u Njemačkoj klasa 1: Sve što trebate znati

Koje su kazne za vožnju bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj?

Kazne za vožnju bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj mogu biti vrlo visoke. Kazna ovisi o težini prekršaja. Ako vozite bez važeće vozačke dozvole, kazna može biti od 10 do 15 kaznenih bodova, što znači da ćete morati platiti kaznu od 500 do 1.500 eura. Osim toga, možete biti uhićeni i morati platiti troškove sudskog postupka.

Ako ste stranac i zatečeni ste u vožnji bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj, može se dogoditi da ćete biti deportirani iz zemlje. To može biti vrlo neugodno iskustvo i može utjecati na vašu buduću mogućnost posjeta Njemačkoj ili drugim zemljama.

Novi zakoni u Njemačkoj 2023: Koje su najveće promjene?

Besplatno saznajte najnovije informacije o Njemačkoj

Šta se događa ako ste uhvaćeni u ponovljenom prekršaju?

Ako se uhvate u ponovljenom prekršaju vožnje bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj, kazna može biti puno stroža. U tom slučaju, moguća je kazna zatvora do tri godine. Osim toga, možda ćete morati platiti kaznu od 5.000 eura.

Kako izbjeći kaznu za vožnju bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj?

Jedini način da izbjegnete kaznu za vožnju bez važeće vozačke dozvole u Njemačkoj je da imate važeću dozvolu. Ako namjeravate voziti u Njemačkoj, provjerite da li je vaša dozvola valjana za međunarodne vožnje. Ako ne, provjerite koji su uvjeti i postupak za dobivanje međunarodne vozačke dozvole. Ne riskirajte vožnju bez valjane dozvole jer to može imati dugoročne posljedice po vašu financijsku situaciju, karijeru i putovanja.

Kazna za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj

Često postavljana pitanja

 1. Šta se događa ako vozim u Njemačkoj s isteklom vozačkom dozvolom?
  Ako vozite u Njemačkoj s isteklom vozačkom dozvolom, to se smatra vožnjom bez važeće vozačke dozvole, što može rezultirati kaznom od 10 do 15 kaznenih bodova i kaznom od 500 do 1.500 eura.
 2. Kolika je kazna za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj za strance?
  Kazne za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj su iste za domaće i strane vozače. Kazna može biti od 10 do 15 kaznenih bodova i kazna od 500 do 1.500 eura, te mogućnost deportacije iz zemlje.
 3. Kako izbjeći kaznu za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj?
  Jedini način da izbjegnete kaznu za vožnju bez vozačke dozvole u Njemačkoj je da imate važeću dozvolu za vožnju u Njemačkoj. Ako namjeravate voziti u Njemačkoj, provjerite da li imate važeću dozvolu i je li valjana za međunarodne vožnje. Ako nemate, provjerite uvjete za dobivanje međunarodne vozačke dozvole kako biste bili sigurni da imate valjanu dozvolu prije vožnje u Njemačkoj.

Čitaj Više

Izvori:

 1. “Driving without a valid driving licence in Germany.” Federal Ministry of Justice and Consumer Protection, accessed April 29, 2023. https://www.gesetze-im-internet.de/englisch_fev/englisch_fev.html#p0816.
 2. “Frequently Asked Questions.” Federal Ministry of Transport and Digital Infrastructure, accessed April 29, 2023. https://www.bmvi.de/EN/topics/driving-and-enforcement/frequently-asked-questions.html.
 3. “Driving in Germany.” http://Germany.info , accessed April 29, 2023. https://www.germany.info/us-en/living-in-germany/driving-in-germany/2078734.

What's Your Reaction?

LOVE
0
LOVE
OMG
0
OMG
HAHA
0
HAHA
COOL
0
COOL